Π. Γερουλάνος στο Indicator.gr: Ανησυχώ για την παράταξη και όχι για την καρέκλα

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος που τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητα του για το δήμο της Αθήνας, μίλησε για όλους και για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Μάκη Θεοδώση. 

Κατέθεσε το όραμα του για τη χώρα με επίκεντρο τον άνθρωπο, δίνοντας έμφαση σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και αποσυγκέντρωσης της εξουσίας.  

Παράλληλα γίνεται φανερό ότι διαφωνεί με τη Φώφη Γεννηματά, καθώς βλέπει πως έχει χαθεί η επαφή με τον κόσμο και τις ανάγκες του. 

Όσον αφορά την Αθήνα, πιστεύει πως απαιτεί μια ολιστική αντιμετώπιση και όχι επιλεκτική, με αφορμή και το θόρυβο για τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς. Συγχρόνως εξήρε το κλίμα σύμπνοιας που υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ των παρατάξεων για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πρωτεύουσας. 

Ο κ. Γερουλάνος, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να συγκαλέσει  άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για την κρίση με την Τουρκία και δήλωσε ανοιχτός «να μάθει τις σκέψεις και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα  σε ό,τι αφορά το θέμα που αφορά την Κεντροαριστερά». 

Τέλος, προσκαλεί τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά, γιατί διαφορετικά θα παραμείνουμε ουραγοί των εξελίξεων, όπως τονίζει. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

Κύριε Γερουλάνο, τι γυρεύει ένας  ιχθυοτρόφος στην πολιτική; Στο ζωικό βασίλειο, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, συμβαίνει το ίδιο και στον πολιτικό βυθό; 

Πρέπει να βελτιώσουμε την πολιτική, με ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν και μετά να φύγουν. Είναι πολύ σημαντικό να φέρεις δεξιότητες που χρειάζεται το κοινοβούλιο π.χ. το να ξέρεις πως λειτουργεί πραγματικά η αγορά και όχι μόνο σε θεωρητικό ή πανεπιστημιακό επίπεδο. Αν δε ζήσεις τη μεταχρονολογημένη επιταγή δεν μπορείς να καταλάβεις τι χρειάζεται για να μεγαλώσει η αγορά. Όσο μεγαλύτερη διαφορετικότητα υπάρχει σε αυτούς που μετέχουν στα κοινά τόσο το καλύτερο. Όσο πιο διευρυμένο είναι το σώμα που αποφασίζει για το μέλλον της χώρας, τόσο πιο σωστά θα το σχεδιάσει. 

Το έναυσμα για την ενασχόληση σας ήταν η προσφορά πρότασης για ένα καλύτερο μέλλον; 

Οι περισσότεροι πολιτικοί μπαίνουν με θετική διάθεση, δεν ξέρω πόσοι βγαίνουν με το ίδιο σκεπτικό, αυτό οφείλεται στα προβληματικά συστήματα που έχουμε φτιάξει και ο κόσμος απογοητεύεται γρήγορα. Το «γρήγορο ψάρι τρώει το αργό» τελικά, η δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται στην κοινωνία, ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις και να τις μεταφέρεις στην ελληνική κοινωνία, κάνει τη διαφορά.

Τα κόμματα μας είναι δύσκαμπτα, δυσκίνητα και αρτηριοσκληρωτικά, υποφέρουμε από ένα βαθύ συντηρητισμό. Αυτό θα σπάσει με την αλλαγή νοοτροπίας. Η επόμενη οραματική γενιά πολιτικών θα είναι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να την απολέσουν.

Δηλαδή, θα την διοχετεύσουν εκεί που λογοδοτεί, κοντά στον πολίτη, στους δήμους, στις περιφέρειες, στους ΟΤΑ, στα επιμελητήρια, στους σωστούς συνεταιρισμούς, και στους συνδικαλιστικούς φορείς.

Νιώθετε στοχοποιημένος από την παράταξή σας που πραγματικά διαφωνείτε; 

Η διαφωνία μου είναι πως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό χώρο μας που βάλλεται και από δεξιά και από αριστερά. Για να αντέξουμε αυτή την πίεση απαιτείται να δώσουμε ένα διαφορετικό όραμα. Η ΝΔ επιβιώνει με το συντηρητικό της λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Το Κέντρο συρρικνώνεται όταν δεν έχει όραμα και μεγεθύνεται, αφυδατώνοντας τα άλλα κόμματα όταν ταυτίζεται με τον πολίτη. 

Επιθυμείτε να είστε ο κύριος εκφραστής του Κεντρώου χώρου; 

Πάντα μιλάω συλλογικά, οφείλουμε να εκφράσουμε ένα ελληνικό όραμα, με επίκεντρο τις ελληνικές προτεραιότητες και όχι ξενόφερτο. Επίσης ανθρωποκεντρικό και όχι την οικονομία πάνω από όλους και τέλος, σοσιαλιστικό ,γιατί το αξιακό μοντέλο του Ρόναλντ Ρέιγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ επανέρχεται. Η ομάδα λοιπόν που θα το παρουσιάσει, θα ενθουσιάσει τον Έλληνα τα επόμενα 10-20 χρόνια. 

Είμαστε οι υπάκουοι Ευρωπαίοι, χάσαμε τον έλεγχο της χώρας μας. Ποια Ευρώπη ονειρεύεστε; 

Η Ευρώπη, έχει γίνει εξαιρετικά ευάλωτη. Όσο τσακώνονται τα κράτη μεταξύ τους, τόσο συρρικνώνεται η δύναμή της.

Οι δημοκρατίες του κόσμου, δεν θα είναι οι ισχυρότερες οικονομίες, γεγονός άκρως επικίνδυνο και απομένει η επιλογή ενός συνδυασμού των τάσεων στις δεξαμενές σκέψης (think tanks) της Αμερικής και στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για μια νέα διάσταση.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση.

Σκοπεύετε  να μιλήσετε με τον Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; 

Πρέπει να μιλάς με όλους που έχουν καταφέρει να τραβήξουν ένα δικό σου κόσμο στα δικά τους κόμματα. Αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΝΔ, στο ΚΙΝ.ΑΛ., στον καναπέ και στην νεολαία που ψάχνεται. Να δω κάποιες σκέψεις τους που δεν γνωρίζω, να ανιχνεύσω τις πραγματικές προθέσεις τους. Από πότε είναι ποινικό αδίκημα ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων στη δημοκρατία; 

Η ακατάπαυστη αιμορραγία στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σας προβληματίζει; 

Το πρόβλημα είναι του δικού μας χώρου. Δεν καταφέραμε ο κάθε Έλληνας να δει τον εαυτό του μέσα από τις προτάσεις μας. Η τελευταία φορά ήταν το μακρινό 1981. Λειτουργούμε με τις μνήμες. Ήρθε η ώρα να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα μας. 

Θα διεκδικήσετε την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛ. ή ετοιμάζετε πολιτική κίνηση; 

Είναι νωρίς να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό. Το πιο σημαντικό δεν είναι να γίνω αρχηγός, αλλά να υπάρχει μια ικανή ομάδα με καθαρό πολιτικό περιεχόμενο.

Ανησυχώ πολύ για την παράταξη και όχι την καρέκλα. Δεν πιστεύω πως η αντιπολίτευση στον φιλελευθερισμό θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία μου είναι πως χάνουμε το χρόνο να εκφράσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Όσο πιο γρήγορα συγκροτήσουμε αυτή την ομάδα στο δικό μας χώρο, οι πολίτες θα πουν «αυτοί οι μπαγάσηδες κάτι λένε». 

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία για να ορθοποδήσει η χώρα; 

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που είναι και συνδεδεμένα μεταξύ τους: Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Το πρώτο αφορά μια ουσιαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που επαναλαμβάνονται. Για να σπάσουν, πρέπει να στηρίξεις την μικρομεσαία επιχείρηση, να πεισθεί ο Έλληνας να επενδύσει στην πατρίδα του, στα παιδιά του.

Η επιδίωξη κάθε κυβέρνησης είναι οι ξένες επενδύσεις.Η δική μου είναι οι ελληνικές. Αυτό θα γίνει αν σταματήσει το κράτος να είναι εχθρικό στην επιχειρηματικότητα, να την πνίγει με τη γραφειοκρατία. 

Υπάρχει λοιπόν ένα καθεστώς ομηρίας που επεκτείνεται ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες. Πόσο καιρό ακόμα θα στραγγαλίζεται η δημιουργία που θα ποτίσει το δένδρο της ανάπτυξης; 

Η πρόσφατη μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι ένα πρώτο βήμα; 

Είναι καλοδεχούμενη αλλά μια μικρή μείωση στους φόρους, δεν επαρκεί όταν με βάζεις να πληρώσω  1.000 ευρώ στο λογιστή και το δικηγόρο για να συστήσω προσωπική εταιρεία. Άσε με να λειτουργήσω, παλεύει μάταια η ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον, με αποτέλεσμα να κοιτά την αρπαχτή. Η απελευθέρωση της δημιουργίας των Ελλήνων που τη βλέπουμε στο εξωτερικό, πρέπει να τη καταφέρουμε και μέσα στη χώρα με  σταθερούς κανόνες. 

Ποιοι τομείς θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας; 

Ο τουρισμός μπορεί να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του, δε μιλώ για περισσότερο κόσμο στη Μύκονο ή την Σαντορίνη αλλά στην Ήπειρο και στη Θράκη, με νέες μορφές όπως ο τουρισμός περιπέτειας.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η πρωτογενής παραγωγή τριών προϊόντων όπως το λάδι, το γιαούρτι και τα ψάρια, που ταυτίζονται με υψηλότατη ποιότητα. Η στρατηγική είναι να αυξήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα της εύφορης ελληνικής γης.

Θα έβαζα επίσης τις νέες τεχνολογίες και την έρευνα στην ιατρική ή την παροχή υπηρεσιών. 

 

Έχουμε τεράστιο ιστορικό υπόβαθρο που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Η αναπαράσταση της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα ή η «Οδύσσεια» αποτελούν προσοδοφόρα πεδία για τη χώρα; Η Ακρόπολη που παραμένει κλειστή τις αργίες δεν είναι απαράδεκτο;

Μου πατάτε τον κάλο. Έρχεται ένας φίλος μου από το Σικάγο και τον πήγα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Μου λέει εμείς βγάζουμε λεφτά από τα μπαρ που τα έπινε ο Αλ Καπόνε  και εσείς δεν μπορείτε από αυτό τον ιερό χώρο. Του απάντησα, όχι μόνο δεν κερδίζουμε αλλά ούτε καν την έχουμε αναδείξει. 

Έχετε έναν διττό ρόλο ως αντιπολίτευση και στο δήμο Αθηναίων όσο και στη ΚΕΔΕ με κεντρικό σύνθημα “Αθήνα είσαι Εσύ”. Πως θα εμπεδωθεί αυτό στο πολίτη; Θα λειτουργήσουν τα Συμβούλια Γειτονιάς ή οι Υιοθεσίες Δημόσιων Χώρων; 

Είναι αμφίδρομο και οι δομές γύρω από την Αθήνα να καταλάβουν πως υπηρετούν τον δημότη και ο πολίτης να νιώσει την πόλη δική του. Αν δεν ισχύει αυτό, η σχέση είναι απόμακρη και η ταύτιση δεν είναι η επιθυμητή. 

Τις προτάσεις μας τις ασπάστηκε ο δήμαρχος. Μένει να δούμε το περιεχόμενο που θα τους προσδώσει και αν εφαρμοστούν συστηματικά. Οι Υιοθεσίες δεν γίνονται ανεξέλεγκτα- είτε δίνεις τις προδιαγραφές και ο σπόνσορας κάνει τη δουλειά- είτε σου δίνει τα χρήματα και κάνεις εσύ τη δουλειά.

Τι έγινε λάθος λοιπόν με το χριστουγεννιάτικo στολισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας ή την Πανεπιστημίου;

 Έγιναν δυο λάθη. Το πρώτο, όταν πας να εφαρμόσεις μια καινοτομία δεν ξεκινάς από το Κολωνάκι. Αυτή τη στιγμή γειτονιές στη πρωτεύουσα, ο Κολωνός, η Ακαδημία Πλάτωνος, τα Σεπόλια, ο Νέος Κόσμος αφυδατώνονται γιατί όλοι πάνε στο Σύνταγμα. Καλό θα ήταν να γίνουν τέτοιες δράσεις για την τόνωση των τοπικών γειτονιών. Θα τραβούσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Το δεύτερο, είναι μη χαλάς κάτι που είναι αποδεδειγμένα πετυχημένο, αποτελεί θεσμό αφού ποτέ δεν υπήρξε αρνητική κριτική για τους συγκεκριμένους δρόμους.

Εσείς μαζί με τους κ. Μπακογιάννη-Ηλιόπουλο-Σοφιανό νιώθετε ως Σωματοφύλακες της Αθήνας; Όλοι για Έναν και Ένας για Όλους;

 Στο δημοτικό συμβούλιο, όλες οι παρατάξεις, έχουν ένα κοινό. Βάζουν τα προβλήματα της πόλης πάνω από τις δικές τους φιλοδοξίες. Κανείς από τους επικεφαλείς δεν κάνει θεατρινισμούς Υπάρχει κριτική μα και θέληση να προχωρήσουμε μπροστά. Το μήνυμα της Αθήνας να το ακούσουν όλοι οι δήμοι και το κεντρικό πολιτικό σύστημα.

Τι πρέπει να γίνει για να ξαναβρεί το Κέντρο της Αθήνας τη χαμένη του λάμψη; Ταλαιπωρείται ο δημότης με τις συγκοινωνίες, την καθαριότητα, την στάθμευση, την πρόσβαση των ΑμεΑ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

 Ένα πράγμα που ωρίμασε κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και τώρα που συνεχίζω τις επισκέψεις μου στις γειτονιές, είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε την Αθήνα κατακερματισμένη. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση, να σκέφτεσαι το ίδιο την Ακρόπολη με την Ιερά Οδό ή την Πειραιώς, είναι κομμάτια του ίδιου ιστού. Η ανάπτυξη της Δυτικής Ιστορικής Αθήνας είναι κομβική. Υπάρχει πραγματική ζωή και εκεί.

Το όραμα μου είναι να έχουμε μια πρωτεύουσα κέντρο πολιτισμού, επιχειρηματικότητας, νέων τάσεων και της τέχνης, ένα κράμα που να θαυμάζει κάθε επισκέπτης. Ο κ. Μπακογιάννης έχει μια χρυσή ευκαιρία με το δημοτικό συμβούλιο που διαθέτει. 

Ποιον θα προτείνατε για ΠτΔ,; Υπάρχει πλούσια ονοματολογία, μια γυναίκα π.χ. η  Άννα Διαμαντοπούλου ή η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα θα άλλαζε τα δεδομένα;

 Η επόμενη πρόεδρος της Ελλάδας πρέπει να είναι γυναίκα, προοδευτική και με πολύ δυνατές επαφές στο εξωτερικό. Να αλλάξουμε το μοντέλο εξουσίας Δεν ισχύει η άποψη “αυτή η γυναίκα δεν κάνει γιατί δεν είναι επαρκώς άνδρας”. Η κοινωνία το έχει καταφέρει, η πολιτική όχι ακόμα.

Δεν θα μπω στην ονοματολογία. Υπάρχουν αρκετές, είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Θα σας απαντήσω μόλις επιλέξει. Να φανεί με την επιλογή του πως ο Έλληνας ξαναστέκεται στα πόδια του, ξεκινά μια καινούργια μέρα στη χώρα.

 Βρισκόμαστε σε μια συνεχιζόμενη ένταση των σχέσεων με την Τουρκία. Φοβάστε κάποιο θερμό επεισόδιο που θα μας σύρει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων για εθνικά θέματα;

 Δεχόμαστε τα συμπτώματα της νευρικής κρίσης της διπλωματίας της αλλά με ανησυχεί κάτι άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δημιουργήσει τις συνθήκες συνεργασίας των πολιτικών αρχηγών. Βλέπουμε ένα κύκλο που επαναλαμβάνεται, νέοι πρωθυπουργοί που νομίζουν πως τα εθνικά θέματα μπορούν να τα χειριστούν κομματικά.

«Τρώνε ξύλο» στην πορεία και τότε καλούν τους αρχηγούς να τα δουν όλοι μαζί. Είναι δύσκολο να γίνουν αυτοί συνυπεύθυνοι των λαθών του παρελθόντος, να γίνει αρραγές μέτωπο νωρίς. Είναι ξεκάθαρο- δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή γης και κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα.

 Γιατί η χώρα δεν οριοθετεί την ΑΟΖ όπως έκανε η Κύπρος και αφόπλισε στην ουσία την Τουρκία;

 Εμείς είχαμε ως προτεραιότητα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ την είχαμε σε δεύτερη μοίρα. Αυτό έχει αλλάξει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σεβαστούμε κάθε απόφαση του Διεθνούς Δικαίου. Χρειάζονται κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας, είναι μια κρίσιμη περίοδος. Αν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού, θα ήθελα στο πλευρό μου όλους όσοι έχουν χειριστεί τέτοια θέματα.

 Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

 Καταρχήν με τα παιδιά μου. Η κόρη μου κάνει τις αιτήσεις στο πανεπιστήμιο, είμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Της αρέσει η Βιολογία, η Ιστορία αλλά η ευελιξία προγραμμάτων δεν παρέχεται επαρκώς από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ξεκίνησα να γίνω Βιολόγος και έγινα Ιστορικός. 

Είστε υπέρ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων;

 Δεν συμφωνώ με την ιδιωτική Παιδεία που αποσκοπεί στο κέρδος. Ακόμα και στην Αμερική η εμπειρία με κερδοσκοπικά ιδρύματα είναι προβληματική. Ένα παράδειγμα είναι το Trump University, όπου οι απόφοιτοι έχουν μείνει στο κενό. Η Τριτοβάθμια Παιδεία δεν πρέπει να είναι μόνο κρατική, ενώ τα κρατικά ιδρύματα να είναι αυτόνομα, εκτός ελέγχου του υπουργείου. Να δημιουργούν οι καθηγητές το πρόγραμμα σπουδών με εγκεκριμένους πόρους.

 Οι κατηγορίες να είναι: Τα Κρατικά Πανεπιστήμια, τα Δημοτικά Μη Κερδοσκοπικά και τα Καθαρά Κερδοσκοπικά, που εγώ τα απορρίπτω.

Ποιο είναι το προτέρημα σας και ποιο θεωρείτε μειονέκτημά σας; 

Θεωρώ πως ακούω και συνθέτω.Η δυνατότητα αυτή είναι απαραίτητη στην πολιτική. Η εποχή των διαχωριστικών γραμμών και η ανυπαρξία διαλόγου έχει περάσει. Όποιος γρήγορα μπορεί να συνθέσει και να βρει λύσεις για τον πολίτη, έχει το πλεονέκτημα. 

Τι απεχθάνεστε σε ένα άνθρωπο; 

Την αλαζονεία. Είναι η πηγή όλων των κακών. Αναγκάζεσαι να λες ψέματα για να επιβεβαιώσεις κάτι που δεν είσαι.

 Αν ζούσατε σε άλλη εποχή ποια θα διαλέγατε; 

Δε θα ήθελα να ζω σε άλλη εποχή γιατί πιστεύω πως και εμείς και τα παιδιά μας βιώνουμε μια περίοδο όπου μεταβάλλονται τα πάντα. Αλλάζει ο κόσμος βαθιά και ραγδαία. Η τεχνητή νοημοσύνη και πόσο αυτοματοποιημένα είναι τα παιδιά, μας βάζουν μπροστά σε κινδύνους αλλά και σε προκλήσεις.

 Ποιο είναι το μήνυμά σας στους νέους ανθρώπους;

 Βαστάτε και μπείτε στην πολιτική, ενεργοποιηθείτε, να συνδιαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον. Να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής, διαφορετικά θα μείνουμε ουραγοί των εξελίξεων.

Σχετικά Νέα