Οι μεθοδεύσεις και τα «τετελεσμένα» που προωθεί η Τουρκία στην Κύπρο

Κινούμενος εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και των αποφάσεων που διέπουν το Κυπριακό ζήτημα από το 1974 και εντεύθεν, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να επιβάλλει τετελεσμένα στο μαρτυρικό νησί, που έχουν συγκεκριμένες γεωπολιτικές στοχεύσεις. Πρώτον να πετύχει την αναγνώριση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους και δεύτερον να αποδυναμώσει-εάν γίνεται να εκμηδενίσει- τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με τρόπο απροκάλυπτο, αγνόησε τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών, να μην προχωρήσει στην προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα, κατά την οποία ξεδίπλωσε χωρίς δισταγμό τις προκλητικές του θέσεις αναφορικά με το Κυπριακό. Είναι ξεκάθαρο, πασιφανές και έχει αποκρυσταλλωθεί, πλέον, πως ο Ταγίπ Ερντογάν μεθοδεύει τη λύση των κρατών στην Κύπρο. Γνωρίζει, ωστόσο, πολύ καλά ότι προϋπόθεση για να το πετύχει αυτό, αποτελεί η αναγνώριση-έστω και έμμεση- του ψευδοκράτους που η Άγκυρα και μόνο αυτή αναγνωρίζει ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Προς ικανοποίηση του εν λόγω σκοπού, δεν δίστασε να παρουσιάσει-προτείνει ένα άκρως ανήθικο και εκβιαστικό δίλλημα προς τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι το 1974 και με την επέλαση του Αττίλα, έχασαν τα σπίτια τους στην Αμμόχωστο και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Υποσχόμενος την αλλαγή του καθεστώτος στο 3,5% της Αμμοχώστου, ο Ερντογάν δίνει το δέλεαρ στους Ελληνοκύπριους που διεκδικούν εδώ και δεκαετίες τις ιδιωτικές περιουσίες τους στην περιοχή, μέσω της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας», να εμπλακούν πιο ενεργά στη διαδικασία. Με αντάλλαγμα τις περιουσίες και λοιπές αποζημιώσεις, η Άγκυρα επιδιώκει να καταστήσει τους Ελληνοκύπριους «συνομιλητές» με το ψευδοκράτος και ως τούτου να παράξει διπλωματικά και νομικά (;) επιχειρήματα, που θα ενισχύσουν τη συνολική προσπάθεια για αναγνώριση της κρατικής οντότητας αυτού του τουρκικού «κατασκευάσματος», προϊόν της στρατιωτικής επέμβασης του 1974.

Η παγίδα που απλώνει ο Ερντογάν είναι μεγάλη και αυτό που διαφαίνεται είναι πως η Λευκωσία κατά κύριο λόγο αλλά και η Αθήνα, την εντόπισαν αμέσως. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους Κύπριους να μην συνεργήσουν στο σχέδιο Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εξυπηρετηθεί εις το έπακρον το νέο διπλωματικό-στρατήγημα της Τουρκίας.

Τουρκικός αναθεωρητισμός και στο Κυπριακό

Είναι πρόδηλο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει να κινηθεί σε μια συγκεκριμένη γεωστρατηγική πλατφόρμα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό, που έχει κατευθυντήριο άξονα την αναθεωρητική πολιτική. Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ομοσπονδιακή-δικοινοτική λύση, αποτελεί, πλέον εκ προοιμίου απορριπτέα επιλογή για το τουρκικό καθεστώς. Μεθοδευμένα, άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν, εκπαραθύρωσε τον πρώην επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί, ο οποίος εμφανιζόταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί τη διζωνική λύση, τοποθετώντας στη θέση του έναν «αχυράνθρωπο»-εκτελών τις εντολές της Άγκυρας.

Η παγίωση της διχοτόμησης και η δημιουργία των σχετικών τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα από Αθήνα και Λευκωσία. Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και συντονίζουν τη στρατηγική τους, απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

Η Τουρκία, πάντως, επιχειρεί μεθοδικά και στοχευμένα να «εκτοπίσει» το Κυπριακό από τη συνολική ατζέντα των «αμιγώς» ελληνοτουρκικών ζητημάτων και του προσδώσει μια άλλη γεωπολιτική διάσταση, επιχειρώντας να διασπάσει το πάλαι ποτέ αρραγές και αδιάσπαστο μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας. Συνεπικουρούμενη, μάλιστα, από τις Βρυξέλλες και δη τη Γερμανία, που επικαλούνταν τη ανάγκη για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας και ως τούτου την εγκατάλειψη «βαριδίων» όπως το Κυπριακό, η Άγκυρα έδειχνε να το πετυχαίνει, έστω και σε επίπεδο διεθνών εντυπώσεων.

Το ενιαίο αμυντικό δόγμα Αθήνας-Λευκωσίας

Η νέα τροπή που φαίνεται πως λαμβάνει το Κυπριακό, ενδεχομένως να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Αθήνα να αναθεωρήσει τη στρατηγική περί της ατζέντας του διαλόγου με την Τουρκία, όπου η Μεγαλόνησος πρέπει να έχει κατέχει περίοπτη θέση. Το ενιαίο αμυντικό-γεωπολιτικό δόγμα με την Κυπριακή Δημοκρατία, δύναται να ενισχυθεί και να αποτελέσει μια ισχυρή απάντηση προς τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο διάλογος και η αναζήτηση βιώσιμων-κοινά αποδεκτών λύσεων για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, μοιάζουν εκ προοιμίου με χαμένο χρόνο…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα