Ο κορονοϊός “πνίγει” την αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων αφανίζοντας τα deals του $1 δισ.

Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2004, δεν ανακοινώθηκε καμία συμφωνία συγχώνευσης ή εξαγοράς αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο νέος κορωνοϊός καταπνίγει την παγκόσμια αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων, σύμφωνα με την πάροχο δεδομένων Refinitiv.

Ο αφανισμός των mega deals έρχεται καθώς χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν “κατεβάσει τα ρολά” σε πολλούς τομείς των οικονομιών τους καθώς καταπολεμούν την πανδημία COVID-19 που έχει μολύνει πάνω από 2,33 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει 165.000 θανάτους.

Η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων μέχρι στιγμής φέτος έχει μειωθεί κατά 33% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και στα 762,6 δισεκατομμύρια δολάρια έχει τη χαμηλότερη αθροιστική αξία από το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε επίσης κατά 20% σε ετήσια βάση.

“Αναμένουμε ότι ενδέχεται να πέσουν λιγότερες υπογραφές συμφωνιών αυτό το τρίμηνο, καθώς τα συμβαλλόμενα μέρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τον αντίκτυπο της κατάστασης του COVID-19”, δήλωσε ο Robert Wright της μονάδας εξαγορών και συγχωνεύσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού του δικηγορικού γραφείου Baker McKenzie.

“Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου τα αντισυμβαλλόμενα μέρη έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ελέγχου και τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, αναμένουμε να δούμε συμφωνίες να επιστρέφουν στο διαδίκτυο.”

Οι εταιρείες απέχουν από την ανακοίνωση deals εξαιτίας των διαφορετικών συνθηκών και των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας. Η Alimentation Couche-Tard Inc του Καναδά ανακοίνωσε σήμερα ότι θα “παγώσει” την εξαγορά της εταιρείας πρατηρίων καυσίμων Caltex Australia αντί 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η ζήτηση καυσίμων βυθίζεται και καθώς οι εταιρείες γίνονται εσωστρεφείς για να ξεπεράσουν την κρίση.

Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους κανόνες για ξένες επενδύσεις για την προστασία των εθνικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ινδία την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε ότι οι επενδύσεις από μια οντότητα από μια χώρα που μοιράζεται χερσαία σύνορα μαζί της θα απαιτήσουν έγκριση από την κυβέρνηση σε μια κίνηση για τον περιορισμό των “ευκαιριακών εξαγορών / εξαγορών”.

Η Αυστραλία και η Γερμανία έχουν επίσης αυξήσει τον έλεγχο των επενδυτών στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα