Ο C. Bitton στο Indicator.gr: Μεγάλο ενδιαφέρον Ισραηλινών για επενδύσεις στην Ελλάδα

Photo: The Indicator/Stelios Kotsovilis

Ο CEO του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας, Cobi Bitton, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο, αναφέρεται στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από το Ισραήλ για τη χώρα μας, ενώ όπως τονίζει το ενδιαφέρον αυτό έχει σημειώσει αυξανόμενο πλεόνασμα τα τελευταία χρόνια και κερδίζει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική τον τελευταίο χρόνο.

Παράλληλα, θεωρεί ό,τι η ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας αποδίδει και θα συνεχίσει να αποδίδει με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, ενώ υποστηρίζει πως οι πρωτοβουλίες των δύο κυβερνήσεων ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες να εξετάσουν κοινές επενδύσεις.

Τέλος, ο κ. Bitton, εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να προωθηθούν οι επιχειρήσεις με τρόπο που θα μπορούσε να μειώσει την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και το Ισραήλ ως συνέπεια της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ είναι ήδη αρκετά στενή. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την περαιτέρω εξέλιξή της;

Ως κάποιος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και ασχολείται με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ από το 2011, πάντα πίστευα στην ικανότητα και των δύο χωρών να ξεπερνούν τις κρίσεις. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο, αλλά και αρκετές διαφορές, κάτι που είναι θετικό.

Πιστεύω ότι η εμβάθυνση των κοινωνικών, οικονομικών, ακαδημαϊκών και πολιτικών δεσμών θα ωφελούσε τις μελλοντικές γενιές και των δύο εθνών. Η ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας αποδίδει και θα συνεχίσει να αποδίδει, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή.

Το ίδιο ισχύει και για την ενίσχυση των συνεργασιών έρευνας και ανάπτυξης, τις κοινές επενδύσεις στην καινοτομία, τις συχνότερες ανταλλαγές αντιπροσωπειών και τα κοινά προγράμματα για νέους επιχειρηματίες. Στο παρελθόν, επρόκειτο απλώς για ένα “ώριμο λεμόνι”∙ σήμερα έχει ήδη μετατραπεί σε μια “δροσιστική λεμονάδα”. Ας μην σταματήσουμε λοιπόν να φτιάχνουμε λεμονάδα.

Πρόσφατα βρεθήκατε στην Ελλάδα και είχατε μπαράζ συναντήσεων με ανθρώπους από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Τι αποκομίσατε από τις συναντήσεις αυτές;

Ταξίδεψα στην Ελλάδα, όπου παρέμεινα για πέντε εργάσιμες ημέρες. Ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό από το Φεβρουάριο του 2020. Γνώρισα δύο από τους πελάτες μου, δύο από τους συνεργάτες μου και τρεις πιθανούς πελάτες με τους οποίους θα μπορούσα να συνεργαστώ.

Κατά τις συναντήσεις που είχα τόνισα την έντονη επιθυμία μου να προωθήσω τις επιχειρήσεις με τρόπο που θα μπορούσε να μειώσει την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και το Ισραήλ, φυσικά ως συνέπεια της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης.

Η τεχνολογία τροφίμων, η διαδικτυακή ασφάλεια, τα επιχειρηματικά κεφάλαια και το λιανικό εμπόριο αποτέλεσαν τα κύρια ζητήματα τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση στις συναντήσεις μας. Κάποια από αυτά ήταν ως συνέχεια αυτών που είχαμε ήδη ξεκινήσει να συζητάμε πριν να εισβάλλει ο COVID-19 στη ζωή μας και κάποια άλλα αποτελούσαν νέα θέματα.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας η επενδυτική προοπτική της Ελλάδας; Υπάρχει πράγματι αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς Ισραήλ;

Οι επιχειρηματίες από το Ισραήλ εξετάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον αυτό έχει σημειώσει αυξανόμενο πλεόνασμα τα τελευταία χρόνια και κερδίζει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική τον τελευταίο χρόνο.

Οι πρωτοβουλίες των δύο κυβερνήσεων ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες να εξετάσουν κοινές επενδύσεις, κάτι που είδαμε στο παρελθόν σε διάφορους τομείς  όπως στον τομέα των ξενοδοχείων και κάτι που βλέπουμε και σήμερα στους ίδιους τομείς και με την είσοδο σε νέες βιομηχανίες.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών Ναυπηγείων και του Ομίλου ONEX, η SK και η Plasan Sasa με την απόκτηση της ELVO, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας, καθώς και οι τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της ενέργειας.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να ξεπεράσουμε την πανδημία και την οικονομική κρίση και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Κατά τη γνώμη μου, οι ηγέτες της Ελλάδας και του Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσουν να δημιουργούν μια υγιή και ελκυστική υποδομή για επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, να προωθήσουν τη συνεργασία, καθώς και να δημιουργήσουν μια σημαντική περιφερειακή οικονομία. Θα χρειαστεί δηλαδή να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Θα χαρούμε να κάνουμε όλο και περισσότερους επιχειρηματίες από την Ελλάδα μέρος της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και ανάπτυξης, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτό, μέσω, φυσικά, ενός ξεκάθαρου και μεθοδικού προγράμματος υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης με ρυθμό πέντε ετών τη φορά.

Oι επιχειρηματίες του Ισραήλ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ποιους τομείς θεωρούν πιο γόνιμους;

Ο τομέας που μπορεί να προσφέρει τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία είναι η καινοτομία. Μόλις ενσωματώσει την έννοια της καινοτομίας, η ελληνική οικονομική κουλτούρα θα μπορέσει να αναπτυχθεί ξανά. Η καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε τομέα. Μόλις καινοτομήσετε, θα δείτε ότι μπορείτε να γίνετε παγκόσμιος ηγέτης και να αποκτήσετε οικονομικούς τομείς που θα σας δώσουν μεγαλύτερη ώθηση.

Εδώ στο Ισραήλ και από το Ισραήλ σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε αποδείξει ότι η καινοτομία μπορεί να αλλάξει μια πόλη, μια χώρα και μια περιοχή. Από τον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων και γεωργίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της τεχνολογίας τουρισμού, της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών μέχρι τον τομέα της αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, της άμυνας και εθνικής ασφάλειας και των τηλεπικοινωνιών.

Ένας επιχειρηματίας από την Ελλάδα πόσο εφικτό είναι να επενδύσει στη χώρα σας, ποιοι τομείς έχουν την περισσότερη ζήτηση ή τις καλύτερες προοπτικές;

Πρώτον, θα πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον. Όταν υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει και κάποιος με τον οποίο ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορούσε να συζητήσει. Θα ήταν καλό οι Έλληνες επιχειρηματίες να ενημερώνονται περισσότερο για το τι συμβαίνει στο Ισραήλ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στον κόσμο της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ δεν παραμένει μόνο στο Ισραήλ, αλλά βγαίνει έξω σε όλον τον κόσμο, κάτι που έχουμε δει και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε με τις επενδύσεις διεθνών εταιρειών και κυβερνήσεων. Το Ισραήλ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 200 συμμετοχικά ή ανεξάρτητα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης διεθνών εταιρειών. Γιατί να μη γίνει κάτι παρόμοιο με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης ή / και του ιδιωτικού τομέα;

Η διαδικτυακή ασφάλεια, η τεχνολογία τροφίμων, η γεωργική τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοϊατρική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κινητικότητα, η αποθήκευση ενέργειας κ.ά. αποτελούν τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αυτό που προτείνω σε έναν επαγγελματία από την Ελλάδα είναι να έρθει στο Ισραήλ και να ερευνήσει. Υπάρχουν ευκαιρίες. Υπάρχει ώθηση. Τι λείπει; Η θέληση. Το κόστος ευκαιρίας αποτελεί το διαφυγόν όφελος το οποίο θα είχε προκύψει από μια επιλογή που τελικά δεν επελέγη. Ας επιλέξουμε λοιπόν από κοινού τι είναι καλό για εμάς.

Ποιες είναι οι δράσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της επιχειρηματικότητας;

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ισραήλ-Ελλάδας εργάζεται ακούραστα για την προώθηση και σύνδεση των σχέσεων μεταξύ Πωλητών και της οικονομίας μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2020.

Σε πλήρη συνεργασία με το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, εργαστήκαμε για να προσκαλέσουμε κάποιους κορυφαίους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να έρθουν και να εξετάσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, κάποιοι από αυτούς για πρώτη φορά. Ξεκινήσαμε μια κίνηση και πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ ενός κορυφαίου επενδυτικού ταμείου του Ισραήλ και της JVP, με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας και επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας τροφίμων και του κυβερνοχώρου.

Βοηθάμε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να ανακαλύψουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της ιατρικής κάνναβης, του τουρισμού και των ακινήτων, της αποθήκευσης ενέργειας, των τραπεζικών επενδύσεων και του κυβερνοχώρου, καθώς και στον τομέα των επενδύσεων σε ιχθυοτροφεία, των εισαγωγών προϊόντων λιανικής και των επενδύσεων στον κλιματισμό και την επεξεργασία αέρα. Δημιουργήσαμε επίσης το φόρουμ ασφαλείας για τη δημιουργία απευθείας καναλιών μεταξύ των διευθυντών των φόρουμ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ισραήλ-Ελλάδας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Ισραήλ.

Όλα αυτά τα κάνουμε μαζί με τα μέλη του γραφείου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία κάνουν τη δουλειά τους πιστά και πλήρως οικειοθελώς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρηματικές οντότητες που το κάνουν αυτό ανεξάρτητα, χωρίς τη βοήθεια του γραφείου, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όποιον το ζητήσει.

Πιστεύετε πως ο κορωνοϊός παρόλη την κρίση που έχει προκαλέσει, μπορεί να δημιουργήσει και ευκαιρίες και αν ναι σε ποιους τομείς;

Πράγματι, κάθε κρίση δημιουργεί μια ευκαιρία. Αυτή η επιδημία που αντιμετωπίζουμε δημιουργεί επίσης ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας για την εξάλειψή της. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία εμβολίου και θεραπείας για τον ιό, όπως θα πρέπει να αναφερθεί και η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ινδίας.

Είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Όσοι καταφέρουν να προσαρμοστούν γρήγορα, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό τους και τους άλλους. Μερικοί από τους τομείς είναι ο τομέας του εφοδιασμού τροφίμων, της εξ αποστάσεως επικοινωνίας, της διαδικτυακής ασφάλειας, των υπηρεσιών εξ αποστάσεως υγειονομικής περίθαλψης, της κινητικότητας και της εκπαίδευσης.

Θεωρείτε ότι το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά, ώστε να κάνει την χώρα μας ελκυστικό προορισμό επενδύσεων από το Ισραήλ;

Η συνολική εικόνα των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι σύνθετη. Τα στελέχη εταιρειών, οι επενδυτές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν για ένα βελτιωμένο εγχώριο επιχειρηματικό κλίμα και για μια αλλαγή προς το καλύτερο στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Ωστόσο, η ευθραυστότητα των ελληνικών τραπεζών, η ημι-μεταρρυθμισμένη κατάσταση της επαχθούς δημόσιας διοίκησης και η αναποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος, επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας και επενδυτής χαρακτηρίζεται από τολμηρότητα, δε φοβάται να αποτύχει, είναι ευθύς, παίρνει υπολογισμένα ρίσκα, όντας ταυτόχρονα πολύ προσεκτικός, και, επιπλέον, θέλει να είναι μοναδικός.

Θα πρότεινα να μελετήσετε καλά το θέμα και να δημιουργήσετε επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα είναι εκ φύσεως προσαρμοσμένες στα παραπάνω χαρακτηριστικά του Ισραηλινού επιχειρηματία. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα υγιέστερο οικοσύστημα για τον Ισραηλινό επενδυτή στην Ελλάδα. Αυτό θα δημιουργήσει αμέτρητες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές, όχι μόνο άμεσα μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής καθώς και σε άλλες χώρες δραστηριοποιούνται ήδη Ισραηλινοί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα