Νέα μελέτη: Οι καπνιστές προστατεύονται από τον COVID-19 αν κόψουν τώρα το κάπνισμα!

epa08158080 Chinese passengers pull down their masks while smoking at the Beijing railway station in Beijing, China, 24 January 2020. The outbreak of coronavirus has so far claimed 26 lives and infected more than 800 others, according to media reports. The virus has so far spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan, Singapore and Taiwan. EPA/WU HONG

Νέα μελέτη καναδών επιστημόνων απέδειξε ότι οι καπνιστές μπορεί να ωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος απέναντι στον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Είναι γνωστό από την κλινική εμπειρία ότι το κάπνισμα μπορεί δυνητικά να είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσηση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, καθώς οι καπνιστές εμφανίζονται ευάλωτοι απέναντι στη νόσο εξαιτίας ειδικών σημείων εισόδου του κορωνοϊού στα πνευμονοκύτταρα τους, τα οποία ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19. Το ίδιο συμβαίνει και σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας από Καναδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο British Columbia (Leung J et al. European Respiratory Journal 2020) απέδειξαν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα, η μόλυνση από SARS-CoV-2 να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια COVID-19.

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η καναδική μελέτη

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα πνευμονικά κύτταρα των ανθρώπων που είναι σήμερα καπνιστές τσιγάρων και των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστή και να προκαλέσει μόλυνση.

Διαπιστώθηκε επίσης, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ότι οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοια επίπεδα ACE-2 με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αυτό υποδηλώνει η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Τα αυξημένα επίπεδα ACE-2 σε καπνιστές μπορεί να υποδηλώνουν μια απάντηση του οργανισμού που αποσκοπεί στην προστασία των πνευμόνων από την οξεία πνευμονική βλάβη που προκαλούν οι ουσίες του τσιγάρου. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να συμβουλεύονται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη σωστή υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της μόλυνσης διότι η αύξηση των επιπέδων ACE-2 είναι μη εύκολα αναστρέψιμη.


Κορωνοϊός: Άρχισε και στην Ελλάδα η καταγραφή καπνιστών-ασθενών με COVID-19

Πρόσφατα ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος για τη πανδημία στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας, ζήτησε να ενταχθεί η καπνιστική συνήθεια στο Εθνικό Μητρώο καταγραφής της νόσου COVID-19, ώστε να αποτυπωθεί η επίπτωση του καπνίσματος

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας επισήμανε χαρακτηριστικά: “Έχω ζητήσει, γιατί δεν καταγραφόταν από την αρχή η καπνιστική συνήθεια στο φύλλο καταγραφής των ασθενών που έμπαιναν στα νοσοκομεία μας, να είναι μέσα στη φόρμα και είναι μέρος του Εθνικού Μητρώου καταγραφής των ασθενών με COVID, το οποίο υλοποιήθηκε και προχώρησε. Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση και από Δευτέρα (σ.σ. 13/4) θα εφαρμοστεί στα νοσοκομεία μας”.

Η καταγραφή των καπνιστών που νόσησαν από την ασθένεια του νέου κορωνοϊού αποτελεί σημαντικό επιδημιολογικό στοιχείο, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα