Μικρά κέρδη για το πετρέλαιο εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων

Με ήπια ανοδικές τάσεις ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η ρωσική κλιμάκωση στην Ουκρανία υπερίσχυσαν των φόβων για επερχόμενη ύφεση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου του Brent έκλεισε τη διαπραγμάτευση στα 90,46 δολάρια το βαρέλι έχοντας ενισχυθεί κατά 0,7% ή 63 σεντς.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Νοεμβρίου ολοκλήρωσε στα 83,49 δολ. το βαρέλι έχοντας προσθέσει στην τιμή του 55 σεντς ή 0,7%.

Η επιστράτευση που ανακοίνωσε χτες ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία – για πρώτη φορά μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο – υποδηλώνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να εντείνει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία και εγείρει νέους φόβους για διαταραχές στην προσφορά του αργού.

“Η πολεμοχαρής ρητορική του Πούτιν είναι αυτό που οδηγεί την αγορά”, ανέφερε στο CNBC ο John Kilduff της Again Capital, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμοί στην παραγωγή του ΟΠΕΚ παρέχουν περαιτέρω στήριξη στις τιμές.

“Έπειτα από μια ισχυρή άνοδο στην αρχή αυτού του μήνα, οι εξαγωγές αργού του ΟΠΕΚ έχουν σταθεροποιηθεί”, επισημαίνει ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS, την ώρα που η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών μεταξύ άλλων επιπλέον κυρώσεων.

Παράλληλα, η κατανάλωση στην Κίνα αρχίζει να αυξάνεται και πάλι μετά το πλήγμα που είχε δεχτεί λόγω των αυστηρών lockdown που είχε επιβάλει το Πεκίνο στα πλαίσια της πολιτικής zero covid που ακολουθεί.

Από την άλλη, ωστόσο, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε χτες στην τρίτη διαδοχική θηριώδη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, με τον διοικητή της Τζέι Πάουελ να τονίζει την αποφασιστικότητα των ιθυνόντων της Fed να επαναφέρουν τον ασυγκράτητο πληθωρισμό στο στόχο που έχει τεθεί.

Στις δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη έδειξε ουσιαστικά ότι είναι διατεθειμένος να ρισκάρει με μια ήπια ύφεση και μια αξιόλογη επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ελέγξει την αύξηση των τιμών.

Στο ίδιο κλίμα, σε αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης προχώρησαν σήμερα η Βρετανία, η Ελβετία και η Νορβηγία, εντείνοντας τις ανησυχίες για περιορισμό της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Κάτι που θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση της ζήτησης του πετρελαίου και δεν αφήνει τις τιμές να εκτοξευθούν εν μέσω εντεινόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα