Εκλογοδικείο: Αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης για τους Σπαρτιάτες μέχρι να εκδικαστεί η ποινική δίκη

Παράταση παρουσίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο παίρνουν οι διωκόμενοι βουλευτές των Σπαρτιατών καθώς το Εκλογοδικείο ανέβαλε την έκδοση αποφάσεων σχετικά με την έκπτωση ή όχι από το βουλευτικό αξίωμα για μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Η αναβολή δόθηκε – χωρίς να έχει προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία έκδοσής τους – μετά την εξέταση δυο ενστάσεων, που συζητήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου 2024 για τους βουλευτές των Σπαρτιατών και το κόμμα εν συνόλω.

Ουσιαστικά οι δικαστές έκριναν πως πρέπει να προηγηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των Σπαρτιατών σε ποινικό επίπεδο, με τη δίκη να έχει προσδιοριστεί για τις 19 Ιουνίου σχετικά με το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων. Μάλιστα δεν αποκλείεται η υπόθεση να τραβήξει σε μάκρος καθώς θα πρέπει ενδεχομένως να καταστεί αμετάκλητη σε ποινικό επίπεδο. Επομένως, οι Σπαρτιάτες παραμένουν βουλευτές, παρά το ότι το κόμμα έχει εκπέσει των ευρωεκλογών, με βάση τη δίωξη που τους ασκήθηκε για εξαπάτηση εκλογέων.

Ασυμβίβαστο
Αλλάζει χέρια η έδρα της ΝΔ στα Γρεβενά αφού μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο απέκτησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Σταυρόπουλος που “πήρε” την έδρα από τον βουλευτή Ιωάννη Γιάτσο, καθώς το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή την ένσταση του σε βάρος του συνυποψήφιου του.

Η ένσταση βασίσθηκε στη σχετική συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι “τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με εταίρου ή μετόχου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα”. Ως τέτοια λογίζεται κατά την απόφαση και η εταιρία ΑΝΚΟ, από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας, ο κ. Γιάτσιος, σύμφωνα με την ένσταση, δεν παραιτήθηκε εμπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα