Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ιαπωνία στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη να μειώσει τα επιτόκια της, πραγματοποιώντας την πρώτη κίνηση για τη χαλάρωση της πολιτικής της από το 2019.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας σκαρφάλωσαν τον Μάιο κατά 7,6% ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 6% σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Απρίλιο οι εξαγωγές είχαν σημειώνει μικρή αύξηση 1,5%.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 1,8% τον Μάιο χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 4,2%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,7%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai υποχωρεί 0,3% και ο CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης κατρακυλά 0,5%

Στην Ιαπωνία, στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών τον Απρίλιο – μια κρίσιμη μέτρηση για την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μέσες μηνιαίες δαπάνες ανά νοικοκυριό για τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ονομαστικούς όρους και 0,5% σε πραγματικούς όρους. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση από το Φεβρουάριο του 2023.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κινείται με μικρές απώλειες 0,25% στις 38.612,83 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix χάνει 0,2%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει άνοδο 1,1%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κερδίζει 0,5%.

Οι επενδυτές περιμένουν σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία, τα οποία -μαζί με τους δείκτες του πληθωρισμού- βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Federal Reserve για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αγορών. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πάντως ότι ο δρόμος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% θα έχει εμπόδια και δεν θέλησε να δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα