Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν τη Δευτέρα οι δείκτες της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές εντάσσουν στις εκτιμήσεις και στις κινήσεις τους τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας τον Απρίλιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας κατέγραψε άνοδο κατά 0,3% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters για άνοδο 0,2%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ωστόσο, υποχώρησε 2,5% σε ετήσια βάση, περισσότερο από την εκτιμώμενη πτώση 2,3%.

Το κορυφαίο στοιχείο της εβδομάδας θα είναι το ΑΕΠ α’ τριμήνου της Ιαπωνίας, το οποίο αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα σχέδια της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ινδίας θα ανακοινωθούν επίσης αργά το απόγευμα τη Δευτέρα, με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιβραδυνθεί ελαφρά στο 4,8% τον Απρίλιο, από το 4,85% του Μαρτίου.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί κατά 0,30%, στις 38.140,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να “χάνει” 0,35%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 0,75%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai υποχωρεί κατά 0,07%, με τον Shenzen να καταγράφει απώλειες 0,41%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,08%.

Την Παρασκευή στις ΗΠΑ, ο Dow Jones σημείωσε την όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών και κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του για το 2024.

Η Κίνα φέρεται να έχει ξεκινήσει τα σχέδια να βγει στις αγορές ένα τρισεκατομμύριο γιουάν (138,24 δισεκατομμύρια δολάρια) υπερμακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times και του Reuters.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) “ζήτησε από μεσίτες συμβουλές σχετικά με την τιμολόγηση της πώλησης της πρώτης παρτίδας των κρατικών ομολόγων”.

Εν τω μεταξύ, το Reuters ανέφερε ότι τα ομόλογα θα εκδοθούν από τις 17 Μαΐου, επικαλούμενo πηγές που ανέφεραν ότι θα υπάρχουν 20ετή ομόλογα αξίας 300 δισ. γιουάν, 30ετή ομόλογα αξίας 600 δισ. γιουάν και 50ετή ομόλογα αξίας 100 δισ. γιουάν.

Αυτά τα εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ομόλογα ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο και έχουν σχεδιαστεί για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων ευθυγραμμισμένων με τις εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Τέτοιου είδους ομόλογα έχουν εκδοθεί μόνο τρεις φορές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης το 1998, για την κεφαλαιοποίηση της China Investment Corporation το 2007 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 το 2020.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση, εξάλλου, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο εύρος του στόχου για 2%-3% της Reserve Bank of Australia μέχρι το τέλος του 2024, σημείωσε το Reuters.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα