Μεγάλου: Αυτή είναι η νέα δομή του ομίλου Πειραιώς

Την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία αναμένεται να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του hive-down.

Οπως είπε ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας ΠειραιώςΧρήστος Μεγάλου, η απόφαση της διοίκησης για τον εταιρικό μετασχηματισμό της Tράπεζας Πειραιώς εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της επιχειρηματικής στρατηγικής όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός της Tράπεζας Πειραιώς θα οδηγήσει στη βελτιστοποίηση της οργανωτικής και κεφαλαιακής δομής του ομίλου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής αυτής, καθώς θα διευκολύνει την επιτάχυνση της διαδικασίας αποαναγνώρισης σημαντικού ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ μικτής λογιστικής αξίας από τον υφιστάμενο σήμερα ισολογισμό της Τράπεζας, και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων από το επίπεδο του 47% στο επίπεδο του 30%, σημείωσε ο CEO της τράπεζας.

Επίσης, συμπλήρωσε, ο εν λόγω εταιρικός μετασχηματισμός θα εξυπηρετήσει τη μελλοντική έκδοση κεφαλαιακών τίτλων κατηγορίας AT1 ή Τ2 από την Τράπεζα, ως μητρική πλέον του ομίλου, κατά την ευρέως αποδεκτή πρακτική σε διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, κατά την οποία η άντληση εποπτικών κεφαλαίων διενεργείται από την απώτερη μητρική του ομίλου προς περαιτέρω διοχέτευσή τους στις τραπεζικές εταιρείες του ομίλου.

Παράλληλα, η αποαναγνώριση των βαθιά ληξιπρόθεσμων και σε μεγάλο ποσοστό καταγγελμένων δανείων θα επιτρέψει στην νέα τραπεζική εταιρεία να εξοικονομήσει όχι μόνον κεφάλαια, αλλά και ανθρώπινους και άλλους πόρους, προκειμένου να τους στρέψει σε πιο αποδοτικές τραπεζικές δραστηριότητες, μετά από βαθμιαία αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου και ενίσχυση της ψηφιακής τραπεζικής λειτουργίας (digital banking), με υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει τη σημαντική μείωση του ύψους προβλέψεων αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών και την αποδέσμευση κεφαλαίων που θα συνδράμουν στην περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας και τη διευκόλυνση χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας εξυπηρετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το δημόσιο συμφέρον.

Ακόμα, η σκοπούμενη Διάσπαση θα διευρύνει τις διαθέσιμες επιλογές της νέας τραπεζικής εταιρείας στη βέλτιστη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν με χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων (αναδιαρθρώσεις, εισπράξεις, ρευστοποιήσεις, διαγραφές, επιλεκτικές αποεπενδύσεις) και τη δυνατότητα απορρόφησης του όποιου κόστους αυτές συνεπάγονται, ιδίως όταν πρόκειται για βιώσιμες επιχειρήσεις, τις οποίες αξίζει να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα για να ξεπεράσουν την παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Τέλος, η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και των προοπτικών της νέας τραπεζικής εταιρείας, θα επιτρέψει τη σταδιακή ενίσχυση του βαθμού επενδυσιμότητας σε ενοποιημένο επίπεδο προς όφελος των κατόχων μετοχών και ομολόγων της σημερινής Tράπεζας Πειραιώς, παράλληλα με αναμενόμενα μεσοπρόθεσμα οφέλη σε επίπεδο πιστοληπτικής διαβάθμισης, τιμολόγησης, εμπορικής παρουσίας και, συνεπακόλουθα, κεφαλαιακής θέσης.

Η νέα δομή

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του εισφερόμενου κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Τράπεζας με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020, και όπως θα διαμορφωθούν μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης, θα μεταφερθούν ως στοιχεία του ισολογισμού της νέας τραπεζικής εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του ν. 2515/1997.

Στον κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας της Τράπεζας, ο οποίος θα εισφερθεί στην νέα τραπεζική εταιρεία στο πλαίσιο της Διάσπασης, περιλαμβάνονται:

1. το σύνολο των καταθέσεων,

2. το σύνολο των δανείων μαζί με τις κάθε είδους εξασφαλίσεις αυτών,

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα