Με θετικά πρόσημα εισέρχεται στον Οκτώβριο η Wall Street

Με κέρδη υποδέχεται τον Οκτώβριο και το δ΄τρίμηνο του 2020 η Wall Street, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε συμφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και παρατάξεων στο Κογκρέσο για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού, ενώ και τα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 186 μονάδες ή 0,67%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “προσθέτει” 25,24 ή 0,73%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 123,27 μονάδες ή 1,10%.

Των κερδών ηγούνται οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου (+1.4%), μεταξύ άλλων εκείνες των Apple, Amazon και Tesla, καθώς και οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου, όπως εκείνες των Delta και United.

Στις πρώτες τους μηνιαίες απώλειες από τον Μάρτιο, ο S&P 500 έχασε τον Σεπτέμβριο 3,9%, με τους Dow και Nasdaq να υφίστανται απώλειες 2,3% και 5,2%, αντίστοιχα.

Στο γ΄τρίμηνο συνολικά, ωστόσο, οι δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, με τον βιομηχανικό Dow να κερδίζει 7,6%, τον S&P 500 να κερδίζει 8,5% και τον τεχνολογικό Nasdaq, ισχυρότερο όλων, να κερδίζει 11%.

Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσαν και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, με τις νέες αιτήσεις να κινούνται χαμηλότερα του αναμενομένου από τους αναλυτές.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποφάσισε να καθυστερήσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων που έχουν προτείνει οι Δημοκρατικοί (που ελέγχουν την πλειοψηφία στο σώμα) την Τετάρτη το βράδυ, προκειμένου να επιτρέψει τη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με τον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας.

Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows ανέφερε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει διευρύνει την πρότασή του στο 1,5 τρισ. δολάρια, με την απόσταση που χωρίζει το ρεπουμπλικανικό και το δημοκρατικό στρατόπεδο να παραμένει ωστόσο μεγάλη (700 δισ. δολ.). Πρόσθεσε δε ότι οποιοδήποτε ποσό κοντά ή πάνω από τα 2 τρισ. δολάρια θα αποτελούσε “πραγματικό πρόβλημα”.

Η πρόεδρος της Βουλής και τρίτη τη τάξει πολιτειακή παράγοντας των ΗΠΑ Nancy Pelosi, ηγετική φιγούρα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Steven Mnuchin δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν στο ύψος του νέου πακέτου, ωστόσο συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

“Πάντα διατηρούσαμε μια αχτίδα ελπίδας – ειδικά στο βαθμό που θεωρούμε ότι υπάρχει μια πλειοψηφική στήριξη σε ένα πακέτο 1,5 – 2 τρισ.”, σημειώνει ο Ed Mills της Raymond James. “Σε όλες τις επαφές μας ωστόσο με συνεργάτες μας στην Ουάσινγκτον, καταλαβαίνουμε ότι εκεί δεν υπάρχει η ίδια αισιοδοξία”, πρόσθεσε.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 25 κινούνται με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Visa και Amgen, ενώ των απωλειών εκείνες των Chevron, Verizon και Procter&Gamble.

Μάκρο

Στο πεδίο των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, κινήθηκε χαμηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παραμένει σε υφεσιακό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα ακόμη πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης, για επιχειρήσεις και ανέργους.

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 837.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, έναντι των 873.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 850.000 αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αιτήσεις έχουν μείνει στάσιμες σε υψηλό επίπεδο αφού υποχώρησαν από το 1 εκατ. τον Αύγουστο, καθώς η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αφαιρεί τις εποχικές διακυμάνσεις από τα στοιχεία.

Και πάλι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τις 665.000 που είχαν ανέλθει οι αιτήσεις για την παροχή επιδόματος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αν και έχουν μειωθεί σημαντικά από τον αριθμό-ρεκόρ των 6,867 εκατ. στο τέλος Μαρτίου.

Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μέσω των τακτικών κρατικών προγραμμάτων, μειώθηκε κατά 980.000 στα περίπου 11,8 εκατ. στην εβδομάδα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Κατά 1% αυξήθηκαν εξάλλου οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, μετά από την αύξηση κατά 1,5% τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας, θα σημείωναν άνοδο 0,8%.

Τα προσωπικά έσοδα μειώθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση, πτώση μεγαλύτερη από το -2,4% και κατακόρυφα χαμηλότερα από την αύξηση 0,4% του Ιουλίου.

Σχετικά Νέα