Με νέα ρεκόρ έκλεισαν Dow – S&P 500 και σημαντικά κέρδη ο Nasdaq της Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Dow Jones και S&P 500 την Παρασκευή, με τον Nasdaq να καταγράφει επίσης ισχυρά κέρδη, καθώς τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ άμβλυναν τους φόβους μερίδας επενδυτών για ενδεχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000, την ώρα που οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%.

Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε ότι η αμερικανική οικονομία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την πλήρη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που άμβλυνε τους φόβους των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκίων της, φόβους που είχε πυροδοτήσει η άνοδος του πληθωρισμού.

Τις εκτιμήσεις αυτές ενίσχυσε και το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο ότι “υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας”, σημειώνοντας πως τα νομοσχέδιά του για το επενδυτικό πρόγραμμα σε υποδομές αλλά και τη στήριξη των νοικοκυριών είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, “τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ότι οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά η ανάβαση είναι απότομη και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε”.

Ο Μπάιντεν τόνισε πως το πακέτο οικονομικής τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. “Η σημερινή έκθεση απλώς υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι δράσεις που αναλαμβάνουμε”, πρόσθεσε.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ενέτεινε και η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας. Η άνοδος των αποδόσεων άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που είχαν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, στο 1,50%, πριν ανακάμψη λίγο στη συνέχεια στο 1,53%..

Δείκτες – Στατιστικά
Έτσι, παρά το αδύναμο ξεκίνημα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με σημαντικά κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones, παρότι ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο “κόκκινο”, πολύ γρήγορα γύρισε σε θετικό έδαφος επιταχύνοντας μάλιστα τον βηματισμό του όσο περνούσε η ώρα και έκλεισε τελικά σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης των blue chips πρόσθεσε σχεδόν 230 μονάδες ή 0,66% και τερμάτισε την ημέρα στις 34.777,76 μονάδες.

Σε νέο ρεκόρ έκλεισε και ο ευρύτερος S&P 500, που ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 0,74% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 4.232,60 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο τεχνολογικός Nasdaq, που τερμάτισε στις 13.752,24 μονάδες, με άνοδο 0,88%, αντλώντας ώθηση από τους τίτλους των τεχνολογικών κολοσσών που ενισχύθηκαν σήμερα ως απόρροια της υποχώρησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόλις επτά έκλεισαν στο “κόκκινο” με απώλειες μάλιστα μικρότερες του 1%, ενώ όλες οι υπόλοιπες ολοκλήρωσαν την ημέρα με κέρδη από 0,05% έως και άνω του 3%. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι της Nike (3,24%), της Boeing (2,46%) και της Cisco (1,86%), ενώ των καθοδικών πρωτοστάτησαν οι Verizon (-0,96%), ΙΒΜ (-0,90%) και Salesforce.com (-0,71%).

Ο κλάδος της υγείας παρέμεινε και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπου βρέθηκε μετά την πρότασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την προσωρινή άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού προκειμένου να μπορέσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αρχίσουν την παραγωγή των δικών τους εμβολίων. Ωστόσο, σήμερα η εικόνα των μετοχών του κλάδου ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, με τους τίτλους των φαρμακευτικών εταιρειών να ενισχύονται από τις αποστασιοποιήσεις αρκετών χωρών από τη γραμμή Μπάιντεν.

Ειδικότερα, η μετοχή της Pfizer έκλεισε με κέρδη 1%, ο τίτλος της BioNTech σημείωσε άλμα 9,35%, η AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 0,62%, η Johnson&Johnson κατά 0,4% και η Moderna τερμάνισε 1,65% υψηλότερα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα