Με μικρή πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σε μεγάλες αναταράξεις, προσπάθησε να διαχειριστεί την τεράστια καταστροφή σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,30% στις 1.246,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.236,44 μονάδων (-1,13%) και 1.257,09 μονάδων (+0,52%). Ο τζίρος ανήλθε στα 106,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,1 εκατ. τεμάχια αξίας 19,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 3.018,42 μονάδες, ενώ στο -0,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.035,75 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 963,14 μονάδες.

Αναζητούνται στηρίξεις
Η αγορά προσπάθησε σήμερα να αντιδράσει στο νέο για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα, αλλά τα 2,2 δισ. ευρώ που τέθηκαν στο τραπέζι προφανώς δεν θα επαρκούν αν λάβει κανείς υπόψιν του το μέγεθος της καταστροφής σε παραγωγή και υποδομές της περιοχής της Θεσσαλίας. Έτσι, από το -1,13% ο γενικός δείκτης βρέθηκε λίγο μετά τις 13:00 στο +0,52%, για να διολισθήσει μετά από σχεδόν τρία τέταρτα σε αρνητικά εδάφη και πάλι.

Έτσι, “στήθηκε” για ακόμη μία συνεδρίαση το έδαφος για τους βραχυπρόθεσμους, που είδαν πολλές διακυμάνσεις μετοχών να ξεπερνούν ακόμη και το 5%. Πρωτοστάτης βέβαια ήταν ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος από το -1,58% βρέθηκε στο +2,58%, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα κι αυτός την γενικευμένη επιφυλακτικότητα.

Και αυτή η εικόνα έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ο τελικός απολογισμός της ζημιάς δεν έχει οριστικοποιηθεί, με την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας να είναι μεγάλη. Όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και η απώλεια της παραγωγής, δηλαδή του ΑΕΠ, που ενδεχομένως να υπάρχει. Εάν συνυπολογιστεί μάλιστα και ο χρόνος ανάκαμψης της παραγωγής, ίσως χρειαστούν 2-3 τρίμηνα κατά τα οποία η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στον ρυθμό ανάπτυξης θα είναι αρνητική, με ότι αυτό συνεπάγεται για πληθωρισμό και ανεργία.

Και σε ένα τέτοιο κακό timing, η αγορά δεν μπορεί να υλοποιήσει πλήρως το θετικό, αναμφισβήτητα, νέο της επενδυτικής βαθμίδας, αφού μια σειρά από δευτερεύουσες επιπτώσεις (NPEs, πληθωρισμός, εταιρική κερδοφορία, κλπ) θα πρέπει να συνυπολογιστούν. Και καλώς ή κακώς τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά δεν μπορούν να τα παραβλέψουν. Βέβαια, όπως τονίζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένα νέο μίας ημέρας αλλά για τα επόμενα χρόνια, με την μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της αγοράς να μην έχει επιδεινωθεί προς ώρας.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Πειραιώς, Λάμδα, Cenergy, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο των απωλειών, σημειώνοντας πτώση που ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Aegean και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, ο Μυτιληναίος, η Quest και η ΓΕΚ Τέρνα προσπάθησαν να δώσουν στηρίγματα με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Εθνική και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Eurobank.

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα