«Mε καταδίωκε το καθεστώς Ερντογάν» λέει ο Tούρκος που βρέθηκε στη Σύμη

Ο 27χρονος τούρκος υπήκοος, που εντοπίστηκε χθες από περιπολικό σκάφος του λιμενικού στη βραχονησίδα Νίμος της Σύμης, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο συνοδεία ανδρών της ασφάλειας του λιμεναρχείου Ρόδου.

Τη στιγμή που οι αρχές είχαν κάνει αρκετά σενάρια για τους λόγους που τον οδήγησαν να περάσει στην Ελλάδα, ο ίδιος δίνει τη δική του εξήγηση στον ανακριτή.

«Κινδύνευα να συλληφθώ στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν»

«Η βίζα μου έληγε στις 23 Απριλίου. Ήθελα να έρθω Ελλάδα και μετά να πάω στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου θα ζητούσα πολιτικό άσυλο. Τώρα μάλλον θα το υποβάλλω σε εσάς. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα μου δεν μου επέτρεπε να φύγω νόμιμα. Κινδύνευα να συλληφθώ στην Τουρκία γιατί συμμετείχα στην διαδικτυακή εφαρμογή ByLock, η οποία θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων» φέρεται να είπε ο 27χρονος F.K. Τούρκος δικηγόρος σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος και δικαστικούς λειτουργούς όπου οδηγήθηκε.

Τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή

Το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα, ωστόσο ο ίδιος κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου προκειμένου να ολοκληρωθεί και το διοικητικό σκέλος.

Τι υποστηρίζει ο συνήγορος

Ο συνήγορός του Βασίλης Μπέης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» ανέφερε ότι ο πελάτης του υποστήριξε ότι διωκόταν από την κυβέρνηση και αποφάσισε να πάει στη Σουηδία, μια χώρα «φιλική» στους αιτούντες πολιτικό άσυλο, ενώ πρόσθεσε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου να φύγει πριν λήξει η VIZA SENGEN, στις 23 Απριλίου, αλλιώς θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Πώς έφτασε στην Ελλάδα

Ο 27χρονος αποβιβάστηκε από συμπατριώτη του διακινητή στη νησίδα «Νίμος» της Σύμης, την Κυριακή του Πάσχα, ο οποίος μάλιστα τον παραπλάνησε λέγοντας του πως βρισκόταν στη Σύμη.

Μετά τη σύλληψή του έφθασαν στη Ρόδο, ο πατέρας του και ο αδερφός του, προκειμένου να τον βοηθήσουν στην δικαστική διαδικασία.

Ο 27χρονος, απολογούμενος, ισχυρίστηκε ότι είναι ανάμεσα σε εκείνους, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν διότι έκανε χρήση της εφαρμογής Bylock για smartphone τηλέφωνα, εφαρμογή που απαγορεύθηκε διότι κρίθηκε ότι μέσω αυτής αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα οι «πραξικοπηματίες».

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία υπήρχαν 500.000 χρήστες αυτής της εφαρμογής, ωστόσο δεν διώκονται όσοι θεωρούνται οπαδοί του Ερντογάν, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται ως τρομοκράτες και διώκονται ποινικά με ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνια.

Η εφαρμογή Bylock και τα εντάλματα σύλληψης

Οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει συγκεκριμένα εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης, ανάμεσα τους στρατιώτες και αξιωματούχοι ασφαλείας, σε 54 επαρχίες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μαζικών διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε ότι αυτή την εφαρμογή χρησιμοποίησε το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Έχουν συλληφθεί 189 δικαστές και εισαγγελείς στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ByLock για την επικοινωνία εντός του κινήματος. Οι αρχές τους κατηγορούν ότι αφού πληροφορήθηκαν ότι το ByLock έχει αποκαλυφθεί και παραβιαστεί γύρισαν στο WhatsApp.

Τον Ιούλιο, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μέσω ByLock ήδη από τον Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με αυτόν, δεκάδες χιλιάδες ονόματα συμπαθούντων του κινήματος του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, αναγνωρίστηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Ο 27χρονος δικηγόρος υποστήριξε ότι αν τον είχαν συλλάβει στην Τουρκία δεν θα τύχαινε δίκαιης δίκης γι αυτό αποφάσισε να έρθει παράνομα στη χώρα μας.

Τον παραπλάνησε ο τούρκος διακινητής

Υποστήριξε ακομη, ότι ο διακινητής με το όνομα «Σουλεϊμάν» τον παραπλάνησε, λέγοντάς του ότι βρισκόταν στη Σύμη και όχι στην βραχονησίδα, ενώ είχε σκοπό να πάει στο αστυνομικό τμήμα και να παρουσιάσει τη βίζα που είχε σε ισχύ, προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψει στην Αθήνα και από εκεί στη Σουηδία, προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο 27χρονος δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι επιχειρούσε να υπερασπιστεί διωκόμενους για τον ίδιο λόγο, κάτι που είχε επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη δική του θέση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα