Ανησυχεί τους ειδικούς ο καύσωνας και οι κλειστοί χώροι-Περιοχές στο «κόκκινο»

Ο ισχυρός καύσωνας που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα από σήμερα μέχρι και τις επόμενες δέκα ημέρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς.

Η χώρα βρίσκεται στο έλεος της μετάλλαξης Δέλτα και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς καθώς την Τρίτη 27 Ιουλίου καταγράφηκαν 3593 νέες μολύνσεις και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται όλο και χειρότερη.

Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό λόγω καλοκαιριού και διακοπών, τα νησιά είναι γεμάτα από κόσμο που λίγο τηρεί τα μέτρα και οι ειδικοί φοβούνται μεγαλύτερη έκρηξη κρουσμάτων όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο.

Εκτός όμως από την χαλαρότητα των μέτρων και την μετάλλαξη Δέλτα έρχεται ακόμη ένα γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους λοιμωξιολόγους. Και αυτό είναι ο καύσωνας που χτυπάει ήδη τη χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Αυτό έχει ως συνέπεια ο κόσμος να αναζητά δροσιά σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους. Και επειδή σε καφετέριες και εστιατόρια επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι τότε θα υπάρχουν συγκεντρώσεις (από εμβολιασμένους και μη) σε σπίτια και σε άλλους χώρους με τον κίνδυνο διασπορά του κορονοϊού να είναι τεράστιος.

Ανήσυχοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση
Και στο οικονομικό κομμάτι όμως δημιουργείται πρόβλημα με τους επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση να έχουν μπροστά τους ένα καυτό δεκαήμερο.

Αυτό γιατί ο καύσωνας που αναμένεται, είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς οι επιχειρηματίες περιμένουν τους καταναλωτές που θα βγουν από τα σπίτια τους και θα επιλέξουν τους κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Άσκηση ετοιμότητας ο επερχόμενος καύσωνας για εστίαση και λιανεμπόριο
Από τις 15 Ιουλίου οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους καταναλωτές. Ωστόσο, οι συνθήκες που θα επικρατούν το επόμενο δεκαήμερο θα οδηγήσουν ορισμένους ανεμβολίαστους στο να επιχειρήσουν να μπουν σε κλιματιζόμενα καταστήματα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο εσωτερικό των καταστημάτων επιτρέπεται η είσοδος μόνο πλήρως εμβολιασμένων πολιτών 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ θα χρησιμοποιηθεί μόνο το 85% της χωρητικότητας κάθε καταστήματος.

Ο επερχόμενος καύσωνας μοιάζει με άσκηση ετοιμότητας για την εφαρμογή του μέτρου που βρίσκει όμως μεγάλη μερίδα πολιτών ανεμβολίαστη και τους επιχειρηματίες ανήσυχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ, οι επιχειρήσεις στην εστίαση ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, με το ένα τρίτο αυτών να προσπαθεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς να διαφαίνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει. Οι εστιάτορες εύχονται το δεκαήμερο του καύσωνα να μην τους δώσει τη χαριστική βολή.

Ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του»
Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Και μπορεί η Αττική να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των κρουσμάτων (1332) όμως δύσκολη είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη (398) και Κρήτη (356) που έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Κοντά σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι και περιοχές όπως η Αχαΐα (91) και η Ρόδος (78), Κοζάνη (71) ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και σε νησιά όπως η Χίος (51 κρούσματα), Ζάκυνθος (39), Θήρα (44), Πάρος (28), Μύκονος (24). Συνολικά 45 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό μολύνσεων και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε τέλη Ιουλίου και σε λίγες ημέρες ξεκινά ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών ο Αύγουστος.

«Ωρολογιακές βόμβες» κρουσμάτων τα νησιά – Τα λύματα «κοκκινίζουν» τα Χανιά
Ο αριθμός-ρεκόρ των 97.664 διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν χθες ανέδειξε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα. Οι 70 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Ελλάδας έχουν σήμερα θέση στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με την κατάσταση στα νησιά να τείνει να εκτραχυνθεί, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης διασποράς.

Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο οι νησιωτικοί προορισμοί συγκεντρώνουν συνολικά 409 νέα κρούσματα, ενώ μαζί με τις διαγνώσεις της Κρήτης ο αριθμός εκτοξεύεται στα 765. Λόγω του πολύ υψηλού αριθμού διαγνώσεων σήμερα ξεχωρίζουν η Ρόδος (78), η Χίος (51), η Σαντορίνη (44) και η Ζάκυνθος (39), ενώ τρομακτικοί είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό σε αρκετές ακόμα περιοχές. Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία αυτά πρωταθλήτρια βγαίνει και πάλι η Μύκονος με 236,83 (24 λοιμώξεις σήμερα), ακολουθεί η Σαντορίνη με 233,01, ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Πάρος (187,59 και 28 λοιμώξεις σήμερα), η Χίος (96,82), η Ζάκυνθος (95,68) και η Ιθάκη (92,85).

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι και η εικόνα της Κρήτης, όπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου παρατηρήθηκε έκρηξη της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των Χανίων (90 κρούσματα), ενώ οριακή ήταν η αύξηση (19%) σε αυτό του Ηρακλείου (156 κρούσματα) σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε Ρέθυμνο (94 κρούσματα) και Αγ. Νικόλαο (16 κρούσματα), με μείωση κατά 63% και 36% αντίστοιχα.

«Αγκάθι» ο Αργοσαρωνικός για την Αττική – Έκρηξη σε Θεσσαλονίκη και ηπειρωτική Ελλάδα
Τη στιγμή που τα λύματα στην Αττική δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις με αύξηση μόλις 12% στο ιικό φορτίο και η διασπορά φαίνεται να έχει περιοριστεί -έστω και λόγω της καλοκαιρινής εξόδου από το «κλεινόν άστυ», υπάρχει ένα σημείο της Περιφέρειας που θεωρείται «αγκάθι» από τους λοιμωξιολόγους. Τα 1.332 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα κινούνται σε ήπια σχετικά επίπεδα και η πλειοψηφία τους σχεδόν μοιράζεται μεταξύ των ΠΕ της Αττικής σε αριθμούς που έχουμε συνηθίσει (328 στο κέντρο, 252 στα δυτικά, 183 στον Πειραιά, 175 στα νότια, 168 στα βόρεια και 162 στα ανατολικά). Ωστόσο τα 64 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Αργοσαρωνικού δείχνουν ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ πιθανό να εκτραχυνθεί, καθώς φαίνεται πως, κατά τις σύντομες εξορμήσεις τους στα κοντινά νησιά, οι Αθηναίοι μεταφέρουν στις βαλίτσες τους και τον κορωνοϊό.

Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα σημειώθηκαν 398 νέες λοιμώξεις. Μπορεί το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων να παρέμεινε σταθερό (+5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι συνεχώς ανοδικές τάσεις των κρουσμάτων, που έφτασαν να ξεπερνούν ακόμα και το -σταθερά πρώτο εδώ και μήνες- κέντρο της Αθήνας έχουν εντείνει την αγωνία των ειδικών.

Εξίσου άκρως ανησυχητικές είναι οι τάσεις σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 218% και 141% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων, καθώς και στην Αχαΐα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 91 νέες λοιμώξεις και το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 65% την τελευταία εβδομάδα. Αρκετές ακόμα είναι οι περιοχές με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων η Κοζάνη (71), η Κορινθία (68), η Λάρισα και η Εύβοια (51) και η Μεσσηνία (42).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα