Κλ. Κνότ: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και ο χρόνος για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων είναι “ακόμη μακριά”, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κλάας Κνότ.

“Κάναμε ένα βήμα προς τα κάτω τον Δεκέμβριο από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης – αυτός θα είναι ο ρυθμός για έναν πολλαπλάσιο αριθμό συνεδριάσεων”, δήλωσε ο Κνοτ σε συνέντευξή του στη La Stampa. “Αυτό σημαίνει λοιπόν τουλάχιστον τις δύο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο”, είπε. “Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε κατάσταση σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι”.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε “να είναι μια περίοδος κατά την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα περαιτέρω βήμα προς τα κάτω από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης”, σύμφωνα με τον Knot. “Αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό. Θέλω να τονίσω εκ νέου ότι αυτό δεν είναι ορατό για τις προσεχείς συνεδριάσεις”.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας είχε ήδη υποστηρίξει τη συνέχιση της σύσφιξης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται, ακόμη και όταν η γενική μέτρηση επιβραδύνεται.

Οι αξιωματούχοι το 2022 αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 250 μονάδες βάσης στο 2% και οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg το βλέπουν να κορυφώνεται στο 3,25% μέχρι το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, ορισμένοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβραδύνουν τον ρυθμό σύσφιξης καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται και το κόστος ενέργειας μειώνεται, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις τους.

“Στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, είδαμε μια πρώτη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, αλλά αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στις επιδράσεις της βάσης και στον χαμηλότερο πληθωρισμό ενέργειας”, δήλωσε ο Knot. “Επικεντρωνόμαστε στον πυρήνα του πληθωρισμού όπου, δυστυχώς, δεν υπάρχουν καλά νέα. Διότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο. Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν ακόμη σημάδια ύφεσης”.

Δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται στο να παίρνει το πόδι από το γκάζι πολύ γρήγορα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα “παραμείνουν στην πορεία” και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Αυστρίας και της Φινλανδίας έκαναν παρόμοια δήλωση τις τελευταίες ημέρες.

“Αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος που πρέπει να διαχειριστούμε είναι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα και όχι πάρα πολλά”, δήλωσε ο Κνοτ.

Όσον αφορά την ποσοτική σύσφιξη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, ο κ. Kνοτ δήλωσε ότι αναμένει ότι “ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σταδιακά τα 15 δισ. ευρώ σε τελικά 26 δισ. ευρώ”. Αυτό θα σήμαινε πλήρη διακοπή των επανεπενδύσεων για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

“Νομίζω επίσης ότι θα πρέπει να πάμε εκεί προσεκτικά και σταδιακά, επειδή δεν το έχουμε ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν”, δήλωσε ο Ολλανδός διοικητής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα