Κέρδη στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο καταρρεύσεων τραπεζικών ιδρυμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά τις παρεμβάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την στήριξη των τραπεζών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο των πιέσεων.

Το σωσίβιο των 30 δισ. δολ. στην αμερικανική First Republic Bank από 11 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και η στήριξη της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας με έκτακτο δάνειο ύψους έως 54 δισ. δολ. στην Credit Suisse βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες, αν και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη. Ο τίτλος της ελβετικής τράπεζας σημειώνει μικρά κέρδη 0,3% στα 2,03 ελβετικά φράγκα σήμερα.

Οι παρεμβάσεις αυτές απέτρεψαν την κατάρρευση των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτους κλυδωνισμούς στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Οι επενδυτές πάντως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο για σημάδια ότι και άλλα ιδρύματα βρίσκονται υπό πίεση και ενδεχομένως να χρειαστούν βοήθεια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες – μετά την απόφαση της τράπεζας να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες παρά τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς – ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί για την παροχή ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στο ταμπλό τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1%, στις 445,98 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει επίσης 1% στις 15.112,00 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,95%, στις 7.092,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 1,2%, στις 7.501,52 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,2%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα