Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών επεκτείνεται το τραπεζικό sell-off της Ευρώπης

Ισχυρότατες είναι οι πιέσεις που δέχεται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να ελέγξει την πτώση του, η επιτάχυνση των κραδασμών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο περνάει και στη Λεωφόρο Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,42% στις 1.027,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,4 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 2,87% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.479,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 5,29% στις 740,07 μονάδες.

Τραπεζικοί κλυδωνισμοί

Η τραπεζική κρίση που άρχισε από τις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ελβετία μάλλον περνά σήμερα και στη Γερμανία, με την Deutsche Bank να δέχεται τεράστια κύματα πωλήσεων σε όλους τους τίτλους της, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες εάν το μέχρι τώρα “σύμβολο εξυγίανσης” αντιμετωπίζει πιο δομικά προβλήματα.

Και όταν η μετοχή χάνει πάνω από 14%, με τις γαλλικές ομολόγους να κλυδωνίζονται επίσης, δηλαδή οι κλάδοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, τότε οι αντοχές του ελληνικού κλάδου “πέφτουν”.

Η προσγείωση της αγοράς κάτω από τις 1.030 μονάδες ήταν θέμα χρόνου όταν οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου ξεπερνούν το 5%. Και εκεί έχουν εστιάσει οι συναλλαγές σήμερα, με τον κλάδο να έχει διακινήσει πάνω από το 70% του συνολικού όγκου της αγοράς, ο οποίος τηρουμένων των αναλογιών παραμένει χαμηλά. Και αυτό, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι απόρροια των διεθνών κλυδωνισμών, αφού πλέον ο κίνδυνος μιας συστημικής κρίσης είναι ορατός, με τις ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να ξεφύγουν από το παγκόσμιο risk off.

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, σταδιακά θα προστίθεται και ο πολιτικός κίνδυνος, ο οποίος μπορεί να είναι χαμηλότερα στα πρωτοσέλιδα αλλά δεν έχει σταματήσει να υφίσταται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια πηγή στο Capital.gr, είναι από τα χειρότερα σενάρια να ξετυλιχτεί το κουβάρι μιας διεθνούς κρίσης και η Ελλάδα να μην έχει σταθερή κυβέρνηση ή να “απασχολείται” με εκλογικές διαδικασίες έως ότου αποκτήσει μία. Και αν συμβεί αυτό, το εκλογικό σώμα θα θέσει ως προτεραιότητα τις οικονομικές εξελίξεις; Ένα ερώτημα που θα καθορίσει το κατά πόσο οι μακροπρόθεσμοι αναθεωρήσουν τις θέσεις τους.

Στον κλοιό του sell-off στην Deutsche Bank κινούνται άλλωστε και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς ηπείρου, με τον τραπεζικό δείκτη του Stoxx 600 σημειώνει βουτιά άνω του 5%.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 5,71% και 5,55% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να είναι στο -5,30% και την Εθνική στο -4,95%. Άνω του 2% είναι η πτώση σε ΕΛΧΑ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Autohellas, Μυτιληναίος, Τιτάν και ΟΤΕ.

Οι απώλειες σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΛληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola. Η Quest ενισχύεται κατά 0,20%.

 

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα