Κ. Καραμανλής: Λανθασμένη και άστοχη η έκφραση «αποβράσματα»

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απαράδεκτη δήλωση ότι όσοι δεν πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να νιώθουν «αποβράσματα», ο υπουργός Υποδομών σε ανάρτηση του στο facebook επιχειρεί να ανασκευάσει αναφέροντας ότι «είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου».

Στην ανάρτησή του ο Κ. Αχ. Καραμανλής αναφέρει:

Χτες, μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν «αποβράσματα» είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι «απόβρασμα», ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι.

Πιστεύω όμως ότι το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι στο χέρι της κοινωνίας μας. Το να μπορείς να πληρώσεις το εισιτήριο αλλά να μπαίνεις τζάμπα, είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει την κοινωνία μας και τελικά κι εσένα τον ίδιον. Αυτό πιστεύω κι αυτό θέλω να βοηθήσουμε να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Αν το πετύχουμε, θα είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε κατασταλτική πολιτική.

Θυμίζουμε την προκλητική δήλωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, την Τρίτη 30/7 στον ΣΚΑΪ:

Οι αντιδράσεις
Γ. Βαρεμένος: Ο υπουργός Μεταφορών ας αφήσει για λίγο το μετρό και να θυμηθεί το μέτρο

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, ανέφερε νωρίτερα σε δήλωσή του:

Ο Υπουργός Μεταφορών μέσα σε χρόνο ρεκόρ μετατράπηκε σε «Υπουργό των υπερβολών», χαρακτηρίζοντας αποβράσματα της κοινωνίας όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αφού όμως ο Υπουργός πήρε φόρα, μήπως του βρίσκεται πρόχειρος κάποιος χαρακτηρισμός για εκείνους που είχαν στήσει το κύκλωμα των πλαστών εισιτηρίων και κυρίως για εκείνους που τους κάλυπταν;
Εάν έχει κάτι επ’ αυτού ας βγει σε κάποια «φιλόξενη συχνότητα» να το πει, αλλιώς ας αφήσει για λίγο το μετρό και να θυμηθεί το μέτρο.

Νάσος Ηλιόπουλος: Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει

Ο Νάσο Ηλιόπουλος σχολίασε την αρχική δήλωση Καραμανλή με ανάρτησή του:

Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει, λέει ένα όμορφο τραγούδι. Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με την μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των άνεργων ή τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων, θα τους στοχοποιήσουμε. Αυτή η στοχοποίηση είναι από μόνη της εξοργιστική. Όταν όμως διεξάγεται από έναν πολιτικό φορέα που χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά, τότε πραγματικά αδυνατώ να βρω λέξη να το περιγράψω.

Ο λόγος όμως πάντα παράγει συγκεκριμένα αποτέλεσμα μέσα στην καθημερινότητά μας. Είναι η χρήση της γλώσσας “που σπάει κόκαλα”. Τότε που μέσα σε ένα τρόλεϊ ένας ελεγκτής θεώρησε οτι η ανθρώπινη ζωή ενός μικρού παιδιού έχει μικρότερη αξία από ένα εισιτήριο. Το όνομα αυτού του παιδιού δεν το ξεχνάμε, λεγόταν Θανάσης Καναούτης.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη και προσβλητική η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή

«Η τοποθέτηση του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή ότι όποιος δεν πληρώνει το εισιτήριο του Μετρό θα πρέπει να νοιώθει “απόβρασμα της κοινωνίας” είναι απαράδεκτη και προσβλητική», ανέφερε το ΚΚΕ σε σχόλιό του, υπογραμμίζοντας «ο κ. Καραμανλής αντί να υβρίζει, καλά θα κάνει να φροντίσει να μειωθεί το μεγάλο -και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικό- κόστος που πληρώνουν για τις μεταφορές τους τα λαϊκά στρώματα, όπως επίσης να αντιμετωπιστούν οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες και η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, που δημιουργεί κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των επιβατών».

Σχετικά Νέα