Κ. Αρβανίτης: Η ισότητα θεμελιακή στην ΕΕ – να μην επιτρέψουμε να διαβρωθεί

Η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι αυτονόητο ενωσιακό διεθνές κεκτημένο, τόνισε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε πως όσο υπάρχουν δυνάμεις στο δημοκρατικό τόξο που κλείνουν το μάτι στην Ακροδεξιά τότε ανακινείται το δηλητήριο του μίσους και κανονικοποίειται ο ρατσισμός.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

“Από την Τεχεράνη ας έρθουμε σιγά-σιγά πάλι εδώ στην Ευρώπη.

H αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων και η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν αποτελεί καινοτομία, είναι απλώς το αυτονόητο ενωσιακό, διεθνές κεκτημένο.

Δεν είναι, λοιπόν, ευτυχής συγκυρία να κυνηγάμε το αυτονόητο εν έτει 2024, γιατί αυτό σημαίνει ότι σε αδρές γραμμές οι πολιτείες και οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα με τρόπο βαθιά προβληματικό. Και καμία ασθμαίνουσα μικροσυμμόρφωση δεν πρέπει να την χειροκροτούμε ως ρηξικέλευθη πρόοδο, γιατί έτσι συμβιβαζόμαστε στα ελάχιστα, κι αυτό δεν αξίζει στις Ευρωπαίες και στους Ευρωπαίους.

Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως λέμε στην Ελλάδα. Όσο υπάρχουν στο δημοκρατικό τόξο πολιτικοί παράγοντες, παρατάξεις που σε κάθε ευκαιρία κλείνουν το μάτι στην ακροδεξιά, που την ακούσαμε και εδώ, τόσο στην κοινωνικοπολιτική πράξη θα ανακινείται το δηλητήριο του μίσους και της διάκρισης, και θα κανονικοποιείται ο ρατσισμός και η περιθωριοποίηση, δηλαδή, για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο φασισμός.

Επειδή είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα η τυπική ισότητα βάσει νόμου σε σχέση με την ουσιαστική ισότητα που επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες, σταθερές, εφαρμόσιμες και αξιολογημένες πολιτικές, καλώ να επανεξετάσουν τη θέση τους οι ομάδες που επεδίωξαν να αφαιρεθεί η αναφορά στις υγειονομικές προεκτάσεις των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, και επίσης την Ένωση να νομοθετήσει άμεσα και οριζόντια για τα ζητήματα των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα