Ισορροπίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ενόψει ενός σκληρού χειμώνα 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους “κοινωνικούς εταίρους” σηματοδότησε την ουσία της κυβερνητικής προετοιμασίας για τη ΔΕΘ και την παρουσίαση της οικονομικής και πολιτικής πρότασής της για την επόμενη μέρα.

Η πρώτη παρουσία του κ. Μητσοτάκη  στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργού, σχεδιάζεται να αναδείξει το πλαίσιο και τη συνολική προσέγγιση, πολιτική και οικονομική που κατά την κυβερνητική αντίληψη θα πρέπει να συνοψίζεται στο σλόγκαν “ανάπτυξη για όλους”με ειδικότερη αναφορά στο θέμα των επενδύσεων, αλλά και ταυτόχρονη υπενθύμιση της προεκλογικής ρητορικής της ΝΔ περί “συμφωνία αλήθειας” μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Στα πλαίσια των κυβερνητικών επίσημων επαφών με την εργοδοσία δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί, με παράλληλη ανάγκη σεβασμού, μέσα στα νέα πλαίσια που μέσα στο καλοκαίρι νομοθετήθηκαν, το νόμου, και των όποιων υποχρεώσεών της.

Το γενναιόδωρο, κάτω από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες “πακέτο” του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ  θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει τη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, όμως ο πρωθυπουργός θέλει βεβαίως να δείξει και κοινωνικό προφίλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντα με το δικό του ιδεολογικό στίγμα, έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι η συμφιλίωση εργοδοτών και εργαζομένων, ως εχόντων κοινό συμφέρον από την καλή πορεία της επιχείρησης.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει επίσης πολλάκις διατρανώσει την ακράδαντη πίστη ότι μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα έρθει ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας, πιστεύοντας μάλλον στη δύναμη της αγοράς και το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, παρά στην κρατική παρέμβαση ως προς τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε άλλωστε τις περίφημες τροπολογίες Βρούτση, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος για την αιτιολόγηση της απόλυσης που στο παρά πέντε πριν τις εκλογές είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στην πραγματικότητα εγκυμονούσε κινδύνους για τους εργαζόμενους και δεν τους παρείχε προστασία. Από εκεί και πέρα εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα επιμείνει στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και ο κ.Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο του την καταπολέμηση της μαύρης, αδήλωτης, εργασίας.

Με δεδηλωμένη την αντίθεση της ΝΔ στην “ταξική πολιτική” του ΣΥΡΙΖΑ, το αφήγημα της κυβέρνησης εστιάζει σε εθνικούς στόχους με το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη θα ωφελήσει όλους. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι υποδεχόμενος χθες τους κοινωνικούς εταίρους στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των επενδύσεων αναζητώντας όμως σημεία ισορροπίας μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων μέσα στα υφιστάμενα νέα πλαίσια, ενόψει ενός χειμώνα που προβλέπεται σκληρός για το σύνολο της κοινωνίας.

Σχετικά Νέα