Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας “πιστό” στην κίνηση πέριξ της γραμμής των 720 μονάδων, προκειμένου να δει το σχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,62% στις 722,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.877,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,41% στις 573,54 μονάδες.

Αν και η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα, εκτός απροόπτου, στη Βουλή τον νέο νόμο Κατσέλη, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται. Μάλιστα, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει –στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο– σε αλλαγές μεν, εάν υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, αλλά όχι τέτοιες που να “αλλοιώνουν” την ουσία του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Capital.gr, παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων που κατέστη απροσδόκητα εμφανής στις αρχές της εβδομάδας αυτής, την ώρα που είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είχε συμφωνηθεί, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και να αποφύγει μία μονομερή κίνηση. Ως τέτοια δεν εκλαμβάνεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, αλλά η ψήφισή του.

Η τελευταία θα μπορούσε να γίνει μέχρι το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου, αλλά και ακόμα νωρίτερα εφόσον συμφωνηθούν όλες οι βασικές πτυχές του νέου πλαισίου. Οι προσδοκίες για μια συμφωνία έως το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου δεν είναι υψηλές, καθώς οι προσπάθειες συνεχίζονται έως την προσεχή Δευτέρα, ενώ παράλληλα η αγορά παρακολουθεί και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες για το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στη ζώνη των υψηλών έξι μηνών, πέριξ των 720 μονάδων, σε επίπεδο Δείκτη. Πρώτος στόχος για τους αγοραστές είναι η διατήρηση των τιμών πάνω από αυτό το επίπεδο, για τουλάχιστον λίγες ημέρες. Η στήριξη των 700 μονάδων επίσης έχει ενδυναμωθεί με την πρόσφατη διόρθωση, ενώ στις 682 μονάδες υπάρχει πιο μακροπρόθεσμη στήριξη.

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει κέρδη 3,70%, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με άνοδο 2,17%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Grivalia, ΟΛΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Εθνική, Τιτάν, Eurobank, Λάμδα, Aegean, Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες της τάξεως του 0,17% και 0,13% σημειώνουν οι ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποίηση πάνω από τις 720 μονάδες στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε χωρίς να ανεβάσει πολύ τους συναλλακτικούς του ρυθμούς να κρατήσει τη θετική του πορεία για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 725,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 722,40 μονάδων (+0,04%) και 730,81 μον. (+1,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 346 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,51%, στις 1.888,70 μονάδες, ενώ στο +0,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.144,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 587,49 μονάδες, στα υψηλά ημέρας.

Η αγορά ήδη έχει κάνει ένα νέο μίνι κύκλο ανοδικής πορείας, ο οποίος άρχισε από τις 689 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) στις 8 Μαρτίου και συνεχίστηκε και σήμερα έως τις 730 μονάδες (ενδοσυνεδριακά). Βέβαια το κλείσιμο ήταν χαμηλότερο, καθώς συνεχίζεται η τακτική των ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, ειδικά σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει.

Η δυναμική παραμένει θετική, σχολιάζουν οι εγχώριοι αναλυτές, αν και δεν λείπουν τα σημάδια κόπωσης τα οποία μπορούν να εξουδετερωθούν υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα να είναι θετικά και η δεύτερη είναι να υπάρξει τελικά η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία πρώτης κατοικίας προς ψήφιση.

Ο νέος αυτός νόμος και πολύ περισσότερο οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες που θα έχει αυτός στους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι ο μεγάλος καταλύτης που αναμένει η αγορά για να μπορέσει να λάβει ρυθμό. Αν και οι περισσότερες πτυχές έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να δοθεί μια τελική μορφή μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.

Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω, η αγορά θα προτιμά μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση, χωρίς να αναλαμβάνει ιδιαίτερο ρίσκο, αν και ήδη τα κέρδη που μετρά το τελευταίο δίμηνο είναι αξιοσημείωτα. Και αυτό γίνεται με τον τραπεζικό δείκτη να είναι εδώ και καιρό σε bull market, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 35,6% από τις αρχές του 2019, ενώ από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε τον Ιανουάριο σημειώνει εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 60%. Επίσης, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε υψηλά έξι μηνών, με το μεγάλο στοίχημα πλέον να είναι στη ζώνη των 745 μονάδων και πλέον, όπου και εντοπίζονται διαδοχικές αντιστάσεις μέχρι το επίπεδο των 800 μονάδων.

Στο μεταξύ, το Oceanwood επιμένει να αυξάνει τη short θέση του στη μετοχή της Εθνικής, αφού σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το ποσοστό του ανήλθε στο 1,31%, από 1,24% προηγουμένως. Από την άλλη, το Marshall αναδιπλώθηκε, καθώς μείωσε κάτω από το όριο της ενημέρωσης το ποσοστό του στην Πειραιώς, από 0,52% που ήταν προηγουμένως.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Ελλάκτωρα σημείωσε κέρδη 2,28%, με τις Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Εθνική, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Grivalia και ΓΕΚ Τέρνα. Αν και βρέθηκε νωρίτερα ακόμη και στο +5,93%, η Πειραιώς έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 3,03%, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Λάμδα, Φουρλής, Τιτάν, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο να κλείνουν με ήπιες απώλειες, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα