Fitch: Πάνω από 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα – Τι λέει για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Η αναθεώρηση του Outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας σε Positive στις 16 Μαΐου δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη βαθμολογία και τις αξιολογήσεις του λειτουργικού περιβάλλοντος των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Fitch Ratings.

Το σκεπτικό για την αναθεώρηση ήταν η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αντί για κάποια μεταβολή στις μακροοικονομικές προβλέψεις, σημειώνει ο οίκος.

Η αναθεώρηση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2025 σε “bbb-“/stable από “bb+”/positive αντανακλά την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τη βελτιωμένη επιχειρηματική δυναμική, σημειώνει στην ανάλυση της η Fitch και προσθέτει:

Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από 2% το 2025 και το 2026, πολύ πάνω από την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 0,4% για την Ευρωζώνη. Αυτό υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη συγκρατημένη αύξηση της κατανάλωσης, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Η κατανάλωση θα υποστηριχθεί από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία ωστόσο παραμένει υψηλή. Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι μικροί, αν και ένα πιο σοβαρό σοκ στις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών έδειξαν ότι ενισχύθηκε η ζήτηση για δάνεια, ειδικά από τις επιχειρήσεις και ενίσχυση των δραστηριοτήτων που δημιουργούν προμήθειες. Αναμένουμε ότι αυτές οι τάσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πορευτούν σε αυτό το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ στηρίζουν την προσδοκία μας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υγιείς οικονομικές επιδόσεις όλο το 2025.
Play Video

Τα δάνεια λιανικής, ιδίως τα στεγαστικά δάνεια, έχουν παραμείνει υποτονικά, αλλά αναμένουμε να ανακάμψουν σταδιακά λόγω της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης, των υψηλότερων μισθών και των προγραμμάτων στήριξης των δανειοληπτών. Πιστεύουμε ότι το μεγάλο ποσοστό μικρών δανειοληπτών με δάνεια υπό αναδιάρθρωση εξακολουθεί να περιορίζει την ευρύτερη ζήτηση.

Μια αναβάθμιση της Ελλάδας σε “BBB” θα βοηθούσε δυνητικά τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών λόγω της σημαντικής έκθεσής τους στο δημόσιο και των συνακόλουθων οφελών κόστους χρηματοδότησης χονδρικής. Ωστόσο, περαιτέρω δυνατότητες βελτίωσης της εκτίμησής μας για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας θα απαιτούσε βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον κλάδο λιανικής όσο και στον επιχειρηματικό τομέα και μεγαλύτερη καταγραφή της καλής απόδοσης των τραπεζών. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος σε “bbb” από “bbb-” σε μια αναβάθμιση της αξιολόγησης του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch τον περασμένο Απρίλιο αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις (IDR) της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε “BBB-“/Stable από “BB+”/Positive και αυτές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε “BB+”/Positive από “BB”/Positive

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα