Η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ και τα οφέλη για Ευρώπη, Ελλάδα

Το γερμανικό οικονομικό δόγμα με τις γνωστές αγκυλώσεις που κράτησε «αιχμάλωτη» την Ευρωπαϊκή Ένωση επί πολλά έτη, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Η «επανάσταση» έλαβε χώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να πάει κόντρα στις διαχρονικές νόρμες του Βερολίνου και να αναθεωρήσει τον πάγιο στόχο για τον πληθωρισμό. Η Κριστίν Λαγκάρντ, συνεχίζοντας την πολιτική απεξάρτησης της ΕΚΤ από τη γερμανική κυριαρχία, που ξεκίνησε ο Μάριο Ντράγκι, κατήγαγε μια σημαντική νίκη με ισχυρούς συμβολισμούς αλλά και ουσία. Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί, με εφαλτήριο την πανδημία του κορωνοϊού, να αναθεωρήσει βασικές στρατηγικές που είχαν ως σημείο αναφοράς την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία-γερμανικής εμπνεύσεως και επιβολής- επανασχεδιάζοντας την πολιτική της, με επίκεντρο την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί μια σημαίνουσα στρατηγική της, όπως αυτή του πληθωρισμού, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει εμπράκτως, την ιστορική σημασία της απόφασης. Φανερώνει τη γνήσια, ανόθευτη και χωρίς ενδοιασμούς πρόθεση των ηγετών της ΕΚΤ, ιδίως της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, για ουσιαστική αλλαγή, τερματίζοντας την «ιδεολογική» και πολιτική κυριαρχία του Βερολίνου εντός του Θεσμού.

Κυρίως, όμως, αποδεικνύει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, που πρωταγωνίστησε ούσα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στις δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη, κατά την οικονομική κρίση που σάρωσε τον Νότο, πήρε χρήσιμα μαθήματα και αποφάσισε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την αύξηση των επιτοκίων το 2011, όταν η κρίση «φούντωνε» στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ, εν μέσω μιας νέας κρίσης, υγειονομικής μεν αλλά με ισχυρά οικονομικά χαρακτηριστικά δε,  λειτουργεί εντελώς διαφορετικά.

Ανοχή και όχι τιμωρητική διάθεση

Πώς αποδεικνύεται, άλλωστε, η αλληλεγγύη της ΕΚΤ προς τις δοκιμαζόμενες από την πανδημία χώρες; Με συνέχιση του δόγματος της «τυφλής» στοχοπροσήλωσης προς τον χαμηλό πληθωρισμό και την υπακοή στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που απορρέει από αυτό ή  με την ανοχή προς τα ευρωπαϊκά κράτη, που προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από το υφεσιακό σπιράλ που δημιούργησε η πανδημία; Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει ότι οικονομικά θαύματα δεν συμβαίνουν στις μέρες μας και, αυτό που απαιτείται είναι η ρεαλιστική προσέγγιση επί όλων των θεμάτων.

Η ΕΚΤ δεν τινάσσει την «μπάνκα» στον αέρα. Ο νέος της στόχος για τον πληθωρισμό ορίστηκε στο 2% «σε συμμετρική βάση», έναντι του «κάτω και κοντά στο 2%» που είχε εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι μια ήπια, λελογισμένη μεταβολή, που δεν ακολουθεί τη «λογική μέσου όρου», ούτε πατάει στα χνάρια της πολιτικής της Fed, κάτι που, άλλωστε αρνήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι, όμως, ένα σημαντικό βήμα απεμπλοκής από τον γερμανικό δογματισμό και δημιουργίας μιας πιο αλληλέγγυας και ανεκτικής πολιτικής προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι μικρές υπερβάσεις, άνω του πάλαι ποτέ θέσφατου 2%, οι δημοσιονομικές αστοχίες χαμηλού βεληνεκούς, θα συνοδεύονται από ανεκτικότητα και θεσμική κατανόηση και όχι υπό την επίδειξη… βούρδουλα και τιμωρητικής διάθεσης.

Απεξάρτηση από το δόγμα Σόιμπλε

Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ, ανοίγει τον δρόμο για την επικαιροποίηση της πολιτικής της, καθώς και τη χάραξη νέων «οδών», με άξονες τη διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως και των ανάλογων μηχανισμών παροχής ρευστότητας. Δίνει το στίγμα για τη σταδιακή απεξάρτηση από την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας (δόγμα Σόιμπλε), κάτι που άλλωστε διεκδικούν όλο και περισσότερες χώρες, δημιουργώντας ουσιαστικές συνθήκες για τη συνέχιση της αρωγής προς τα κράτη μέλη.

Τα κέρδη για την Ελλάδα

Μιλώντας για αρωγή, πρέπει να τονισθούν τα σημαντικά οφέλη και η ουσιαστική υποστήριξη που απορρέουν από την εν λόγω απόφαση για την Ελλάδα. Με δεδομένο, πλέον, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντλούν κεφάλαια με εξαιρετικούς όρους,  χωρίς προσκόμματα. Επίσης το κόστος δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό για την Ελλάδα, γεγονός άκρως ευνοϊκό για τη στρατηγική που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο και σχετίζεται με την έκδοση κρατικών ομολόγων, με στόχο η χώρα να αντλήσει «φθηνό» και «εύκολο» χρήμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα