Η «εργαλειοποίηση» της πολιτικής στον καιρό της «πανδημίας»

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε ότι τον καιρό της πανδημίας περίπου το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ έγιναν…ακόμη πλουσιότεροι(σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση του πλούτου) – το ίδιο φαινόμενο καταγράφεται και σε όλη την «ανεπτυγμένη δύση» το τελευταίο δεκάμηνο. Την ίδια ώρα – όπως σχολιάζει το Bloomberg – «εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έβαλαν οριστικά λουκέτο και οι άνεργοι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια και σχεδόν τριπλασιάσθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που κοιμούνται το βράδυ νηστικοί». Τα σχέδια της Τζάνετ Γιέλεν(υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ) για επιπλέον φορολόγηση των πλουσίων ώστε να βρεθούν χρήματα για «κοινωνική πολιτική» μοιάζουν περισσότερο με σκωτσέζικο ανέκδοτο…

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Η Oxfam επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές – όσες μείνουν δηλαδή ανοικτές – «θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον αντίκτυπο της υγειονομικής και συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης» καθώς οι τρισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ είδαν οι περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρις δολ από την 19η Μαρτίου εως και την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Και στην Ευρώπη όμως παρατηρείται το ίδιο «φαινόμενο». Για παράδειγμα στη Γαλλία οι δισεκατομμυριούχοι έβαλαν στους λογαριασμούς τους αυτό το 10μηνο επιπλέον 175 δις ευρώ (είναι η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου μετά τις ΗΠΑ και τους…Κινέζους, που θησαυρίζουν από την «πανδημία»).

Στο «Ελλαδιστάν» την Τετάρτη που μας έρχεται, περίπου 45.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει τα κλειδιά των καταστημάτων τους και θα τα παραδώσουν «τιμής ένεκεν» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πιο ειδικά στον Υπουργό «Ανάπτυξης και Επενδύσεων» Αδωνη Γεωργιάδη. Η ελληνική κυβέρνηση με μια αλλοπρόσαλλη/ερασιτεχνική και άκρως προβληματική πολιτική, εμφανίζεται να καταστρέφει την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας (γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα διαθέτει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Οι μικρομεσαίοι καταγγέλλουν ευθέως την κυβέρνησης «για εργαλειοποίηση» της «πανδημίας» αφού εκτός από την εξαφάνιση της…εστίασης σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί κλάδοι όπως η ένδυση, η υπόδηση και τα είδη οικιακής χρήσης – για την «οικοδομή» ας μην το συζητήσουμε, γιατί εκεί η κατεδάφιση των αντίστοιχων επιχειρήσεων ξεκίνησε από το 2010. Όπως τονίζει και η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου «αντιμετωπίζουμε επίσης και οξύ πρόβλημα με τις επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα πριν από το 2000…». Όλα καρκινοβατούν, πλην ορισμένων που κάνουν «χρυσές δουλειές» και γίνονται «ακόμη πλουσιότεροι».

Το «κλείσιμο της οικονομίας – και κατ’ επέκταση της κοινωνίας» στο οποίο εμμονικά επιμένουν κυβέρνηση και «οι συμβουλάτορες τους» (μαζί βέβαια με τα «καλολαδωμένα» κανάλια της «πλύσης εγκεφάλου» του κοσμάκη) σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή μέτρα περιστολής των ατομικών, ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών – στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών» που έγιναν πιο…μόνιμες από τους μόνιμους πονοκεφάλους μας – δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Γιατί δεν σίγουρα δεν πρόκειται για «μονόδρομο» λόγω υγειονομικού προβλήματος, αλλά για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και απόφαση. Το όποιο υγειονομικό πρόβλήμα μπορούσε πολύ άνετα να αντιμετωπιζόταν από την αρχή (αλλά και σήμερα), με μια απλή λογική και αρχή: Τεστ για όλο τον πληθυσμό κάθε 2-3 ημέρες. Και όποιοι δεν ήταν συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί «φορείς του ιού» να κυκλοφορούσαν κανονικά παντού ελεύθερα και χωρίς μάσκες. Οι υπόλοιποι «καραντίνα» σπίτι τους (και όσοι χρειάζονταν νοσηλεία στα νοσοκομεία). Γι αυτό και η συζήτηση για το «πιστοποιητικό ή διαβατήριο του εμβολιασμού» είναι άκρως προβληματική, θα λέγαμε προσβλητική και μάλλον απηχεί βαθύτατα αντιδημοκρατικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Υπήρξε η πληροφορία ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στηνΑθήνα (στις 28 Οκτωβρίου 2020) έγινε πρόταση από την Ρωσική πλευρά για συμπαραγωγή με την Ελλάδα του εμβολίου «σπούτνικ» που αντιμετωπίζει καίρια τον covid-19. Ακούσατε τίποτε; Το έθαψαν άπαντες. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο μυαλό για να αντιληφθεί κανείς το πόσο σπουδαία και καίριας σημασίας ήταν αυτή η πρόταση για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όμως Γερμανία και οι λοιποί «συγγενείς» προφανώς άναψαν «απαγορευτικό»(και η κυβέρνηση απλά έσκυψε το κεφάλι της).

Και μείναμε να συζητάμε εμείς σήμερα πως θα εκμηδενίσουμε όσες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες μπόρεσαν να αντέξουν μέχρι τώρα. Πως θα τους κλειδαμπαρώσουμε μέσα στα σπίτια τους – που και αυτά πιέζουν ασφυκτικά τα «κοράκια» των «ευρωπαϊκών θεσμών» να μας τα πάρουν (αφού βρήκαν μια πρόθυμη «κυβέρνηση» να νομοθετήσει τον λεγόμενο «Ηρακλή» με ρήτρα 12 δις ευρώ εάν δεν αρπάξουν τα σπίτια μας…- τόσο καλά…).

Το «υγειονομικό πρόβλημα» είναι προφανές ότι αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιείται μεθοδικά και εσκεμμένα σε βάρος των μικρομεσαίων. Από εκεί και μετά η αντιπολίτευση είναι επίσης προβληματική – γιατί χρησιμοποιεί «παλιές μεθόδους» που «δεν πιάνουν» και δεν έχουν αποτέλεσμα. Όσες δημοσκοπήσεις όμως κι αν «πληρώσει» η κυβέρνηση και όσα κανάλια και αν «αγοράσει», η πραγματικότητα θα διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις «λίαν προσεχώς». Αφερίμ…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα