Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στα τραπεζικά αποτελέσματα

Το χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων άνοιξε η Πειραιώς, με τους επενδυτές να ξεκινούν από σήμερα την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που θα εκπέμψουν οι τράπεζες. Η Πειραιώς παρουσίασε ένα αρκετά συμπαγές πρώτο τρίμηνο με κέρδη 284 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία στα 284 εκατ. ευρώ η οποία αντιστοιχεί σε 0,22 ευρώ κέρδη ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του 2025, με την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) να διαμορφώνεται στο 14,7%, σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης των στόχων για περίπου 0,80 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 14% απόδοση κεφαλαίων αντίστοιχα για το σύνολο του 2025. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή ανήλθαν σε 6,01 ευρώ, αυξημένα κατά 14% ετησίως.

Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 649 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% ετησίως, υποστηριζόμενα από τα καθαρά έσοδα προμηθειών. Οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 10% ετησίως, επωφελούμενες από την ισχυρή άνοδο των πελατειακών χαρτουφυλακίων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 7% ετησίως, αντανακλώντας τη μείωση του 3μηνου Euribor κατά 135 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Μένοντας στις τράπεζες, την Πέμπτη ακολουθούν Eurobank και Εθνική, ενώ την Παρασκευή κλείνει το χορό των συστημικών η Alpha. Ο κλάδος αναμένεται να ξεκλειδώσει την επόμενη κίνηση της εγχώριας αγοράς.

Όπως σημειώνει η Fast Finance, «ο τραπεζικός κλάδος κρατά το τιμόνι της αγοράς, με τα αποτελέσματα τριμήνου μπροστά και σημαντικές αποκοπές μερισμάτων μετά από πολλά χρόνια. Να σημειωθεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα του 2024, ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου (μερισματική απόδοση 8%), εμφανίζει P/E κοντά στο 7 και χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 35 δισ. ευρώ. Σημαντική και η απόφαση της Alpha Bank να ξεκινήσει, στις 22 Μαΐου, πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 170 εκατ. τεμάχια.

Τα εταιρικά αποτελέσματα δείχνουν σημαντική αύξηση του τζίρου, της τάξεως του 4,7%, και των κερδών, κοντά στο 11%. Παρά την αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων, η ελληνική αγορά παραμένει αισθητά φθηνότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2025, μην ξεχνάμε, έχει όλες τις πιθανότητες να επανέλθει στις ανεπτυγμένες αγορές, μετά από 13 χρόνια, γεγονός που θα φέρει νέες εισροές στην αγορά».

Τεχνικά, η αγορά διατηρεί τη μεσοπρόθεσμα επιθετική της τάση, όσο διατηρεί κλεισίματα άνω των 1.680 μονάδων σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος προς τις 2.000 μονάδες έχει ανοίξει, με τα όποια σκαμπανεβάσματα. Το νέο σημαντικό ημερήσιο δεδομένο είναι το stop-loss στον τραπεζικό δείκτη, που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στις 1.559 μονάδες. Από τους μεγάλους, ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ, λόγω της αποκοπής μερίσματος, ενώ και ο ΟΤΕ φαίνεται να επιδιώκει ξανά το επίπεδο των 18 ευρώ, μεσοπρόθεσμα ή και τα 20 ευρώ.

Παράλληλα, απολύτως εφικτό είναι να παρουσιάσει ο όμιλος AKTOR το 2025 EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ, με βάση τις κινήσεις του τελευταίου διαστήματος και χωρίς να υπολογιστεί η πρόοδος εργασιών του ομίλου μέσα στο 2025. Σε αυτό θα συμβάλει η ενοποίηση των μεγεθών της κατασκευαστικής ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ (με proforma στοιχεία του 2024 έχει κέρδη EBITDA της τάξης των 39 εκατ. ευρώ), η ενσωμάτωση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (+32 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA) και η ενσωμάτωση των ακινήτων της Prodea (+36 εκατ. ευρώ EBITDA). Με τον πήχη για το 2030 να βρίσκεται στα 430 εκατ. ευρώ. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας χτες σε αναλυτές, όπου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη της εισηγμένης.

Από την άλλη, από τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Μπένος, CFO της Cenergy, σε χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2027, αυξάνοντας προοδευτικά στη συνέχεια την παραγωγή του.

Όπως εξήγησε το στέλεχος της θυγατρικής της Viohalco, η επένδυση δεν επηρεάζεται από τις ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ και την τρέχουσα αλλαγή πλεύσης από την προεδρία Τραμπ. Κι αυτό γιατί θα παράγει χερσαία καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης, τα οποία προορίζονται για τη διανομή ηλεκτρισμού στα αστικά κέντρα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, «ανεξάρτητα από το πώς αυτός παράγεται», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα