Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων στη Γερμανία

Το πρόβλημα της στέγασης στη Γερμανία αποτελεί πλέον ένα από τα πιο δισεπίλυτα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία καθώς αποδεικνύεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πως ο υπερπληθυσμός του πλανήτη δείχνει τα πρώτα του σημάδια.

Στο Βερολίνο τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία με τους κατοίκους να κατηγορούν εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές. Η αύξηση των τιμών των ενοικίων ενισχύεται από τη δημοφιλία που γνωρίζουν οι μεγάλες πόλεις, όπου Γερμανοί και Ευρωπαίοι εγκαθίστανται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά.

Το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία (IW) κατέγραψε τώρα για πρώτη φορά με αριθμούς το τεράστιο αυτό πρόβλημα των αστικών κέντρων στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία τρία χρόνια χτίστηκαν μεν στη χώρα περίπου 283.000 νέες κατοικίες, ωστόσο αυτές καλύπτουν μόλις τα 4/5 των πραγματικών αναγκών. Προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα έπρεπε να κατασκευαστούν την τρέχουσα και την ερχόμενη χρονιά περίπου 680.000 νέες κατοικίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Στην Κολωνία και τη Στουτγάρδη για παράδειγμα, χτίστηκε μόλις ο μισός αριθμός των κατοικιών που θα χρειαζόταν για να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση. Ούτε σε Μόναχο, Φρανκφούρτη και Βερολίνο κατασκευάζεται επαρκής αριθμός κατοικιών, ωστόσο στις εν λόγω πόλεις η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική.

Οι λόγοι για τις πολύ σοβαρές αυτές ελλείψεις είναι πολλοί και διαφορετικοί, εξηγεί ο Τομπίας Γιουστ, επικεφαλής του International Real Estate Business School του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ. «Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η πρόσβαση σε οικοδομήσιμα οικόπεδα. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις. Πέραν αυτού καθυστερούν σε πολλές πόλεις σημαντικά οι διαδικασίες αδειοδότησης», επισημαίνει ο ειδικός, σε συνέντευξή του προς τη DW.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας, εξηγεί ο Ραλφ Χένγκερ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων όταν πρόκειται για μεγαλύτερα πρότζεκτ. «Ισχυρίζονται δικαίως ότι επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής στη γειτονιά τους. Αυτό οδηγεί φυσικά σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων».

Η εσωτερική μετανάστευση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και η έλλειψη προσωπικού σε πολεοδομικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τις αυστηρές προδιαγραφές και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον κατασκευαστικό κλάδο διογκώνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον Τομπίας Γιουστ, από το International Real Estate Business School του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, μια πιθανή και ρεαλιστική λύση είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση σε οικοδομήσιμες εκτάσεις. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε τις πόλεις μας μεγαλύτερες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι κάθε χρόνο θα εντάσσουμε 300.000 νέες κατοικίες στις υπάρχουσες δομές». Οι πόλεις θα πρέπει, όπως λέει, να «μεγαλώσουν προς τα έξω». Αυτό όμως προϋποθέτει να γίνουν και πιο ελκυστικά τα περίχωρα για παράδειγμα μέσω της μεταφοράς εκεί υπηρεσιών του δήμου ή επέκτασης του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Προς το παρόν πάντως δεν αναμένεται αποκλιμάκωση στη γερμανική αγορά ακινήτων. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές των ενοικίων στη Γερμανία θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα επόμενα χρόνια, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς απ΄ότι τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές για αγορά ακινήτων, αντίθετα, και λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης εναλλακτικών επιλογών για θεσμικούς επενδυτές, αναμένεται να συνεχίσουν την ίδια ανοδική πορεία.

Πηγή: economistas.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα