Γ. Καμίνης στο Indicator.gr: Ο ιερός μανδύας του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνεται και ο βασιλιάς μένει γυμνός

Ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής , Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο, αναφορικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την πεποίθηση πως “ο ιερός μανδύας του “ηθικού πλεονεκτήματος”, με τον οποίο συκοφάντησε το πολιτικό σύστημα της χώρας και ανήλθε στην εξουσία, πλέον ξηλώνεται για τα καλά και ο βασιλιάς μένει γυμνός”.

Παράλληλα, αναφέρεται στο νομοσχέδιο που αφορά τις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ είχε εκφράσει την αντίθεσή του, ωστόσο έπειτα από συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που είχαν εξ αρχής θέσει, υπήρξαν αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ, καταλήγει πως υπάρχουν ακόμα κάποιες διατάξεις που χρήζουν βελτιώσεων, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα στη Βουλή.

Τέλος για την πιθανότητα να υπάρξει συνεργασία των δύο κομμάτων στο μέλλον, ο κ. Καμίνης θεωρεί ό,τι είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί ένα τέτοιο σενάριο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Καμίνη πως κρίνετε την κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, έχει λάβει μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση;

Η κυβέρνηση εξελέγη, πριν από ένα χρόνο, με την υπόσχεση να ενισχύσει θεαματικά την οικονομική ανάπτυξη, να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να παγιώσει την έξοδο από την μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι, νομίζω, σαφές, πως στον στόχο αυτό απέτυχε. Δεν μπορούμε, φυσικά, να παραβλέψουμε την αρνητική επίδραση της πανδημίας στους σχεδιασμούς της. Είναι όμως γεγονός πως οικονομική επιβράδυνση προϋπήρχε της πανδημίας, ενώ οι αποφάσεις για την ενίσχυση της των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων λόγω του κορωνοϊού είναι μέχρι στιγμή άτολμες και ανεπαρκείς.

Πέραν των οικονομικών μεγεθών όμως υπάρχει και κάτι άλλο: δεν είδαμε ούτε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την οικονομική εκτίναξη της χώρας: σπαταλήθηκε για παράδειγμα μια συνταγματική αναθεώρηση το περασμένο φθινόπωρο για να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος και χάθηκε η ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, το θεσμικό πλαίσιο, την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν άξονες ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Η κυβέρνηση προβαίνει κυρίως σε ρυθμίσεις, ενώ η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, ενώ από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως αινιγματική η στάση του ΚΙΝΑΛ. Το κόμμα σας και σεις ο ίδιος θα υποστηρίξετε τελικά το εν λόγω νομοσχέδιο;

Ήδη από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, το Κίνημα Αλλαγής είχε εκφράσει την αντίθεσή του, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι υπό την αρχική μορφή του δεν υπήρχε περίπτωση να το υπερψηφίσει.

Υπερασπιστήκαμε σθεναρά, μέσα στη Βουλή, τη δημοκρατική νομιμότητα και το πνεύμα του Συντάγματος και πετύχαμε ριζικές αλλαγές, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που είχαμε εξ αρχής θέσει. Υπάρχουν ακόμα κάποιες διατάξεις που χρήζουν βελτιώσεων και θα θέσουμε τα θέματα αυτά στη συζήτηση της Ολομέλειας που ξεκινάει σήμερα (Τετάρτη).

Συνολικά όμως μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε το τελικό κείμενο να ρυθμίζει πλέον αποτελεσματικά και να μην ακυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Κερδισμένοι θα βγουν πλέον όλοι: και όσοι θέλουν δικαίως να έχουν ένα βήμα διαμαρτυρίας και όσοι εκείνη τη στιγμή έχουν κάποια άλλη δουλειά. Αυτή είναι και η ουσία της ουσιαστικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης και νομίζω πως σε αυτή την περίπτωση εκπληρώσαμε στο έπακρο τον ρόλο μας.

Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis πυροδότησε στην Ελλάδα νέο γύρο αντιπαραθέσεων για το εάν είναι σκάνδαλο ή σκευωρία. Τελικά τι είναι;

Είναι και τα δύο, άσχετα αν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να αναπαράγουν αυτό το βολικό δίπολο. Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποίησε το σκάνδαλο NOVARTIS αποκλειστικά και μόνο ως μέσο εκβιασμού και σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματική διάσταση του σκανδάλου.

Δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον ώστε να αποκαλυφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη επίορκοι γιατροί, στελέχη της εταιρείας, διευθυντές νοσοκομείων που ζημίωσαν το δημόσιο. Το μόνο τους μέλημα ήταν να εμπλέξουν, πάση θυσία, πολιτικά πρόσωπα. Αυτό είναι ασυγχώρητο και στοιχειοθετεί τη σκευωρία για την οποία μιλήσατε. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πει, ακόμα και σήμερα, κουβέντα για το μεγάλο σκάνδαλο της εκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια 2004-2009, που εκτίναξαν το δημόσιο χρέος και προκάλεσαν τη χρεωκοπία της χώρας. Και τα δύο αυτά κόμματα δεν υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον σε αυτή την υπόθεση, αλλά το κομματικό.

Πώς αξιολογείτε τα στοιχεία που κατέθεσε ο Σάμπι Μιωνής; Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ύπαρξη ενός δυσώδους δικτύου χειραγώγησης της δικαιοσύνης, εκβιασμών του κοινού ποινικού δικαίου και διευθετήσεων. Το Δίκτυο έδρασε υπό τη γνώση και προφανώς με την έγκριση υψηλόβαθμων Υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού εμπλέκεται σε τέτοιες καταγγελίες, είναι αδύνατον να μη δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα.

Ο ιερός μανδύας του “ηθικού πλεονεκτήματος”, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφάντησε το πολιτικό σύστημα της χώρας και ανήλθε στην εξουσία, πλέον ξηλώνεται για τα καλά και ο βασιλιάς μένει γυμνός. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει, και δικαίως, την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών. Είναι θέμα τιμής για το πολιτικό σύστημα να δοθεί ένα τέλος στη διαρκή συζήτηση για σκάνδαλα, κυκλώματα, παρακρατικές μεθόδους: όλα αυτά που απομακρύνουν τους ανθρώπους από την πολιτική και ανοίγουν το δρόμο σε αντιδημοκρατικές φωνές.

Ως πρώην δήμαρχος Αθηναίων πως κρίνετε το εγχείρημα για τον Μεγάλο Περίπατο;

Η δική μου εμπειρία είναι πως δεν πρέπει να σπεύδουμε να κάνουμε κριτική και να έχουμε υπομονή όταν γίνονται τέτοιας έκτασης παρεμβάσεις στην πόλη. Η γενική λογική του Περιπάτου είναι στη σωστή κατεύθυνση: όντως πρέπει να περιοριστεί η χρήση του αυτοκινήτου και να αποδοθεί δημόσιος χώρος στους πολίτες. Ακριβώς όμως επειδή οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μεγάλες, μια Δημοτικη Αρχή οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ακούσει όλες τις απόψεις, να ενημερώσει τον απλό κόσμο αλλά και όσους επηρεάζουν αυτές οι αλλαγές.

Με αυτήν τη λογική είχαμε κινηθεί σε σημαντικές παρεμβάσεις που είχαμε προχωρήσει στην Αθήνα, όπως η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου, ή η μετατροπή της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Για το Εμπορικό Τρίγωνο είχαμε εγκαταστήσει μέχρι και γραφείο του προγράμματος στην Αιόλου, ώστε να μπορέσουν όλοι, κυρίως οι καταστηματάρχες, να συμφιλιωθούν με τις αλλαγές και να τις δεχτούν. Αυτού του τύπου η προσέγγιση μπορεί φαινομενικά να παρατείνει τον χρόνο ολοκλήρωσης ενός έργου, δημιουργεί όμως στέρεες βάσεις για την επιτυχία του.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές έχουν απευθύνει έμμεσα ή άμεσα κάλεσμα προς το ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει πιθανότητα να δούμε συνεργασία των δύο κομμάτων στο μέλλον;

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε δεσμευτεί για αυτόνομη πορεία, που δεν κοιτάει δεξιά και αριστερά για κυβερνητικούς εταίρους. Ακόμα και αν έμπαινε κάποιος σε μια ακαδημαϊκή κουβέντα βάσει κάποιων θεωρητικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ πώς μπορεί να συντηρείται ένα τέτοιο σενάριο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Πώς μπορείς να συζητάς συνεργασία με ένα κόμμα που μετέρχεται τέτοιων μεθόδων όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση;

Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, είτε αυτό αφορά την κοινοβουλευτική μας ομάδα είτε τους τομείς παραγωγής πολιτικής του κόμματος. Οι επόμενοι μήνες μας υποχρεώνουν να δουλέψουμε πολύ, σε όλους τους τομείς, με ορόσημο τη συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο. Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να αποκρυσταλλώσουμε τη συμπυκνωμένη εμπειρία των τριών τελευταίων ετών και να θέσουμε τις βάσεις για να γίνει πράξη και δημοσκοπικά, αυτό που οι πάντες αναγνωρίζουν τους τελευταίους μήνες: ‘Ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα