Ευρωεκλογές στη Γερμανία – Βαρόμετρο για την κεντροαριστερή κυβέρνηση Σολτς

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 65 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γερμανία για να εκλέγουν 96 ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό 42% των εκλογέων αποφασίζουν την τελευταία στιγμή αν ή ποιόν θα ψηφίσουν. Για πρώτη φορά φέτος ψηφίζουν και οι νέοι 16 ετών και άνω. Η συμμετοχή στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν στο 61%. Κλείνοντας οι κάλπες στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθούν τα έξιτπολς και μετά από μία ώρα θα ακολουθήσει η εκτίμηση αποτελέσματος.

Για πρώτη φορά είχαν οι Έλληνες ψηφοφόροι της Γερμανίας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, και να ψηφίσουν ελληνικά πολιτικά κόμματα. Το σύνολο των Ελλήνων εγγεγραμμένων για επιστολική ψήφο στη Γερμανία ήταν 9.587 και αποτελούν το 20% του συνόλου των εγγεγραμμένων για επιστολική ψήφο στο εξωτερικό. Βεβαίως ευρωπολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και γερμανικά κόμματα.

Η ασφάλεια ήταν κυρίαρχο θέμα του προεκλογικού αγώνα των κομμάτων, είτε πρόκειται για την εσωτερική διάσταση της ασφάλειας μετά τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, είτε πρόκειται για φαινόμενα ισλαμιστικής βίας. Είτε πρόκειται για την ασφάλεια και άμυνα με το συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με ό,τι αυτό σημαίνει για την αμυντική θωράκιση της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Χθες Σάββατο, τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Στο Βερολίνο συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές, στη Δρέσδη 12.000, αντίστοιχη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στη Στουτγάρδη και άλλες πόλεις.

Βαρόμετρο για το πολιτικό κλίμα
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι βαρόμετρο για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η σαφής τάση που επικράτησε προεκλογικά ήταν αναμενόμενη νίκη της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης (CDU/ CSU). Αντίθετα υποχώρηση αναμένεται να έχουν τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς βρίσκεται στο 15%-16%, οι Πράσινοι και το ακροδεξιό AfD στο 14%-15%. Αυτό προεξοφλεί ότι θα δοθεί μάχη για τη δεύτερη θέση.

Ειδικά το ακροδεξιό AfD αναμένεται ότι θα έχει άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές (11%). Ωστόσο, υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με τα παγγερμανικά ποσοστά που είχε το προηγούμενο διάστημα και ήταν πάνω από 20%. Η υποχώρηση ήταν αποτέλεσμα των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι δύο πρώτοι του ψηφοδελτίου για χρηματισμό από τη Μόσχα και το Πεκίνο, με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαξιμίλιαν Κραχ να δικαιολογεί τα ναζιστικά SS, στενός του συνεργάτης να είναι προφυλακισμένος για κατασκοπία υπέρ της Κίνας.

πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα