

Οι ΗΠΑ και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έκλεισαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το σουλτανάτο του Ομάν, το οποίο μεσολάβησε για τη σύναψή της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αναστέλλονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του κινήματος.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας, που αναμένεται να αποκαταστήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, καταγράφτηκε μερικές ώρες μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν το διεθνές αεροδρόμιο στην υεμενίτικη πρωτεύουσα Σαναά και άφησαν πίσω τουλάχιστον τρεις νεκρούς, σύμφωνα με το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.
Πολιτικός ηγέτης των Χούθι, ο Μάχντι αλ Μασάτ, δεν σχολίασε τη δήλωση του Τραμπ, διεμήνυσε ωστόσο σε ανακοίνωσή του πως θα υπάρξει «τρομερή» ανταπόδοση για την επιδρομή του Ισραήλ, συμμάχου των ΗΠΑ.
Παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στο κίνημά του, το Αλ Μασίρα, εκπρόσωπος των Χούθι, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, είπε πως «θα συνεχίσουμε να αποτιμάμε την αμερικανική θέση, διότι δεν περιορίζεται σε απλές δηλώσεις. Αν ο αμερικανός εχθρός ξαναρχίσει τις επιθέσεις του, θα ξαναρχίσουμε τα πλήγματά μας».
«Οι αληθινές εγγυήσεις της συμφωνίας είναι η οδυνηρή εμπειρία που έζησαν οι ΗΠΑ στην Υεμένη», έκρινε ακόμη.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, ο Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, ανέφερε ότι «κατόπιν συνομιλιών και επαφών που διεξήχθησαν από το σουλτανάτο του Ομάν με τις ΗΠΑ και τις αρμόδιες αρχές στη Σαναά (…) οι προσπάθειες κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα δυο μέρη».
«Στο μέλλον, καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα βάζει στο στόχαστρο την άλλη, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών πλοίων, στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό του Μπαμπ αλ Μάντεμπ», στα ανοικτά της Υεμένης. Η κατάπαυση του πυρός θα «εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ομαλή ροή του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου», πρόσθεσε.
Διατρανώνοντας πως δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς. Εξαπέλυσαν επίσης εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν πως συνδέονταν με το Ισραήλ ανοικτά της Υεμένης, σε θαλάσσια οδό εκ των ων ουκ άνευ για το παγκόσμιο εμπόριο.
Σε αντίποινα οι ΗΠΑ, επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν, άρχισαν από τον Ιανουάριο του 2024 να εξαπολύουν επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Υεμένη. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν από τη 15η Μαρτίου, αφού ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι Χούθι ανακοίνωσαν (…) ότι δεν θέλουν πλέον να πολεμούν άλλο. Και θα το τιμήσουμε αυτό. Θα σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς, συνθηκολόγησαν», είπε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.
«Λένε πως δεν θα ανατινάσσουν πλέον πλοία, και αυτός ήταν ο σκοπός μας», συμπλήρωσε ο Τραμπ, υποσχόμενος εξάλλου «πολύ σπουδαία ανακοίνωση» πριν από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για τη φύση της.
Σε ανταπόδοση για την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούθι την Κυριακή εναντίον του κυριότερου διεθνούς αεροδρομίου του Ισραήλ, του Μπεν Γκουριόν, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το αεροδρόμιο στη Σαναά, ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην περιοχή και νεκροταφείο στην Αμράν (βόρεια), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, κάνοντας λόγο για τρεις νεκρούς στην πρωτεύουσα.
«Τρία από τα επτά αεροσκάφη που ανήκουν στην εθνική εταιρεία Yemenia καταστράφηκαν στο αεροδρόμιο στη Σαναά και το διεθνές αεροδρόμιο καταστράφηκε εντελώς», ανέφερε αξιωματούχος του τομέα των αερομεταφορών.
Από το 2022 μόνο ο υεμενίτικος εθνικός αερομεταφορέας, η εταιρεία Yemenia, εγγυάτο εμπορικές συνδέσεις από και προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, με κυριότερο προορισμό το Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Στο αεροδρόμιο αυτό εκτελούνταν επίσης πτήσεις ανθρωπιστικής φύσης από τον ΟΗΕ.
Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, βρίσκονται σε πόλεμο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης από το 2014 και ελέγχουν μεγάλο μέρος της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, που απέχει πάνω από 1.800 χιλιόμετρα από την ισραηλινή επικράτεια.
Προχθές Δευτέρα οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως έβαλαν στο στόχαστρο υποδομές των Χούθι στη δυτική Υεμένη, για πέμπτη φορά από τον Ιούλιο του 2024, «σε ανταπόδοση για τις επανειλημμένες επιθέσεις του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι εναντίον του κράτους του Ισραήλ».
Οι Χούθι ανήκουν, όπως και παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ ιδίως, σε αυτόν που η Τεχεράνη παρουσιάζει ως «άξονα της αντίστασης» έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ωστόσο η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει ότι τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, κατηγόρησε το Ιράν πως είναι «άμεσα υπεύθυνο» για τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ και απείλησε πως η Τεχεράνη θα υποστεί «όλες τις συνέπειες».
Αν και σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα drones που εξαπολύουν οι Χούθι ανακοινώνεται πως αναχαιτίζονται από στοιχεία της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας εδώ κι έναν χρόνο, την Κυριακή πύραυλος έπληξε για πρώτη φορά το εσωτερικό της περιμέτρου του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Οι υεμενίτες αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την «εκτόξευση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του Μπεν Γκουριόν», που προκάλεσε βραχεία διακοπή της αεροπορικής κίνησης και προσωρινή αναστολή των διεθνών πτήσεων.
Το Ιράν διέψευσε πως παρείχε υποστήριξη στους Χούθι στην επίθεση αυτή. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως θέλουν να σύρουν τις ΗΠΑ σε «καταστροφή» στη Μέση Ανατολή.
Σχετικά Νέα
Οι ΗΠΑ καλούν την Ινδία και το Πακιστάν σε αποκλιμάκωση
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε χθες Τρίτη με τους ομολόγους του.
Ρούμπιο προς Ινδία και Πακιστάν: «Μιλήστε πριν φτάσετε στο σημείο χωρίς επιστροφή»
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο, είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του.
Υεμένη: Ανεστάλησαν επ’ αόριστον οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σαναά μετά την ισραηλινή επιδρομή
Όλες οι πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο στη Σαναά, την πρωτεύουσα της.
Γάζα: 31 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου
Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι 9 άνθρωποι έχασαν τη.