Ευρωαγορές: Απώλειες 4% στην εβδομάδα, “βυθίστηκαν” στο -12% οι τράπεζες

Οι πιέσεις επέμειναν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με άλλη μία αρνητική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τον τραπεζικό κλάδο παρά τις παρεμβάσεις διάσωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την στήριξη των τραπεζών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο των κλυδωνισμών.

Το σωσίβιο των 30 δισ. δολ. στην αμερικανική First Republic Bank από 11 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και η στήριξη της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας με έκτακτο δάνειο ύψους έως 54 δισ. δολ. στην Credit Suisse βοήθησαν να αμβλυνθούν κάπως οι ανησυχίες, ωστόσο το κλίμα αβεβαιότητας επικράτησε με την ελβετική τράπεζα να καταγράφει διψήφιες απώλειες που εντέλει περιόρισε στο 8% και τη First Republic να χάνει ενδοσυνεδριακά 20% στη Wall. Η Credit Suisse έχασε 25,5% στην εβδομάδα.

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασαν σήμερα στη σκιά των τραπεζικών αναταράξεων των προηγούμενων ημερών, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. Πηγή με γνώση του περιεχομένου της “ad hoc συνεδρίασης” του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είπε στο Reuters ότι οι εποπτικές αρχές ενημερώθηκαν πως οι καταθέσεις παραμένουν σταθερές στις τράπεζες της Ευρωζώνης και ότι η έκθεση στην Credit Suisse είναι ασήμαντη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες – μετά την απόφαση της τράπεζας να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες παρά τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς – ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί για την παροχή ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,21% στις 436,31 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 2,6% και να ακολουθούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με πτώση 2,1%. Στην εβδομάδα ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχασε 3,99%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος βυθίστηκε κατά 12% στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και έναν χρόνο.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,33% στις 14.768,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,33% στις 6.925,40 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01% στις 7.335,40 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,64% στις 25.494,54 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,92% στις 8.179,30 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα