Ευ. Τσακαλώτος: Επενδύσαμε στον φόβο-Επιμένει σε αύξηση φόρου μερισμάτων

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης (31/5) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο, παραδεχόμενος ότι το κόμμα του επένδυσε στον φόβο των πολιτών.

«Νομίζω τώρα στην επόμενη περίοδο, πρέπει χωρίς να επενδύσουμε στον φόβο, που εμείς το κάναμε, και είναι ένα μέρος της κριτικής μας. Δηλαδή το μείγμα της πολιτικής μας, πόσο λέμε το θετικό μας πρόσημο, το θετικό μας πρόγραμμα, πόσο επενδύουμε στο… πρόβλημα. Εκεί κάναμε λάθος. Είναι από τα πράγματα που πρέπει να ομολογήσουμε», ανέφερε συγκριμένα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιμένει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για αύξηση φόρου στα μερίσματα και μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές. «Η Αριστερά παραδοσιακά θέλει άλλο μείγμα πολιτική», είπε.

Αναφερόμενος στα μερίσματα είπε, «εμείς το έχουμε πει ότι θα αυξηθούν από το 5% στο 10%. Προφανώς γίνεται και για συμβολικούς λόγους». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επανέλαβε και τη θέση του κόμματος για μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές.

Νέο χτύπημα στελέχους ΣΥΡΙΖΑ: Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη όλων των επιχειρήσεων

Μετά τον Νίκο Ξυδάκη, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Νίκο Φαραντούρη, άλλο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης θέτει επί τάπητος, λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ζήτημα έκτακτης φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Χατζηγιαννάκη, τα περί φορολόγησης όλων των υπερκερδών αφορούν όχι μόνο τις επιχειρήσεις ενέργειας, αλλά και αυτές των τροφίμων, δηλαδή για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ.

Στον αντίποδα ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία πιστευει στη μείωση φόρων και το έκανε πράξη κατά τη διακυβέρνησή της.

Χατζηγιαννάκης: Οι μεγάλες εταιρείες, σε έκτακτες κρίσεις, θα πρέπει να εξεταστεί για να φορολογηθούν

Με τη σειρά του ο κ. Χατζηγιαννάκης σχολίασε την έκτακτη φορολόγηση 3,5 δις ευρώ που προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για 11 επιχειρήσεις.

«Οι 11 αυτές επιχειρήσεις είναι της διύλισης, που είχαν 2,5 δις ευρώ κέρδη από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Και οι 6 εταιρείες ενέργειας που είχαν 3,5 δις ευρώ κέρδη. Κόπτονται δήθεν για τους ελεύθερους επαγγελματίες που από σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητά, εμείς ψηφίσαμε την παράταση. Θα έπρεπε να έχουν φέρει τις 120 δόσεις που είχαν υποσχεθεί. Στη φορολογία, κρύβουν την μισή αλήθεια, δηλαδή από τους έμμεσους φόρους μόνο το 2022 το κράτος εισέπραξε 4,5 δις ευρώ παραπάνω από το 2021. Αυτό δεν είναι θέμα ανάπτυξης είναι ζήτημα πληθωρισμού. Εμείς είπαμε ότι για του έμμεσους φόρους, θα μειώσουμε στα ειδικά καταναλωτικά αγαθά, στο ελάχιστο», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο ζήτημα είναι, ότι από εκεί που υπάρχουν υπερκέρδη προφανώς και θα πρέπει να φορολογούνται. Η λογική εμάς είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες, σε έκτακτες κρίσεις, θα πρέπει να εξεταστεί για να φορολογηθούν για να απελευθερωθούν πόροι για τα πολλά εισοδήματα. Αν υπάρχουν επιχειρήσεις που στην έκτακτη περίπτωση της πληθωριστικής κρίσης έχουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που είχαν φυσιολογικά, προφανώς θα πρέπει να εξεταστεί η φορολόγησή τους. Και τα σούπερ μάρκετ να εμφανίσουν υπερκέρδη θα τα φορολογήσουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα