Εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διορθώνει «τα κακώς κείμενα»

Εκεί που κάθε φορά λέμε ότι τα έχουμε δει όλα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, έρχεται η στιγμή να μας διαψεύσει πανηγυρικά με κάθε απίθανο πιθανό τρόπο.

Γράφει ο Χρήστος Δ. Σούλης *

Αυτή τη φορά εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι ασκεί άδικη και επιθετική φορολογική πολιτική στους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο νομοσχέδιο που στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και φορολογικής συνείδησης, έστω για αρχή στο ελάχιστο, αν αναλογιστούμε ότι το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει 50% των φόρων και όταν το 71% δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο του κατώτατου. Απίστευτο κι όμως ελληνικό.

Πριν πάμε στο ζήτημα της επικαιρότητας, θα πω μόνο, ότι είναι ύβρις να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για φορολογική επέλαση της κυβέρνησης. Δεν έχουν το δικαίωμα να ομιλούν όσοι ήπιαν το αίμα του Έλληνα φορολογούμενου με κάθε δυνατό τρόπο, αυτή που ξετίναξαν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους έλληνες στους φόρους. Και όχι μόνο. Πολλώ δε μάλλον, όταν απευθύνονται σε μια κυβέρνηση που έχει μειώσει πάνω από 50 φόρους μέσα σε 4 χρόνια, χρόνια στα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν παράλληλες κρίσεις με τεράστια αβεβαιότητα, ενώ ταυτόχρονα μείωσε σταδιακά τον ΕΝΦΙΑ και έδωσε ανάσες στην ελληνική οικονομία, στήριξε την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν, με τρόπο οριζόντιο. Μια ελληνική οικονομία η οποία παίρνει τις αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη για να εξελιχθεί σε όρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Συνεπώς καλό θα ήταν να σκέφτονται και μετά να μιλούν. Τόσα μαθήματα ακόμα να καταλάβουν.

Δεν ασπάζομαι την άποψη ότι πρέπει να εφαρμόζουμε επιθετικές φορολογικές πολιτικές για να πατάξουμε την φοροδιαφυγή, ούτε για να φέρουμε ανάπτυξη. Η οικονομική θεωρία που πιστεύω και υπηρετώ κείται μακράν από αυτή την αντίληψη, Λιγότεροι φόροι, άρα πιο ελκυστική οικονομία με μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος ως αποτέλεσμα, είναι πάντα το ζητούμενο.
Η αλήθεια είναι ότι ως χώρα δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το επίπεδο, μια κατάσταση που προέρχεται από προηγούμενες δεκαετίας που η χώρα βασίστηκε σε ένα απόλυτο σοσιαλιστικό τρόπο υπερφορολόγησης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλή δουλειά και αρκετό χρόνο για να μεταπηδήσουμε σε ένα νέο μοντέλο φιλελεύθερο και σύγχρονο.

Για να μην τρελαθούμε όμως τελείως σε αυτή την χώρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το επαναλαμβάνω, ότι την διάθεσή της η κυβέρνηση να μεταπηδήσει σε αυτό το φιλελεύθερο μοντέλο φορολογικής πολιτικής δεν τον έχει απλώς εηαξξείλει, αλλά τον έχει εφαρμόσει. Με πολλές μειώσεις φόρων, με μείωση του ΕΝΦΙΑ, με μείωση τώρα του τέλους επιτηδεύματος κατα 50% και ολική κατάργηση του το αμέσως επόμενο διάστημα, με μείωση της προκαταβολής φόρου, με κίνητρα σε νέες επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες που θα γυρίσουν πίσω και πολλά άλλα. Αυτά φαίνονται σε όλους τους δείκτες και στην ανάπτυξη που σημειώνει η χώρα.

Σήμερα που μιλάμε όμως, υπάρχει ένα ζήτημα αρχικά ηθικό. Και θέλω να ρωτήσω πραγματικά όσους θέλουν να λένε ότι υπηρετούν τη κοινή λογική.

Θέλουμε να ζούμε σε μια διχοτομημένη κοινωνία με <κορόιδα> που πληρώνουν και <έξυπνους> που δεν πληρώνουν? Μπορεί η κοινωνία να ανεχτεί τέτοιες προκλητικές διαστρεβλώσεις όταν εμπιστεύτηκε την Νέα Δημοκρατία να κάνει τομές και να υπηρετήσει την εθνική υποχρέωση να διορθώνει τα κακώς κείμενα?
Εδώ δεν μιλάμε για φορολογική επέλαση, ειδικά όταν ανέφερα όλα τα παραπάνω χειροπιαστά ως παραδείγματα για την φορολογική μας πολιτική, αλλά το αντίθετο.
Εδώ μιλάμε για δημιουργία συνθηκών μια κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτής που επικαλούνται πάντα οι άλλοι, αλλά στην πράξη υπηρετούμε εμείς.
Ε όχι. Σε κανενός το μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο του κατώτατου μισθού, δηλαδή λιγότερο από αυτό που δηλώνουν οι υπάλληλοι τους. .
Δεν γίνεται το 4% να πληρώνει το 50% των φόρων.

Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ίσο με τον ετήσιο κατώτατο μισθό επί 14 μήνες, δηλαδή στα 10,920 ευρώ με 6 χρόνια λειτουργίας και θα φτάνει τα 14, 196 ευρώ για 12 χρόνια λειτουργίας. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο με την πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν όπως επίσης και με τον μέσοσταθμικό μέσο όρο του τζίρου των ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται οι αγρότες και αμειβόμενοι με μπλοκάκια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αποκτήσουν κίνητρο να δηλώσουν τα παραπάνω ποσά καθώς όσοι εμφανίζουν κέρδη μεγαλύτερα από το κατώτατο όριο θα απαλλάσσονται αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος για αρχή.
Το ύψος του ελάχιστου εισοδήματος θα είναι μαχητό. Τι σημαίνει αυτό? Ότι αν ο Χ επαγγελματίας αποδείξει ότι έχει χαμηλότερο εισόδημα λόγω ανωτέρας βίας όπως η νοσηλεία σε νοσοκομείο, η στρατιωτική θητεία, η κράτηση σε φυλακή κ,α τότε θα μπορεί αν φορολογηθεί σε αυτή τη βάση.

Θα έχει πολιτικό κόστος μου λένε. Ναι, ίσως έχει απαντώ. Αλλά θα ξέρουμε ότι έχει γίνει το σωστό.
Η κυβέρνηση αυτή έχει ισχυρή εντολή να μην λειτουργεί με βάση το πολιτικό κόστος, αλλά να λειτουργεί βάσει μιας και μόνο αντίληψης.
Ότι είναι εθνική της υποχρέωση να διορθώνει κάθε φορά τα <<κακώς κείμενα>>

*Οικονομολόγος
Τομεάρχης Περιβάλλοντος Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα