ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από την «παρακράτηση» 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις

Εκτός της οικονομικής συμμετοχής με 1 και 3 ευρώ αφήνει με σημερινή εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ όσους κάνουν εξετάσεις σε δημόσιους φορείς και νοσοκομεία, ορισμένες κατηγορίες ασθενών που υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις εξαιτίας της φύσης του νοσήματός τους, ευρωπαίους ασφαλισμένους αλλά και όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών ελέγχων «Σπύρος Δοξιάδης».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος, με τον οποίο οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων, ψηφίστηκε το Μάρτιο και εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024.

Αναλυτικά οι εξαιρέσεις

Ειδικότερα, η εγκύκλιος την οποία υπογράφει η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει τα εξής:

  • Για τις προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
  • Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη – Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος», στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς – δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

Επίσης:

– οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1 – 3 ευρώ).

Εξαιρούνται, επίσης, της καταβολής του ποσού οι πάσχοντες από:

  • μεσογειακή αναιμία,
  • δρεπανοκυτταρική νόσο,
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση,
  • οι πάσχοντες από κυστική ίνωση,
  • οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1,
  • οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,
  • όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας 80% και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα