Δίκη Παπαγγελόπουλου -Τουλουπάκη: Ζήτημα νομιμότητας της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου θέτουν οι κατηγορούμενοι

Ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου έθεσαν τη Δευτέρα κατά την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη τους ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη

Τα πρώτα λόγια του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν: «Συνταξιούχος εισαγγελέας. Είναι τιμή για εμένα που υπηρέτησα την Δικαιοσύνη» και στη συνέχεια ο συνήγορος της συγκατηγορούμενής του Ελένης Τουλουπάκη υπέβαλε αίτημα για να εισφερθούν έγγραφα περί μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος, εξήγησε, πως το αίτημά του γίνεται προκειμένου να εισφερθεί έγγραφο σχετικά με την αναρρωτική άδεια ενός εκ των μελών του Δικαστηρίου και τη νομιμότητα τις κλήρωσης.

«Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου. Το δικαστήριό σας αποτελείται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν το βαθμό του αρεοπαγίτη πριν την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας» σημείωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

«Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη γνώμη μας εξαπατήθηκε» ανέφερε ο κ. Μαντζουρανης και διάβασε την τοποθέτηση του κ. Κωσταντίνου Τασούλα που ανακοίνωνε τα μέλη που θα συμμετείχαν σε κλήρωση.

Στη συνέχεια ο κ. Μαντζοράκης είπε: «Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση όμως; Μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι στον συγκεκριμένο δικαστή (είναι αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε δοθεί άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας. Μπορούσε να μπει το όνομα του λοιπόν στην κλήρωση;» ανέφερε ο συνήγορος της κας. Τουλουπάκη υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε το όνομα του συγκεκριμένου δικαστή να μπει στην κληρωτίδα.

«Δεν μπορεί να αγνοούσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος στερούνταν και στερείται ακόμα και των πνευματικών του ικανοτήτων. Ο μόνος που εξαπατήθηκε είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η βάναυση παρανομία δε μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο εάν το κρίσιμο χρονικό διάστημα ο κ. Κόκκορης δεν είχε αναρρωτική άδεια. Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από πότε μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νομικές διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα».

Η θέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τοποθετούμενος επί του θέματος που έθεσε η υπεράσπιση της κ. Τουλουπάκη, προχώρησε σε αμφισβήτηση της κλήρωσης των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, λέγοντας:

«Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου ότι ο κ. Κόκκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα. Δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» για την κλήρωση τον δικαστή» .

Στο μεταξύ ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκπροσωπώντας την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη, εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

«Προστιθέμεθα να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την κυρία Γεωργία Τσατάνη που είναι παρούσα. Αυτά για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος πλήττουν έννομα αγαθά της κας. Τσατάνη, αφού δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει δικογραφία που χειριζόταν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα