Χρυσός: Σε υψηλό 11 μηνών με ράλι 5,7% στην εβδομάδα

Στο υψηλότερό της επίπεδο τους τελευταίους 11 μήνες έκλεισε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, με το πολύτιμό μέταλλο να σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι φόβοι για μια παγκόσμια τραπεζική κρίση ενίσχυσαν την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 50,50 δολάρια ή 2,6% για να διαμορφωθεί τιμή του στα 1.973,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα σημείωσε ράλι της τάξης του 5,7%. Ο χρυσός έπιασε το υψηλότερό του επίπεδο από τις 18 Απριλίου 2022 και κατέγραψε την καλύτερη του εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Ο χρυσός προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον εν μέσω πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο και στις δύο όχθες του Ατληαντικού, ενώ βρήκε στήριξη και στην πτώση των ομολόγων και του δολαρίου.

Η SVB Financial Group ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αίτηση υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του Κεφαλαίου 11, λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που πυροδότησε αλυσιδωτές αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η μητρική της Silicon Valley Bank -που έχει πλέον περάσει στον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών- διευκρίνισε ότι η αίτηση δεν περιλαμβάνει τις SVB Capital και SVB Securities οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν καθώς η SVB Financial εξετάζει τις στρατηγικές της επιλογές.

Την ίδια ώρα η Credit Suisse καθώς και οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι η τράπεζα δεν έχει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα χαροφυλάκιά τους τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Silicon Valley Bank που κατέρρευσε. Η Credit Suisse δήλωσε την Πέμπτη ότι προτίθεται να δανειστεί έως και 54 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, σε μια “αποφασιστική ενέργεια”, όπως την χαρακτήρισε, για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Ωστόσο, τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές που αφορούν τη Credit Suisse ή τους τίτλους της, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου πρόσθεσε 77 σεντς ή 3,5% και έκλεισε στα 22,46 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άλμα 9,5% στην εβδομάδα.

Η πλατίνα είδε το συμβόλαιό της παραδόσεως Ιουλίου να κερδίζει 1,5 δολάρια ή 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή της στα 978,60 δολάρια ανά ουγγιά, με άνοδο 1,7% στην εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε κατά 23,20 δολάρια ή 1,7% στα 1.386,10 δολάρια η ουγγιά, συγκρατώντας όμως κέρδη 1,8% στην εβδομάδα.

Τέλος, το συμβόλαιο του χαλκού για τον Μάιο κέρδισε 3 σεντς ή 0,7% στα 3,893 δολάρια η λίβρα, χάνοντας όμως 3,4% σε εβδομαδιαία βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα