Χρυσός: Έσπασε το αρνητικό σερί τριών συνεδριάσεων

Σε θετικό έδαφος -μετά από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις- έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, ανακτώντας μέρος των χθεσινών απωλειών που οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο στη χειρότερη ημέρα των τελευταίων περίπου δύο μηνών.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 0,3% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.945,60 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα ο χρυσός σημείωσε οριακές απώλειες.

Το δολάριο υποχώρησε από υψηλό 6 μηνών, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε από τα υψηλά 16 ετών

“Όλοι εστιάζουν στην προοπτική ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν και αυτό έχει δώσει ώθηση στο δολάριο και στα ομόλογα, ενώ αντιθέτως ασκεί πιέσεις όχι μόνο στον χρυσό, αλλά εν γένει στις αγορές εμπορευμάτων”, σημείωσε ο David Meger της High Ridge Futures.

Παρόλο που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή, οι αναλυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν αν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο μέλλον.

“Ως μη αποδοτικό περιουσιακό στοιχείο, η αύξηση των επιτοκίων συνήθως ωθεί πτωτικά τις τιμές του χρυσού, καθώς αυξάνεται το κόστος της ευκαιρίας διακράτησης του κίτρινου μετάλλου”, τόνισε σε σχόλια μέσω e-mail ο Mike Ingram, αναλυτής της Kinesis Money.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 16 σεντς ή 0,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 23,84 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο της τάξης του 2% στην εβδομάδα.

Η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 9,50 δολάρια ή 1%, στα 934,10 δολάρια η ουγγιά, προσθέτοντας 0,5% στην εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως Δεκεμβρίου να χάνει 13,40 δολάρια ή 1,1%, στα 1.256 δολάρια η ουγγιά, προσθέτοντας 0,3%.

Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητος στα 3,696 δολάρια ανά λίβρα, αλλά σημείωσε πτώση 2,8% σε εβδομαδιαία βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα