«Χρυσά» deals για το ελληνικό επιχειρείν – Μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εκτόξευσης του πληθωρισμού και δυσμενών συνθηκών στο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία όχι απλώς άντεξε τις ισχυρές πιέσεις, αλλά ως γνωστό κατήγαγε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Πέραν αυτού, άκρως εντυπωσιακή εξέλιξη που καταδεικνύει εν πολλοίς τη θετική στροφή ξένων επενδυτών και αγορών προς την Ελλάδα, είναι τα κολοσσιαία deals που πέτυχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2022.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η περυσινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν, το οποίο σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών και συγχωνεύσεων, αξιοποιώντας εις το έπακρον την ισχυρή δυναμική της οικονομίας. Κύριο συστατικό της επιτυχίας που καρπώνεται συνολικά η ελληνική οικονομία, αποτελεί η ισχυρή προσέλκυση ξένων funds και επενδυτών, οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Η εν λόγω εξέλιξη ανοίγει περαιτέρω τη ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και επιβεβαιώνει τη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και τις διεθνείς αγορές.

Μια σχέση που πέρασε από χίλια μύρια κύματα, δοκιμάστηκε σκληρά και τελικά φαίνεται ότι έχει εισέλθει στην φάση επανάκτησης της εμπιστοσύνης. Η παραπάνω συνθήκη φαίνεται επιβεβαιώνεται και στο Χρηματιστήριο το οποίο έχει πάρει πραγματοποιήσει ισχυρό turnaround, με ξένους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, προεξοφλώντας περαιτέρω θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, όπως η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις 12 δισ.ευρώ

Μιλώντας με αριθμούς, οι οποίοι σε πλείστες περιπτώσεις είναι… αφοπλιστικοί, την περασμένη χρονιά οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ, μέσα από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσό ιστορικά.

Η συμβολή των ξένων επενδυτών ήταν καταλυτική, καθώς σε απόλυτους αριθμούς-σύμφωνα με την έρευνα της PwC Ελλάδας-, το 2022 οι εισερχόμενες συναλλαγές ξεπέρασαν το ένα τρίτο του συνόλου, έχοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μέση αξία συναλλαγής, η οποία άγγιξε τα 203 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν περίπου 6,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές σημειώνοντας αύξηση 227% συγκριτικά με το 2021 ενώ παράλληλα, αυξήθηκαν και οι εγχώριες συναλλαγές κατά 148%.

Συνολικά εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 10,4 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το 2021. Απόλυτο πειστήριο για την τεράστια αύξηση είναι ότι η αξία των πέντε μεγαλύτερων Εξαγορών & Συγχωνεύσεων κατά το 2022 ανήλθε σε 4,25 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το σύνολο αυτών που καταγράφηκαν το 2021.

Χρονιά ρεκόρ το 2022, όμως και η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοια πολύ υψηλά επίπεδα. Η έρευνα της PwC Ελλάδας εκτιμά πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα ολοκληρωθούν εντός του έτους πιθανότατα να αγγίξουν τα επίπεδα του 2022, ως αποτέλεσμα ήδη συμφωνηθέντων συναλλαγών ή συναλλαγών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα