Χρ. Στυλιανίδης: Μαρτυρία αυτοθυσίας και θάρρους η βοήθεια εθελοντών στους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η βοήθεια στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους αποτελεί μαρτυρία αυτοθυσίας, θάρρους και αποφασιστικότητας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας.

«ΗΠολιτική Άμυνα και η διαχείριση εκτοπισμένων πληθυσμών έναντι καταστροφών και κρίσεων, καθώς και ο ρόλος των εθελοντών και ο αγώνας κατά της πανδημίας» (Civil Defence and Management of displaced populations in face of disasters and crises – Role volunteers and the fight against pandemics), αποτελούν το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της οποίας είναι να αναδείξει την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών σε κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου πληθυσμοί αναγκάζονται να εκτοπιστούν από τις εστίες τους. Ένα μήνυμα που παράλληλα υπογραμμίζει ότι απειλές για την ανθρωπότητα δεν αποτελούν μόνο οι φυσικές καταστροφές, αλλά και πρωτοφανείς καταστάσεις όπως η πανδημία που συνεχίζει να πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα για την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και ολόκληρη την Ευρώπη, η βοήθεια που προσφέρεται στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, τις εστίες τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αποτελεί μαρτυρία αυτοθυσίας, θάρρους και αποφασιστικότητας. Στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία, χιλιάδες στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τους εθελοντές, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακουφίσουν το δράμα των προσφύγων. Ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ευχαριστώ, όπως τους ευχαριστεί ολόκληρη η Ευρώπη για τον αγώνα τους. Με κάθε τρόπο είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους», τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ελλάδα απέστειλε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας υγειονομικό υλικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία, ενώ προς τη Μολδαβία και τη Σλοβακία αποστέλλονται υλικά για τη φιλοξενία των προσφύγων (σκηνές, κουβέρτες, αδιάβροχα κλπ). Είχε προηγηθεί αποστολή, με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ, και προς την Πολωνία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Η καθιέρωση της 1ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας(ICDO), το 1990, όταν επελέγη η συμβολική αυτή ημερομηνία, κατά την οποία ετέθη σε εφαρμογή το καταστατικό του το 1972, ως ημέρα-ορόσημο για τα κράτη μέλη του και τους σκοπούς της πολιτικής άμυνας ανά την υφήλιο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι πάντοτε και μια αφορμή μνήμης και απότισης τιμής στους επαγγελματίες και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, τους διασώστες και τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες συνανθρώπων και αποτελούν ανυπέρβλητα παραδείγματα σθένους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χαιρετίζει το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας και θα συνεχίσει, σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνδράμει με κάθε τρόπο, όπου και όποτε υπάρχει ανθρωπιστική ανάγκη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα