Χ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα σχεδιάζει και εφαρμόζει ολοκληρωμένες πολιτικές πρόληψης και ετοιμότητας για τη θωράκισή της

Τη σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζει σε μήνυμά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για τη μείωση του κινδύνου των καταστροφών.

«Ησημερινή Διεθνής Ημέρα μάς καλεί όλους να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ιδίως στη γειτονιά μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι η περιοχή μας αποτελεί hotspot της κλιματικής αλλαγής, ενώ είδαμε, φέτος το καλοκαίρι, ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα και καταστροφικές πυρκαγιές να πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι γεγονός, όμως, ότι η κλιματική κρίση μας έχει ξεπεράσει με ακραία φαινόμενα να εκδηλώνονται όλο και σφοδρότερα, όλο και πιο συχνά. Απέναντι σε αυτή την τεράστια πρόκληση για το μέλλον και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, η Ελλάδα ενεργοποιεί κάθε δυνατότητα και κάθε πόρο που διαθέτει. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοστατεί σε όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU – της ευρωπαϊκής ασπίδας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Συνομιλεί ενεργά με όλες τις χώρες την περιοχής, προωθώντας μια περιφερειακή συνεργασία στη βάση μιας θετικής ατζέντας για την αντιμετώπιση κινδύνων και φυσικών καταστροφών. Μέσα από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και fora και στηρίζοντας ενεργά το έργο και τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, ενισχύει την ανάληψη συγκεκριμένων, αποτελεσματικών δράσεων και σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα σχεδιάζει και εφαρμόζει ολοκληρωμένες πολιτικές πρόληψης και ετοιμότητας, «με έναν νέο επιχειρησιακό “δόγμα” αποτελεσματικού συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων, με συγκεκριμένες πολιτικές για τη μείωση του κινδύνου, για τη θωράκιση της πατρίδας μας έναντι φυσικών καταστροφών».

Σχετικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ο υπουργός τονίζει ότι «μέσα από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, θέτουμε την πρόληψη ως πρώτη μας προτεραιότητα και εναρμονιζόμαστε πλήρως με τους στόχους του πλαισίου δράσης Σεντάι, επενδύοντας σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το 112 – ένα πολύτιμο εργαλείο που απέδειξε και φέτος το καλοκαίρι ότι πραγματικά σώζει ζωές».

«Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Προχωράμε στην προμήθεια νέων τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων που θα υποστηρίζουν την οργάνωση ενός νέου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων με επιστημονική τεκμηρίωση. Με μια νέα Εθνική Βάση Δεδομένων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Με μοντελοποίηση των κινδύνων και των διαδικασιών λήψης απόφασης, ώστε να περάσουμε σε μια εντελώς καινούργια, ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των κινδύνων και τη διαχείριση των καταστροφών. Με κεντρικό άξονα το τρίπτυχο Πρόληψη / Ετοιμότητα-Προετοιμασία / Ανθεκτικότητα, προχωράμε στην εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για την κλιματική κρίση και πρωτοστατούμε σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Γιατί μόνο με κοινή δράση μπορούμε να τα καταφέρουμε», καταλήγει ο κ. Στυλιανίδης.

Σημειώνεται ότι το Πλαίσιο Δράσης Σεντάι περιλαμβάνει επτά παγκόσμιους στόχους και 38 δείκτες για τη μέτρηση της προόδου στη μείωση του κινδύνου καταστροφών. Αυτοί οι δείκτες ευθυγραμμίζουν την εφαρμογή του Πλαισίου Σεντάι με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Ο πρωταρχικός στόχος για να επιτευχθεί η μείωση του κινδύνου καταστροφών, είναι η πρόληψη», τονίζει ανακοίνωση του ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή ημέρα. «Όταν όμως η αποτροπή μιας καταστροφής δεν είναι δυνατή, τότε είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που προκαλείται και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και μέσων διαβίωσης. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης συντελούν ουσιαστικά στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές. Δεν αρκεί, όμως, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης να εντοπίζει σωστά τον κίνδυνο. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίζει ότι όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο λαμβάνουν έγκαιρα τη σχετική προειδοποίηση, την κατανοούν και το σημαντικότερο, ενεργούν ανάλογα. Ως εκ τούτου,μια έγκαιρη προειδοποίηση πρέπει να προκαλεί έγκαιρη δράση», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (International Day for Disaster Risk Reduction), που έχει καθιερωθεί την 13η Οκτωβρίου, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών απέναντι σε κινδύνους καταστροφών, καθώς και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τη λήψη μέτρων περιορισμού των κινδύνων αυτών.

Από το 2015, όταν καθιερώθηκε κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στην ομώνυμη πόλη της Ιαπωνίας, το Πλαίσιο Δράσης Σεντάι για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015 – 2030), η Διεθνής Ημέρα είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σε έναν από τους επτά στόχους του. Ο εορτασμός της φετινής διεθνούς ημέρας αφιερώνεται στον έβδομο στόχο του Πλαισίου Σεντάι, στην ουσιαστική αύξηση της διαθεσιμότητας και της πρόσβαση σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πολλαπλούς κινδύνους έως το 2030.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα