

Στο 1 δισ. ευρώ θα ανέλθει ο προϋπολογισμός για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έκανε γνωστό ο Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως οι δικαιούχοι δεν θα είναι λιγότεροι συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021, αγγίζοντας τα 11.6 δισ. ευρώ,
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σε αυτό το ποσό θα περιλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για το πρόγραμμα Γέφυρα 2, «για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση με κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών στηριζόμενη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς».
Όπως ανέφερε ως παράδειγμα, θα υπάρξουν μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στους κλάδους των μεταφορών και της εστίασης.
Όσον αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, σχολίασε πως στον 6ο κύκλο κόπηκαν αρκετοί, αφού «136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%».
Ο κ. Σταίκούρας σημείωσε πως κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών.
«Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. ευρώ είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. ευρώ», επισήμανε.
Σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων και τον Απρίλιο, τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι πολίτες να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Κάνοντας έναν απολογισμό για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, δήλωσε ότι «επί ένα χρόνο η οικονομία λειτουργεί στηρίζοντας όλη την κοινωνία. Έχουμε βοηθήσει πάνω από 550.000 επιχειρήσεις με περίπου 7,5 δισ. ευρώ Επιστρεπτέα Προκαταβολή, έχουμε βοηθήσει πάνω από 3 εκατ. πολίτες είτε με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είτε με επιδόματα, έχουμε κρατήσει και δίνουμε 2 δισ. ευρώ στην εθνική άμυνα για να την ενισχύσουμε το 2021, μειώνουμε ενοίκια και καλύπτουμε το βάρος των ενοικίων και μειώνουμε ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές».
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.