Αστάθεια και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αρνητικό και ενίοτε… ουδέτερο παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, με τους αγοραστές όμως να απουσιάζουν από το ταμπλό, αφήνοντας τους πωλητές να ασκούν ήπιες πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,02% στις 629,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.507,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,14% στις 325,62 μονάδες.

Μετά από μια ήπια ανοδική κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγοραστές έχουν αναδιπλωθεί στην αδράνεια αυτήν την εβδομάδα, αφήνοντας στους πωλητές να έχουν το “πάνω χέρι”, χωρίς όμως να “μαζεύουν” την προσφορά, αφήνοντας ανεκτέλεστες εντολές στα τερματικά. Το αποτέλεσμα είναι συνεδριάσεις χαμηλού τζίρου, με κινήσεις που προσδίδουν μια άτυπη ισορροπία πέριξ των 630 μονάδων, χωρίς ουσιαστική τάση.

Και αυτή η εικόνα εντείνει τη μεταβλητότητα στους περισσότερους τίτλους, οι οποίοι αλλάζουν πρόσημα εν ριπή οφθαλμού, ειδικά όταν οι διακυμάνσεις είναι μικρές. Επί της ουσίας ο Αύγουστος ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα με τους όγκους να μην ξεπερνούν εύκολα τα 20 εκατ. τεμάχια, με μόλις σε πέντε μέχρι τώρα συνεδριάσεις να έχουν φτάσει τα 25 εκατ. Μια εικόνα που έχει προβληματίσει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, η οποία δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την τάση της αγοράς.

Στο επίκεντρο αυτών των πενιχρών συναλλαγών βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη του μετά από μία άνοδο έως και +17% από τα χαμηλά της 10ης Αυγούστου, να έχει υποπέσει σε ένα βραχυχρόνιο καθοδικό σύρσιμο δίχως όμως να μπορεί να ξεπεράσει τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών των 15 εκατ. τεμαχίων, όπως αναφέρει ο αναλυτής Απ. Μάνθος. Η διολίσθηση αυτή του δείκτη μπορεί μεν να έχει παραδώσει έδαφος στους πωλητές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να κατέβει περαιτέρω προς τις 310 με 295 μονάδες.

Το γεγονός αυτό εάν δεν αλλάξει μορφή μπορεί να επαναφέρει τον Τραπεζικό Δείκτη με μεγαλύτερες αξιώσεις πάνω στην καμπυλώδη αντίσταση που ενώνει τις προηγούμενες βραχυχρόνιες τοπικές κορυφές του Ιουλίου και του Αυγούστου, στις 342 μονάδες περίπου. Από εκεί και έπειτα εάν επιτευχθεί ανοδική τμήση με αύξηση στον όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει μια ευχάριστη νότα στο μουντό ελληνικό χρηματιστήριο έως τη λήξη του καλοκαιριού, όπου και θα λάβει χώρα το rebalancing των δεικτών του MSCI, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το -1,13% της Aegean επηρεάζει την αγορά, όπως και η ήπια πτώση της Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, ΑΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή είναι οι Φουρλής, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο στηρίζει τον δείκτη με το +1,11% που σημειώνει, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Coca Cola, Alpha Bank, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Titan, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα