Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν κατά βάση οι δείκτες στην Ασία με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην περιοχή που άρχισαν να δημοσιεύονται από σήμερα και θα συνεχίσουν με νέες εκθέσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 40.445 μονάδες με πτώση 1,1%, όπως και ο ευρύτερος Topix που υποχώρησε στις 2.777 μονάδες με -1,26%.

Πτωτική είναι η τάση και στην Κίνα, με τον SZSE Component να σημειώνει απώλειες 1,5% στις 9.422 μονάδες, όπως και ο Shanghai Composite που βρίσκεται στις 3.026 μονάδες με -0,7%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng κινείται λίγο πριν το κλείσιμο με οριακή πτώση 0,1% στις 16.484 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi ολοκλήρωσε στις 2.737 μονάδες με -0,7%, ενώ θετικά διαφοροποιήθηκαν ο Taiwan Weighted στην Ταϊβάν με +0,15% στις 20.228 μονάδες και ο ASX 200 στην Αυστραλία με +0,7% στις 7.811 μονάδες.

Ο “χορός” των εκθέσεων για τον πληθωρισμό στην περιοχή άνοιξε σήμερα με την Σιγκαπούρη που είδε τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιταχύνει στο 3,6% τον Φεβρουάριο από το 3,1%, και στην Μαλαισία όπου ο ΔΤΚ αυξήθηκε στο 1,8% από το 1,5%. ξεπερνώντας αμφότεροι τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στην πορεία της εβδομάδας θα δημοσιευθούν τα αντίστοιχα στοιχεία για τις τιμές την Τετάρτη στην Αυστραλία και την Παρασκευή στην Ιαπωνία.

Την Παρασκευή άλλωστε δημοσιεύεται στις ΗΠΑ και ο δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE), το μέτρο που παρακολουθεί στενά η Fed ως καλύτερη ένδειξη των τάσεων στις τιμές, που θα δώσει μια νέα εικόνα για τις μελλοντικές κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας γύρω από τα επιτόκια.

Κατά τα άλλα, στην Ιαπωνία τα ταμπλό δέχθηκαν πιέσεις και από την υποχώρηση του γεν που αποδυναμώνεται σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδας, με τον κορυφαίο αξιωματούχο για θέματα ισοτιμιών της χώρας Μασάτο Κάντα να προειδοποιεί απέναντι σε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά forex.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχασε πλέον και το ψυχολογικό ορόσημο του 150 έναντι του αμερικανικού νομίσματος (στο 151,28 η ισοτιμία γεν/δολαρίου) με τον Κάντα να δηλώνει στο Reuters ότι η αποδυνάμωση του νομίσματος, λόγω κερδοσκοπικών κινήσεων, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας,

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ιαπωνίας δεν δικαιολογούν διολίσθηση του γεν, ενώ υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν έχει κατά νου κάποια συγκεκριμένη κίνηση για τη στήριξη της ισοτιμίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα