Από τα ρεβεγιόν… στους χώρους εργασίας

Συνεχής είναι τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για τα ρεβεγιόν των γιορτών και την ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού, με πολλούς από τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί αυτό να σημαίνει για το επόμενο χρονικό διάστημα και τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της πανδημίας.

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Οι δημόσιοι προβληματισμοί για το πόσα άτομα θα καθίσουν στο Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αλλά και για το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας δίνουν και παίρνουν, με πολλούς να ξεχνούν, ότι ο ιός βρίσκεται πράγματι παντού στην καθημερινότητα και ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας.

Με το δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας, οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το ποσοστό τηλεργασίας ήταν άμεσες, οι οδηγίες για τα ‘’πρωτόκολλα’’ εργασίας εν μέσω πανδημίας επίσης, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που δημιουργούν πραγματικά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.

Η διεθνής εμπειρία έως και σήμερα δείχνει ότι οι χώροι εργασίας, κυρίως, αποτελούν τις εστίες υπερμετάδοσης, με εργοστάσια και βιοτεχνίες όπου και έγινε ιχνηλάτιση κατά την έναρξη του δεύτερου κύματος, να καταγράφουν μαζικά κρούσματα. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα σε χώρους εργασίας, ακόμη και για υπαλλήλους που ενώ βγαίνουν σε αναστολή, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

Εν κατακλείδι, όσα σωστά υγειονομικά μέτρα και να ανακοινώνονται, η σύγκρουση της πραγματικότητας με τις ανάγκες που δημιουργεί η οικονομία, φαίνεται πως αποτελεί την πιο δύσκολη εξίσωση που καλούνται οι κυβερνώντες ανά τον κόσμο να λύσουν, με τα ρεβεγιόν να προκαλούν μεν σοβαρό προβληματισμό, αλλά στην πράξη να αναδεικνύονται μόνο σταγόνα στον ωκεανό της πανδημίας…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα