Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ενισχύονται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα μέτρα στήριξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τις τράπεζες Credit Suisse και First Republic που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα.

Η Credit Suisse σημείωσε άλμα σχεδόν 19% την Πέμπτη μετά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank) να ανακοινώσει ότι θα παράσχει δικλείδα ρευστότητας 50 δισ. ελβετικών φράγκων στην τράπεζα σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ η First Republic εξασφάλισε 30 δισ. δολ. σε καταθέσεις από 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι κολοσσοί JPMorgan Chase, BofA και Wells Fargo.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να καθησυχάζουν τους επενδυτές ότι ο κίνδυνος για περαιτέρω μετάδοση της κρίσης περιορίζεται, αν και οι επόμενες ημέρες θα αποδειχτούν κρίσιμες καθώς οι αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα τραπεζικά ιδρύματα για τον κίνδυνο και νέων αναταράξεων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τις αγορές χθες – μετά την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ότι η τράπεζα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 27.333,79 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κέρδισε 1,15% στις 1.959,42 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κερδίζει 1,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται σε ποσοστό 0,7%. Ο δείκτης CSI300 στο μεταξύ κερδίζει 0,5%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει άνοδο 0,75%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κερδίζει 0,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα