Ανοδική η πορεία σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ανοδική πορεία κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με το βλέμμα στις διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις, προσπαθεί να ξαναβρεί το δρόμο προς τα υψηλότερα επίπεδα και να ανακτήσει το χαμένο του έδαφος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,20% στις 1.044,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.537,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,71% στις 783,15 μονάδες.

Λήξη συμβολαίων και… Moody’s
Ίσως η πιο σημαντική λήξη παραγώγων των τελευταίων τριμήνων είναι η σημερινή στο ΧΑ, καθώς θα αποτυπωθεί και το πλέγμα των προσδοκιών που έχουν πλέον αλλάξει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Μια γενικευμένη τραπεζική κρίση φαίνεται ότι έχει αποσοβηθεί για την ώρα, όμως οι ρωγμές στην επενδυτική εμπιστοσύνη που άφησαν οι καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, δύσκολα θα κλείσουν, ειδικά καθώς διανύουμε τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης, όπως επιβεβαίωσε και χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το talk of the town, όχι μόνο της Λ. Αθηνών, είναι εάν οι εξελίξεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελβετία (με την Credit Suisse) “κρύβουν” μια πιο μεγάλη κρίση, που ακόμη αναπτύσσεται και δεν έχει κορυφωθεί. Άλλωστε, κάπως έτσι άρχισε και η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 2008, αρχικά με την Bear Sterns, η οποία κορυφώθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Επομένως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα κινηθούν οι long στην αγορά παραγώγων σήμερα και αν θα διαλέξουν να “χετζάρουν” (hedging) τις θέσεις τους, ή επιλέξουν σταδιακά την αναδίπλωση από μία αγορά που λειτουργεί σε οικονομία μη επενδυτικού βαθμού. Άλλωστε, ακόμη και εάν ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβαθμίσει σήμερα την ελληνική οικονομία, δύσκολα θα κάνει μια κίνηση που θα καλύπτει το κενό τριών βαθμίδων, προκειμένου να δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο investment grade.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, η Autohellas, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Ελλάκτωρ οδηγούν την άνοδο με κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Εθνική, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Eurobank, Titan, Πειραιώς, Quest και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Aegean, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα, με τον Σαράντη να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΟΛΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα