Ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στη ζώνη των 720 μονάδων, χωρίς να προχωρά σε υπερβολές μετά από τη διόρθωση που προηγήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 718,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.870,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,65% στις 570,50 μονάδες.

Η αγορά σαφώς παρακολουθεί το σήριαλ του νέου νόμου για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία πρώτης κατοικίας, βλέποντας ότι γίνεται πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων από την κυβέρνηση. Αν και η αίσθηση που μεταφέρεται από τα desk στο Capital.gr είναι ότι στο τέλος θα υπάρξει μια λύση, η αβεβαιότητα που συντηρείται έχει παγώσει μέχρι νεωτέρας τη διάθεση της ρευστότητας που έχει εξασφαλιστεί στην αγορά.

Αυτό είναι το ζήτημα όμως που απασχολεί και σήμερα την αγορά, η οποία τηρεί μια στάση αναμονής στο εύρος μεταξύ 700-720 μονάδων. Και αυτό διότι η διαδικασία έχει πάει «πίσω» χρονικά λόγω της αδυναμίας -προς το παρόν- να δοθεί λύση για την πρώτη κατοικία. Έτσι, μετατρέπονται σε… θρίλερ τα νέα ορόσημα που έχουν τεθεί (έστω σύγκλιση έως το EWG της 25/3 και συμφωνία έως το Eurogroup της 5/4).

Το ζήτημα για την αγορά όμως δεν είναι τόσο να προλάβει η κυβέρνηση τα ορόσημα, όσο να ξεκαθαρίσει το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα δάνεια», προκειμένου οι αναλυτές να… πιάσουν δουλειά. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του πλαισίου διαχείρισης στην κεφαλαιακή δομή των τραπεζών. Ένα ερώτημα που σαφώς θα κρίνει εάν οι long πάρουν το πράσινο φως των τοποθετήσεων, ή παραμείνουν σε στάση αναμονής, αφήνοντας ταυτόχρονα χώρο στους short.

Οι τράπεζες ως γνωστόν έχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) καθώς και δανείων (NPLs) μέχρι τέλος του 2019, όπου ο συνολικός τους αριθμός θα πρέπει να είναι μειωμένος κατά 40% τουλάχιστον. Και όπως έχει αναφέρει πρόσφατα το ΔΝΤ, οι τράπεζες θα πρέπει να χτίσουν κεφάλαια προκειμένου να υποστηρίξουν τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των NPEs.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημειώνει κέρδη 3,37%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με άνοδο της τάξεως του 2,21%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Aegean, Λάμδα, Φουρλής, Eurobank και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνουν οι Coca Cola, Σαράντης, Jumbo, Motor Oil, Grivalia, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Τιτάν, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα