Αλλάζει άρδην το ενεργειακό «παιχνίδι» στην Μεσόγειο

Καθώς βρισκόμαστε ενώπιον «κρίσιμων συζητήσεων» για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις (σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου με βασικό μενού την «Τουρκία», τον «νέο γύρο» των απευθείας συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει, αλλά μετά από λίγο και την «πενταμερή διάσκεψη» για το Κυπριακό υπο την αιγίδα του ΟΗΕ) τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται μάλλον αρνητικά για τα ελληνικά «χρώματα» – ενώ και το «μέτωπο» Ελλάδας – Κύπρου εμφανίζεται πιο αδύναμο και ασυντόνιστο «από ποτέ».

Γράφει ο *Νίκος Καραμπάσης

Το γεγονός ότι η Αίγυπτος άρχισε απευθείας συνομιλίες με την Τουρκία του Ερντογάν – για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους αδιαφορώντας για τις Ελληνοκυπριακές θέσεις – έφερε νέα αναστάτωση. Ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίσθηκε να μην έχει ενημερωθεί για τις σχετικές διεργασίες που φαίνεται όμως να είχαν «την παρασκηνιακή έγκριση» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι Αιγύπτιοι λένε ότι «δεν είναι – ακόμη – επίσημες οι συνομιλίες με την Τουρκία αλλά…διερευνητικές επαφές» (το παρασκήνιο αυτό έχει ενδιαφέρον γιατί ως γνωστόν η διαβόητη «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν δεν αναγνωρίζει Ελληνική ΑΟΖ πέραν των χωρικών μας υδάτων και γι αυτό επιδιώκει με τους χάρτες που καταθέτει στον ΟΗΕ και τα ερευνητικά σκάφη, συνοδεία πολεμικών που «σουλατσάρουν» στη Μεσόγειο να κατοχυρώσει «ντε φάκτο» με το «δίκαιο του ισχυρότερου» όσα νομίζει ή θεωρεί «δικά της»).

Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση ασκεί κυρίως «μυστική διπλωματία» και θέλει να κρίνεται «εκ του αποτελέσματος» (τα κόμματα τυπικά ενδιαφέρονται κι αυτό για μια «συνήθη ενημέρωση» από καιρού εις καιρόν). Στα πλαίσια αυτά η Αιγυπτιακή Προεδρία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μας «ενημέρωσε» ότι πριν από δυο ημέρες με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε τηλεφωνική τους συνομιλία (για όλες αυτές τις διεργασίες). Μια «τριμερής» Ελλάδας – Αιγύπτου και Τουρκίας για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον, εάν μπορούσε να γίνει. Όπως μας «ενημερώνει» πάλι η Αίγυπτος οι δυο αρχηγοί μίλησαν για τους αγωγούς φυσικού αερίου, τα θαλάσσια οικόπεδα(και ποιος ελέγχει τι), τις εταιρείες/κράτη που θα δραστηριοποιηθούν καθώς φαίνεται ότι ο Σίσι εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει στο «ενεργειακό παιχνίδι» και την Τουρκία (κάτι που θα αλλάξει άρδην όλα τα σημερινά δεδομένα – πολύ περισσότερο που ο Ερντογάν θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του και με το…Ισραήλ)!

Πριν από την τηλεφωνική συνομιλία Σίσι-Μητσοτάκη είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο και οι υπουργοί εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι. Όπως μαθαίνουμε πάλι από τους Αιγύπτιους στις συζητήσεις τους με την Τουρκία προτίθενται να κάνουν τα εξης: 1ον Να αναγνωρίσουν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019 (και θίγουν βάναυσα τα Ελληνικά συμφέροντα αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα). 2ον Υπήρξε «διμερής συμφωνία» της Αιγύπτου με το Ισραήλ ώστε το φυσικό αέριο που θα αντληθεί από τα «οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου» να προωθηθούν στην αγορά «σε υγροποιημένη μορφή»(που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς γι αυτό και χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 3ον να «πετάξουν στα σκουπίδια» (μετά από αυτή τη συμφωνία) το project του EastMed επάνω στο οποίο βασίσθηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ισραήλ (και ορισμένων ακόμη χωρών της Μέσης Ανατολής).
Άλλωστε και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κος Τζέφρεϊ Παϋατ όταν ρωτήθηκε είπε ότι «όλες οι ερωτήσεις σχετικά με τους αγωγούς θα πρέπει να τεθούν στην αγορά, που είναι και η μόνη που μπορεί να απαντήσει». Τουτέστιν αλλάζουν άρδην, όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε στα ενεργειακά…

Για όλες αυτές τις διεργασίες τοποθετήθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεσούτ Τσαβούσογλου (σε ένα διαδικτυακό συνέδριο του Πανεπιστημίου της Καππαδοκίας) λέγοντας ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι, έστω και αν η Ελλάδα υποχώρησε λίγο από τις μαξιμαλιστικές θέσεις που υπερασπίζεται. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν βλέπουμε τα όρια που έχει χαράξει η Αίγυπτος ως υφαλοκρηπίδα δυτικά και βόρεια, δηλαδή εκεί όπου συμπίπτει με τα δικά μας νότια σύνορα, βλέπουμε ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Ανάλογα με το επίπεδο των σχέσεών μας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο. Και αν συμφωνήσουμε, θα υπογράψουμε τη συμφωνία».

Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία βελτίωσε τις σχέσεις της και με την Κίνα του Προέδρου Σι («ρίχνοντας στην πυρά» τους 35.000 Ουιγούρους που ζούνε στην Τουρκία) και αρχικά έλαβε 3,6 δις δολ και στη συνέχεια άλλο 1 δις δολ – αλλά γενικά έχει αποκαταστήσει «μια ροή ρευστότητας και συνεργασίας».

Η χώρα μας αντίθετα(και παράλληλα) οδηγείται σε μια νέα «κρίση χρέους» με εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων νομίζοντας ότι έτσι διασφαλίζει την «ασφάλεια της χώρας»! Δείχνουμε ανέτοιμοι και καθηλωμένοι, χωρίς σχέδιο και όραμα.

• Ο Νίκος Καραμπάσης είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα