Άγρια κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για Navtex και μετοχές Λάτση στο Ελληνικό

Άγρια αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και την έκδοση Navtex, η οποία ωστόσο επεκτάθηκε και μεταξύ Γεωργιάδη-Τζανακόπουλου για το ποιος απέκτησε τις μετοχές που πούλησε η Μαριάννα Λάτση, από την επένδυση στο Ελληνικό.

Αρχικά, η αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο σχετικά με την είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ότι η Ελλάδα εξέδωσε Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελλόριζο.

Μια είδηση που στη συνέχεια διαψεύστηκε, καθώς, όπως διευκρινίστηκε, η Navtex δεν εκδόθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά από το Λιμενικό.

Μιλώντας στη Βουλή, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε αρχικά ότι «επρόκειτο για μία Navtex που εξέδωσε το Λιμενικό. Αφορούσε μια άσκηση με περιορισμένης εμβέλειας πραγματικά πυρά στην περιοχή εκείνη εντός των χωρικών μας υδάτων. Αυτό εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβανόταν ως αμφιλεγόμενο μήνυμα. Η Navtex εξεδόθη σε χαμηλότατο επίπεδο χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Άμυνας, ούτε η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε το Λιμενικό. Έτσι γίνεται συνήθως. Έγινε στη συνέχεια η σχετική διόρθωση».

Σφοδρή αντίδραση Τζανακόπουλου

Τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως αν αυτό που είπατε στην αρχή της τοποθέτησής σας, το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας ή αν το εννοείτε: ότι δηλαδή σε μια στιγμή που η ένταση στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας έχει αγγίξει το ζενίθ και τη στιγμή που χρειάζεται απόλυτη συνεννόηση, σοβαρότητα, στρατηγική και στενή παρακολούθηση των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτική και στρατιωτική, και το Μέγαρο Μαξίμου δεν γνώριζε ότι στη περιοχή του Καστελλόριζου εκδόθηκε Νavtex για άσκηση με πραγματικά πυρά από το ελληνικό λιμενικό. Θέλω, παρακαλώ, να σας δώσω τη δυνατότητα να ξανατοποθετηθείτε επ’ αυτού, διότι αν ισχύουν αυτά που μας είπατε στην τοποθέτησή σας, τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε μια κρισιακή κατάσταση, κύριε υπουργέ. Θέλετε να μας πείτε ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στο Αιγαίο, κάποιες υπηρεσίες χωρίς τη γνώση της πολιτικής ηγεσίας εκδίδουν Νavtex και οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν αμέριμνοι τις τριήμερες ή διήμερες διακοπές τους; Και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα του ελληνικού στρατού για να πηγαινοέρχεται από την Πάρο στην Επίδαυρο και από την Επίδαυρο στην Πάρο; Αυτό μας είπατε;».

Πάντως, χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε χθες προς στιγμήν με την ανακοίνωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ήταν και το γεγονός ότι λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία εξέδωσε αντι-Νavtex με την οποία επιχειρούσε να ακυρώσει την ελληνική οδηγία και στην οποία αναφέρει πως η ελληνική οδηγία είναι «παραβίαση του αποστρατικοποιημένου status του Καστελλόριζου βάσει της Συνθήκης του Παρισιού το 1947».

ΣΥΡΙΖΑ: Όλες οι NAVTEX βγαίνουν από υπηρεσία του υπουργείου του κ. Παναγιωτόπουλου

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας. «Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, που οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κορυφώνονται και ενώ όλος ο στόλος είναι στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, ισχυρίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή με ανατριχιαστική ανευθυνότητα ότι δεν γνώριζε για τη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Καστελλόριζο. Με τη δικαιολογία ότι αυτή ήταν του Λιμενικού Σώματος. Ας τον ενημερώσει κάποιος πως όλες οι NAVTEX βγαίνουν από την Υδρογραφική Υπηρεσία του υπουργείου του! Αντί ο υπουργός να φροντίζει για την αερομεταφορά του κ. Μητσοτάκη με στρατιωτικά ελικόπτερα στις διακοπές του, ας σοβαρευτεί επιτέλους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τέτοιου είδους παλινωδίες, έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία».

Πέτσας: Όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις με επιτυχία

Όμως η κόντρα είχε και συνέχεια. Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τα έντονα πυρά τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όσο και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πέτσας, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο κ. Τζανακόπουλος για το αν είναι σοβαρή ή όχι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε: «Όποιον πολίτη και να ρωτήσετε, πιστώνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι είχε να αντιμετωπίσει δύσκολα πράγματα και τα κατάφερε. Αντίθετα, ξέρω άλλες κυβερνήσεις που νόμιζαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο και κόστισαν στον ελληνικό λαό πάνω από 100 δισεκατομμύρια και έφεραν και νέα μνημόνια και παρέτειναν την έξοδο της ελληνικής κοινωνίας από τα αδιέξοδα των μνημονίων. Ξέρω και άλλες κυβερνήσεις που έπαιζαν με Photoshop πάνω σε φωτιές, ενώ είχαν καεί 102 άνθρωποι. Αυτοί έπαιζαν τότε την κυβέρνηση, τώρα έχουμε κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο αναφέρεται σε ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel για το τελικό ποσό που θα πάρει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, μειώνοντάς το σε 16,60 δισ. ευρώ από 19 δισεκατομμύρια. «Ναι, κάνουν και τα μεγάλα ινστιτούτα λάθη. Τα 16,60 δισεκατομμύρια που αναφέρεται είναι λάθος. Πρόκειται για 19 δισ. και 13 δισ. δάνεια. Σύνολο είναι 32 δισ. Όταν κάποιοι κόστισαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, κάποιοι έφερναν 72 δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Μπορεί να μη σας αρέσει, αλλά θα το ακούσετε».

Επίθεση Άδωνι σε Τζανακόπουλο για το Ελληνικό: Για να δούμε πόσο μπλεγμένος ήσουν

«Πυρά» στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή ερώτημα του κ. Τζανακόπουλου για το πού πούλησε τις μετοχές της η Μαριάννα Λάτση από τη συμμετοχή της στην επένδυση του Ελληνικού. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στην εταιρεία που πουλήθηκαν οι μετοχές συμμετέχουν ο αδελφός του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, Στέλιος, και στα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της εταιρείας υπάρχει ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρος, αλλά και η Μιράντα Ξαφά.

«Δεν έχω ενημερωθεί για το πού πούλησε η κ. Λάτση τις μετοχές της. Θα το πληροφορηθώ όμως αφού θα μου κάνετε μια γραπτή ερώτηση. Δεν συνηθίζω να παίρνω τηλέφωνο σε χρηματιστηριακά γραφεία για να μαθαίνω. Αν θέλετε πάρτε εσείς τηλέφωνο. Είναι ιδιωτική περιουσία της κ. Λάτση και η πώληση γίνεται μέσω χρηματιστηριακών γραφείων. Είναι ιδιωτική της περιουσία και την πουλά όπου θέλει. Έτσι δουλεύει στον καπιταλισμό το σύστημα. Το πού θα πουλήσει η κ. Λάτση τις μετοχές της είναι δικός της λογαριασμός και όχι κυβερνητικό ζήτημα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Επειδή αναφέρατε, όμως, το όνομα του κ. Στέλιου Ζαββού, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι είναι γνωστός θεσμικός επενδυτής και έκανε σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα και επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Δεν κατάλαβα, τώρα σας πείραξε ο Ζαββός, όταν έκανε επενδύσεις επί Τσίπρα ήταν καλός;» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για να συνεχίσει: «Όσον αφορά το όνομα Αλέξανδρος Σαμαράς, ήμασταν εδώ που ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες την περιγραφή του πως οι εισαγγελείς σε συνεργασία με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ ο Αλέξανδρος Σαμαράς ήταν σε κέντρο αποκατάστασης της υγείας του, του έσπασαν εξευτελιστικά τη θυρίδα του, καταπατώντας κάθε όριο αξιοπρέπειας. Άρα εσύ, όταν λες το όνομα “Σαμαράς”, θα πλένεις το στόμα σου με οινόπνευμα, εσύ ειδικά Τζανακόπουλε. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε, πόσο μπλεγμένος ήσουν, γιατί είμαστε στην αρχή της ιστορίας και της διερεύνησής της. Γέλα τώρα, μετά θα σε δούμε, λες και δεν ξέρουμε ότι ήσουν μέσα στην οργάνωση της σκευωρίας. Τώρα που ξεκίνησε η έρευνα θα τα μάθουμε όλα και θα δούμε σε ποιον θα κοπούν τα γελάκια, κ. Τζανακόπουλε».

Συνεχίστηκε η κόντρα Τζανακόπουλου – Γεωργιάδη

Η επίθεση του κ. Γεωργιάδη δεν έμεινε αναπάντητη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι προκλήθηκε εκ νέου σφοδρή σύγκρουση των δύο αντρών. Αρχικά, ο κ.Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απώλεια ψυχραιμίας του κ. Γεωργιάδη και για απειλές που τις αντιμετωπίζει ως κωμωδία.

«Το να κάνει κανείς στρατηγική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη είναι απολύτως αδύνατο και αυτό είναι κοινό για όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Δεν αισθάνεται άνετα στο σύμπαν των εννοιών και επιχειρεί πάντοτε να κατεβάσει το επίπεδο της συζήτησης στο πεδίο της εξυπνάδας, που καταλαβαίνει το κοινό του. Σε σχέση με τις απειλές που εκτόξευσε ο υπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του σε δελτίο τιμών φαρμάκων που υπερκοστολογούσε το “Λουσέντις” και αν δεν είχε παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας θα είχε καταδικαστεί για κακούργημα, ο άνθρωπος αυτός λοιπόν ήρθε εδώ να μας απειλήσει. Όταν χάνει την ψυχραιμία του ο κ. Γεωργιάδης είναι κοινός τόπος σε όλη τη Βουλή ότι γίνεται διασκεδαστικός, επομένως αντιμετωπίζω τις απειλές του ως κωμωδία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι την ίδια τιμή στο συγκεκριμένο σκεύασμα κράτησε επί χρόνια και ο Παύλος Πολάκης, όπως ομολόγησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τζανακόπουλο για ρατσιστή όσον αφορά τα σχόλια που έκανε για τους ψηφοφόρους του. «Όσον αφορά το “Λουσέντις”, η Ολομέλεια ήταν παρούσα όταν ο κ. Πολάκης παραδέχτηκε ότι τιμολογούσε το φάρμακο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από σεβασμό στην υπουργική μου απόφαση. Του Πολάκη όμως η απιστία δεν έχει παραγραφεί. Πράγματι, τη βραδιά που πήγατε στον Άρειο Πάγο για να στήσετε μαζί με τους άλλους τη σκευωρία Novartis, προφανώς νομίζατε ότι είστε και δικαστής και βγάζετε απόφαση και με καταδικάζεται κιόλας. Προλάβατε στη Βουλή να πείτε όχι μόνο ότι είμαι ένοχος απιστίας, αλλά ότι θα έμπαινα και φυλακή. Τζανακόπουλος, ο αρχιδικαστής. Όμως, πέραν των άλλων, σας κατηγορώ και για ρατσισμό. Δεν κατάλαβα τι έχουν οι δικοί μου ψηφοφόροι και είναι κατώτεροι των άλλων, οι δικοί μου που τους αρέσουν οι εξυπνάδες. Ρατσιστής είστε, κύριε; Χωρίζετε τους ανθρώπους σε ποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο ικανοί; Ρατσιστής είσαι Τζανακόπουλε; Σε καταλάβαμε, Τζανακόπουλε, ποιος πραγματικά είσαι. Εγώ δεν ξεχωρίζω τους ψηφοφόρους, σέβομαι όλους τους ψηφοφόρους, και αυτούς που ψηφίζουν εμένα αλλά και αυτούς που ψηφίζουν εσάς από λάθος προφανώς. Η ουσία όμως παραμένει. Η έρευνα της σκευωρίας Novartis από την ελληνική Δικαιοσύνη τώρα ξεκινά και κάποιος κ. Τζανακόπουλος είχε πάει το βράδυ πριν έρθει ο φάκελος στη Βουλή σε κάποια κ. Δημητρίου. Tα άλλα θα τα δείξει ανάκριση».

Άδωνις: Fake news οι καταγγελίες Τζανακόπουλου

Με νέα παρέμβασή του o κ. Γεωργιάδης λίγη ώρα αργότερα έκανε λόγο για fake news όσον αφορά ερωτήματα του κυρίου Τζανακόπουλου για το αν ο Αλέξανδρος Σαμαράς και η Μιράντα Ξαφά συμμετέχουν στην εταιρεία που αγόρασε τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση στο Ελληνικό.

«Υπάρχει ένα ελβετικό fund, σε αυτό συμμετέχει ένας Έλληνας που λέγεται Νάτσης, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας. Αυτό το fund αγόρασε ένα κομμάτι των μετοχών της κ. Λάτση. Επίσης μετοχές αγόρασαν άλλα δύο funds του εξωτερικού. Αυτός ο Έλληνας που είναι συνιδιοκτήτης του ελβετικού fund έχει βάλει χρήματα ο ίδιος σε ένα ελληνικό fund που λέγεται Οριλίνα. Σε αυτό το ελληνικό fund είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, ο κ. Στέλιος Ζαββός και η κυρία Ξαφά. Το fund Οριλίνα δεν έχει αγοράσει μετοχές της κ. Λάτση. Ένας από τους επενδυτές του Οριλίνα για δικό του λογαριασμό έχει αγοράσει μετοχές της κυρίας Λάτση. Άρα, fake news… Καμία σχέση ο κ. Ζαββός, ο κ. Σαμαράς και η κ. Ξαφά με τις μετοχές της κ. Λάτση στο Ελληνικό», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα