Α. Ξανθός κατά Κασσελάκη: Είναι ό,τι πιο μισαλλόδοξο και παλαιοκομματικό είχε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κασσελάκης και οι συν αυτώ, επιχειρούν την αποδόμηση και της προεδρίας Τσίπρα και επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία της κυβερνώσας Αριστεράς, της διακυβέρνησης Τσίπρα, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός αναφορικά με το γιατί άνοιξε ζήτημα για το «μαξιλάρι» των 37 δισ.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είναι πρόθεση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να χτυπήσει το κ. Τσακαλώτο αλλά τελικά χτυπάει και τον κ. Τσίπρα έτσι.

Μάλιστα ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε «γελοιότητα, η οποία εκτός από το ότι εκθέτει αυτούς που τη λένε, προσβάλλει βάναυσα και τον ίδιο τον Τσίπρα» τη θεωρία πως τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την έφτιαξε από μόνος του και χωρίς να ρωτάει κανέναν και εν αγνοία του πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομικών, ζητώντας «να τελειώσει αυτή η ανοησία» κάνοντας λόγο για στοιχεία ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας.

«Οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας επέβαλαν αυτή την επιλογή και ήταν η μόνη επιλογή για να βγει η χώρα από την παρατεταμένη κρίση» τόνισε σχετικά με τις κινήσεις της τότε κυβέρνησης, ενώ ερωτηθείς αν θα πρέπει να απαντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας ή όχι έκανε λόγο για «μια πορεία εκφυλισμού και παρακμής ενός κόμματος, το οποίο είχε μια ιστορική διαδρομή το οποίο είχε προφανώς τις δυσκολίες και τα προβλήματά του, αλλά είχε βρει και με την καταλυτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ένα πλαίσιο συνύπαρξης, αμοιβαίων υποχωρήσεων, σύνθεσης και κοινής συνισταμένης».

Και ξεκαθάρισε,εν συνεχεία, πως «αυτό το πλαίσιο πλέον δεν υπάρχει, διότι η νέα ηγεσία Κασσελάκη επειδή είναι ξένο σώμα στην Αριστερά και στο πολιτικό σύστημα της χώρας, δεν έχει ούτε την επάρκεια, ούτε τη γνώση, ούτε την ικανότητα να προωθήσει πολιτικές σύνθεσης και αλληλεγγύης εντός του κόμματος, αλλά επιλέγει μια γραμμή αναζήτησης εσωτερικού εχθρού, στοχοποίησης των αντιπάλων και ένα αντιδημοκρατικό κατήφορο, ο οποίος αποκαλύφθηκε περίτρανα στην Κεντρική Επιτροπή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε πολιτικά πλήρως απομονωμένος, ενώ όπως τόνισε «τα κρίσιμα στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας η κ. Σβίγκου, ο κ. Βασιλειάδης, η κ. Γεροβασίλη, ο κ. Φλαμπουράρης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Ζαχαριάδης, ο κ. Δραγασάκης και πάμπολλοι άλλοι εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους με τον χειρισμό που έκανε ο πρόεδρος στο θέμα του πειθαρχικού δημοψηφίσματος.

«Ο κ. Κασσελάκης είναι μαζί με ό, τι πιο μισαλλόδοξο, ρεβανσιστικό, πολιτικά αναχρονιστικό και παλαιοκομματικό είχε το κόμμα» υπογράμμισε σε άλλο σημείο την συνέντευξή του ο πρώην υπουργός του κόμματος προσθέτοντας πως «έχουμε να κάνουμε με μία ανερμάτιστη ηγεσία, η οποία πλέον δεν πείθει κανέναν. Δεν πείθει κατ αρχήν τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Γι αυτό και υπάρχει ένα ντόμινο αποχωρήσεων, το οποίο όπως βλέπετε είναι και πέραν των τάσεων και πέραν των ομαδοποιήσεων που υπήρχαν».

Ερωτηθείς για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ο κ. Ξανθός τόνισε πως «το κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς, ο οποίος είχε στο παρελθόν εναποθέσει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πλέον η νέα ηγεσία και το νέο πλαίσιο στο οποίο κινείται δεν είναι υπερασπίσιμο, ούτε με όρους Αριστεράς, ούτε και με όρους δημοκρατίας» και συμπλήρωσε πως «το τι θα προκύψει στο μέλλον νομίζω ότι είναι επόμενη συζήτηση, η οποία δεν είναι εύκολη».

Αν και υπογραμμίζοντας πως «ιστορικά δεν προκύπτουν πάντα διάδοχα σχήματα και νέα κόμματα από διασπάσεις» έκανε ξεκάθαρα λόγο για πολιτικό κενό, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αποαριστεροποιείται και μετατοπίζεται δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από έναν φορέα ο οποίος θα έχει ως πρόταγμα του τις αρχές και τις αξίες της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς, της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, τονίζοντας πως «αυτό θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων και στη διαμόρφωση του κλίματος και στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στην κοινωνία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα